Η παράσταση «Κάρμεν» στο Βόλο

Από τη Λυρική Σκηνή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας

Η νέα παραγωγή της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, η θρυλική «Κάρμεν» του Ζ.Μπιζέ θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο στο Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 στις 8 το βράδυ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο του Πολιτισμού» με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που πραγματοποιείται σε 22 πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες που συγκινεί με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη καθώς ο έρωτας, το πάθος και κυρίως η ανάγκη για ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Ζ. Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η υπόθεση όπερας αφορά στα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο. Η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα – Κλεοπάτρα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά Πέδρο Αλμοδόβαρ. Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών, για τα οποία η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαιτείται ωστόσο δελτίο προτεραιότητας που θα δοθεί μία ώρα πριν την παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας (Μανδηλαρά με Σταδίου, τηλ.: 24210 91150).

Σημειώνεται ότι η παράσταση που πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή και το Future Library, την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, της βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου και η Παιδική Βιβλιοθήκη «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου.
Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου.

Η παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών Μονωδών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα με όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.
Παράλληλα με την Όπερα της Βαλίτσας η ΕΛΣ θα παρουσιάσει εκπαιδευτικές δράσεις στις πόλεις που θα επισκεφθεί, σε συνεργασία με το Future Library.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.