Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» εγκαινιάζει το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο πως το θέατρο ως λογοτεχνικό ποιητικό είδος γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Το αρχαίο δράμα – τραγωδία, ανήγαγαν σε υψηλή τέχνη οι τρεις ύψιστοι τραγικοί ποιητές: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης. Η «Ἰφιγένεια ἐν Ταύροις» είναι τραγωδία του Ευριπίδη, του «τραγικότερου» των ποιητών όπως τον χαρακτηρίζει ο Αριστοτέλης στην «Ποιητική» του. Ως συνέχεια της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», που διδάχθηκε ωστόσο πριν από αυτή (414-413 π.Χ.),πραγματεύεται το προσφιλές στην ελληνική αρχαιότητα θέμα της σωτηρίας υπό αντίξοες συνθήκες της Ιφιγένειας και του αδελφού της Ορέστη, δύο ανθρώπων τους οποίους συνδέουν συγγενικοί δεσμοί αίματος.

Η θεατρική ομάδα των μαθητών Γυμνασίου- Λυκείου, έπειτα από την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή της παράστασης Αρχαίου Δράματος, στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου τον περασμένο Οκτώβρη, καθώς και την άψογη συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανεβάζει την τραγωδία «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στον υποβλητικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Δημητριάδος, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 και ώρα 21:00, ημερομηνία σημαντική για το χώρο αυτό καθώς εγκαινιάζεται για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εργασίες αναστήλωσης και συνολικής ανάδειξης του μνημείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του Ε.Π Θεσσαλίας/ Στ. Ελλάδας/ Ηπείρου 2007-13. Θα προηγηθεί περιήγηση στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος με τη συνοδεία αρχαιολόγων της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από 20:00-21:00.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του θεάτρου, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους, όταν ο Μακεδόνας βασιλιάς Δημήτριος ο Πολιορκητής αποφάσισε την ίδρυση της ομώνυμης πόλης (Δημητριάδα) το 294-292 π.Χ. Ο χώρος του Θεάτρου λειτούργησε ως τον 4ο αι. μ.Χ. Το Θέατρο έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως κοίλον, ορχήστρα, σκηνή. Πλησίον υπάρχουν και τα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που ετροφοδοτείτο με νερά του Πηλίου.

Οι συνδιοργανωτές, όπως και η θεατρική ομάδα του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» περιμένουν όλους σε μια μαγική βραδιά όπου ο αρχαίος λόγος του ποιητή Ευριπίδη, συνοδεία μουσικής και χορικών, θα ακουστεί ξανά στο φυσικό του χώρο. Στη χώρα που γέννησε το θέατρο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.