Αγγελική Φράγκου: «Η επαφή με τα παιδιά είναι αναζωογονητική»

Συνέντευξη στο magnesianews.gr της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του «Θεάτρου ΡΕΤΡΟ»

Τη σχέση της με τα παιδιά, το θέατρο αλλά και το Πήλιο, απ ΄ όπου κατάγεται, με αφορμή μια θεατρική περιοδεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει σε συνέντευξή της στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και το «magnesianews.gr» η κα Αγγελική Φράγκου, που έχει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση στο «Θέατρο ΡΕΤΡΟ». Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, «η επαφή με τα παιδιά είναι αναζωογονητική», ενώ δίνει λεπτομέρειες για τις παραστάσεις αυξημένης φροντίδας, όπου το θεατρικό επισκέπτεται χώρους και ανθρώπους που δεν μπορούν να έρθουν να δουν τις παραστάσεις εντός θεάτρου.
Αυτή την περίοδο γίνεται περιοδεία του έργου “Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι”, όπου χορηγοί επικοινωνίας είναι το «Ράδιο-Ένα 102,5», η εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και το «magnesianews.gr».

Γιατί κάνετε θέατρο για παιδιά;
Έχω μεγάλη αγάπη για αυτήν την δουλειά. Κάποιες φορές νομίζω ότι οι λόγοι για τους οποίους κάνω θέατρο για παιδιά, έχουν να κάνουν καθαρά μόνο με μένα. Τα παιδιά είναι τόσο γενναιόδωρα και ειλικρινή που νιώθω ότι δεν θα μπορούσα να εργαστώ σε άλλο χώρο, ώστε να λαμβάνω καθημερινά τόσο σημαντικά πράγματα. Η επαφή με τα παιδιά είναι αναζωογονητική.

Τι κάνει το «Θέατρο Ρετρό»;
Το Θέατρο Ρετρό ιδρύθηκε το 2011, με σκοπό και στόχο να κάνει θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας. Το Θέατρο Ρετρό αναζητά μύθους απ’ όλον τον κόσμο που να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους ελληνικούς. Έως τώρα έχει στο ενεργητικό του τρεις θεατρικές παραστάσεις. Το “Από πού πάνε για το Κάστρο, Παρακαλώ;” βασισμένο σε νορβηγικό παραμύθι που ήταν η πρώτη παραγωγή της εταιρίας, το “Βατραπουνζέλ” βασισμένο σε γερμανικά παραμύθια, έργο με το οποίο θα υποδεχθούμε την νέα θεατρική σαιζόν και το έργο “Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι” βασισμένο στο παραμύθι του Δανού Χάνς Κρίστιαν Αντερσεν, έργο το οποίο απευθύνεται σε νήπια και συνεχίζουμε..

Πείτε μας μερικά πράγματα για τις παραστάσεις αυξημένης φροντίδας …
Με τις παραστάσεις αυξημένης φροντίδας, επισκεπτόμαστε χώρους και ανθρώπους που δεν μπορούν να έρθουν να δουν τις παραστάσεις μας εντός θεάτρου. Έχουμε επισκεφθεί ως τώρα τις Φυλακές Αυλώνας, τις φυλακές της Θήβας και έχουμε δώσει παράσταση για το κέντρο βρεφών Μητέρα. Μέσα στους στόχους μας είναι να συνεχίσουνε οι παραστάσεις μας να πηγαίνουν σε χώρους όπως ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές και νοσοκομεία συνεισφέροντας στην ψυχαγωγία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η λέξη «ταξίδι» τι θέση έχει μέσα στο «Θέατρο Ρετρό;»
Χωρίς να είμαι υπερβολική, θα έλεγα την κυριότερη. Μας ενδιαφέρει οι μικροί και μεγάλοι θεατές μας να “ταξιδεύουν” βλέποντας τις παραστάσεις μας. Θέλουμε οι παραστάσεις μας να “ταξιδεύουν” σε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται και ακόμα στόχος μας είναι να ταξιδεύουμε κυριολεκτικά στους τόπους που γέννησαν τα παραμύθια που γίνονται οι παραστάσεις μας. Πράγμα που καταφέραμε με την πρώτη μας παράσταση “Από πού πάνε για το Κάστρο, Παρακαλώ;”. Ταξιδέψαμε στην γενέτειρα του παραμυθιού την Νορβηγία και δώσαμε παράσταση στο Ελληνόφωνο Σχολείο στο Όσλο. Τον προσεχή Οκτώβριο η παράσταση “Βατραπουνζέλ” πρόκειται να ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής της την Γερμανία και να παρουσιαστεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Πήλιο;
Με την παράσταση μας “Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι” περιοδεύουμε στον τόπο καταγωγής μου, το Πήλιο και πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της περιοδείας μας. Χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου, επισκεφθήκαμε την Αργαλαστή. Στις 25/7 τον Άγιο Ιωάννη και στις 27/7 ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας με την Λαμπινού. Επισκεφτήκαμε ήδη την Τσαγκαράδα, τις Πινακάτες και το Νεοχώρι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους που υποστήριξαν το ταξίδι της “Πριγκίπισσας” στο Πήλιο και επιτρέψτε μας να τους ονομάσουμε : ”Τσαγκαράδα” – Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών, ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΟΙ ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ”, Εξωραϊστικος & Πολιτιστικος Συλλογος Πλακας Νεοχωριου Μαγνησιας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Αργαλαστής, Τουριστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Πηλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.