«Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα!»

Της Μάγιας Δεληβοριά, απ΄τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Ένα νέο βιβλίο, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που τιμήθηκε με το Γ΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για παιδιά το 2009, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Πρόκειται για το «Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα!» της Μάγιας Δεληβοριά…

Τσακωνόμουν ωραία και καλά ένα κυριακάτικο βράδυ με τον αδερφό μου και όταν, επιτέλους, έπεσα για ύπνο μουτρωμένη, ανακάλυψα πως κάποιος σουλατσάριζε στο δωμάτιό μας, η πόρτα δεν άνοιγε, το φως δεν άναβε και ένα άγνωστο αγόρι μάς ανακοίνωσε στα σκοτεινά πως ήρθε για να γίνουμε αδέρφια και να μας πάρει μαζί του σε μυστικές πολιτείες! Εμένα και το βάσανό μου. Τον αδερφό μου τον Ηλία.

Ανατρίχιασα στην ιδέα ενός ακόμη αδερφού που θα μοιραζόμασταν το ίδιο δωμάτιο σπέρνοντας την καταστροφή, αλλά η κατάσταση έμοιαζε με φάρσα σκηνοθετημένη από τους γονείς μας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να τον ακολουθήσουμε. Μόνο που δεν ήταν φάρσα. Ήταν η αρχή μιας περιπέτειας που έκρυβε απειλητικές νυχτερίδες που μασουλάνε γράμματα, σκοτεινά πηγάδια, μαγικές σφυρίχτρες, επικίνδυνα πλάσματα που τα λένε σαράκια, μυστικές πολιτείες και μια σειρά από ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις:

Πού γράφονται τα βιβλία; Πού φυλάσσονται; Πώς διατηρούνται στη μνήμη μας; Πού αρχίζει η Σελιδούπολη και πού τελειώνει η Μολυβοχώρα; Πώς να προστατεύσεις το αγαπημένο σου βιβλίο και ποια είναι η αξία του; Πώς να βρεις πάλι το δωμάτιό σου μέσα σ’ ένα σκοτεινό δάσος; Όταν δεν ξέρεις ακριβώς πού πηγαίνεις, πρέπει να συνεχίσεις ή να κάνεις πίσω;

Αν στα καλά καθούμενα πρέπει να απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, καλύτερα να κρατάς σφιχτά το χέρι του αδερφού σου!
Ένα μυθιστόρημα που ως θεατρικό έργο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο.

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη, σελ. 136, τιμή 7,00 €, Ιούνιος 2014. Για παιδιά από 9 ετών

Η συγγραφέας
Η Μάγια Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της.
Σπούδασε κλασικό τραγούδι και πιάνο στο Αττικό Ωδείο. Παρακολούθησε μαθήματα σε θερινά τμήματα του Πανεπιστημίου της Λυόν και της Βαρσοβίας ως υπότροφος της πολωνικής κυβέρνησης.
Από το 1995 εργάζεται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, διδάσκοντας θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Δράματος Δεσμοί, το υπουργείο Παιδείας, το δήμο Βύρωνα, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον απόδημο ελληνισμό, την Παιδική Σκηνή Αερόπλοιο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Παιδιού και Εφήβου, το περιοδικό Νέα Οικολογία.
Από το 2002 εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ηλιούπολης διδάσκοντας θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους. Έχει τιμηθεί με τρία Κρατικά Βραβεία θεατρικών έργων για παιδιά:
• Ο ιππότης της αγάπης, Α΄ Κρατικό Βραβείο 2002, που κυκλοφορεί ως μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κέδρος, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Συγγραφέων στο Βερολίνο (Inter-play Europe) το Μάιο του 1998 και στην Αυστραλία το 1999. Παρουσιάστηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γωνιάδη το 2011.
• Η αλφαβήτα της εφηβείας, Β΄ Κρατικό Βραβείο 2008 και εύφημη μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το ομότιτλο μυθιστόρημα, που βασίζεται στο θεατρικό έργο, βραβεύτηκε το 2013 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
• Αδέρφια ενωμένα, ποτέ νικημένα, Γ΄ Κρατικό Βραβείο 2009.
Η Μάγια Δεληβοριά είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.