Παρακαταθήκη για το μέλλον οι εκδόσεις για τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας

Από το φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης της κασετίνας που περιέχει το βιβλίο «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά. Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 – 1960)» καθώς και το ημερολόγιο για το 2015 με τον διακριτικό τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, Φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας στη Μαγνησία» , που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Παράρτημα Μαγνησίας).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση υπήρξε η εκκίνηση του θεματικού έτους που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας των Μαγνήτων και περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2015. Η όλη εκδήλωση και η έκδοση ήταν αφιερωμένη στον σημαντικό ερευνητή και συγγραφέα Αναστάσιο Τζαμτζή.
Οι εκδόσεις που εκτυπώθηκαν από τις «Εκδόσεις ΠΑΛΜΟΣ» και είναι μια εκδοτική προσπάθεια της «Εκδοτικής Δημητριάδος» , υπογράφονται από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αλέξανδρο Καπανιάρη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανωτικό γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και από τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Τσούκα.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε Μαγνησίας η προσέλευση ήταν μαζική και από πολλές περιοχές της Μαγνησίας (Κεραμίδι, Πουρί, Ζαγορά, Αη Γιάννης, Βόλος) , λόγω ότι οι εκδόσεις αγγίζουν και περιγράφουν στιγμές της ιστορίας αυτών των περιοχών. Παρευρέθηκαν όλοι οι πρώην Δήμαρχοι Ζαγοράς – Μουρεσίου κ.κ. Κων/νος Χασάπης, Κων/νος Λάσκος, Αφροδίτη Μανίνη – Τσαπράζη, Κων/νος Λεβέντης και Γεώργιος Αντώνογλου – Κασσαβέτης. Την σημερινή Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Απόστολος Σουλδάτος. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Σαμαρά και ο Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Κατσιφός. Από την Ελάσσονα αντιπολίτευση ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγοράς – Μουρεσίου Τριαντάφυλλος Κουρελάς.

Το Κεραμίδι και το Δήμο Ρήγα Φεραίου εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Νασίκας που απεύθυνε χαιρετισμό , και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παλλικάρης. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου , Ζαγοριανός στην καταγωγή Γιάννης Πρίγκος. Στην εκδήλωση παρέστη και η νεοεκλεγείσα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ζαγορά κ. Κατερίνα Παπανάτσιου , καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Νομάρχης Μαγνησία κ. Απόστολος Παπατόλιας και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου , Λάζαρος Γαϊτάνης.

Παρέστησαν επίσης ο πρώην Βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος του Κισσού κ. Γιάννης Αντωνόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας κ. Γιάννης Πρίντζος, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Στέφανος ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αναγνώστου η πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών , του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και συλλόγων από την περιοχή του Πηλίου καθώς και εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών φορέων. Αντιπροσωπία του Στρατού Ξηράς , της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού σώματος. Εντύπωση προκάλεσε ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ναυτιλιακού τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύση Βαλασσά ο οποίος κατά την διάρκεια των διασυνδέσεων με την τοπική ιστορία κατάθεσε εμπειρίες που συνδέσουν την ιστορία των Ζαγοριανών Καραβιών με σημερινές μνήμες από το χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Τις επιμελημένες εκδόσεις παρουσίασαν:
Η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια και Επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών , η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «… Η έκδοση αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό έργο που πρέπει να έχει ο καθένας μας στην βιβλιοθήκη του ενώ ανοίγει παράθυρα για περαιτέρω έρευνα σε ζητήματα ναυτιλίας και ιστορίας στην περιοχή. Ακόμη χαρακτήρισε τις εκδόσεις Μυθιστόρημα και Ποίημα και χρησιμοποίησε αναφορές από την «Μαυρομαντηλού» του Παπαδιαμάντη , τελειώνοντας με την ανάγνωση άγνωστου ποιήματος του 1887 , που αναφερόταν στην Πρόπαν».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Δαμιανίδης, αρχιτέκτονας και Διδάκτωρ στη παραδοσιακή ναυτιλία , γνωστός στην Ελλάδα από το σημαντικό του έργο και την συμμετοχή σε επιτροπές, μελέτες, εκδόσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν την ναυτιλία στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ειδικότερα ανέφερε: «…Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτή η έκδοση σε επίπεδο περιφέρειας η οποία χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, σημαντικό περιεχόμενο και ερευνητική ματιά».

Η βιωματική προσέγγιση και αποκάλυψη της βραδιάς που επέφερε σημαντική συγκίνηση στο πολυπληθές κοινό ήταν η διαδραστική παρουσίαση του καπετάνιου και ιδιοκτήτη του ιστορικού πλοίου «Φανερωμένη» κ. Νίκου Ρηγινού , οποίο ανακατασκεύασε με μεγάλο μεράκι , κόστος και κόπο , κάτω από τις οδηγίες του ειδικού σε θέματα παραδοσιακών σκαφών κ. Κώστα Δαμιανίδη , το πλοίο «Φανερωμένη», τελευταίο καΐκι του Αη Γιάννη που είναι σήμερα εν πλω και είχε κατασκευαστεί μετά από παραγγελία των αδελφών Φανούρη και Ευστάθιου (Γαλέου) Βασιλείου από τον Αη Γιάννη Πηλίου το 1945 από τον γνωστό για την εποχή καραβομαραγκό Γιώργη Μυτιληναίο στη Σκιάθο. Η εισήγηση περιελάμβανε παρουσίαση μέσω εικόνας και βίντεο και συγκίνησε όλο το κοινό. Παρούσα και συγκινημένη παρευρέθηκε η κόρη του Ευστάθιου (Γαλέου) Βασιλείου, κ. Μαίρη Βασιλείου η οποία ταξίδευε με αυτό το καΐκι βοηθώντας εκείνα τα δύσκολα χρόνια τον πατέρα της.

Στη συνέχεια σύντομη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον δικηγόρο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Τσολάκη, ο οποίος συνέγραψε την ενότητα για τη Παλιά Μιτζέλα αναφέροντας ιστορικά στοιχεία για τον παλιό στόλο της πολύπαθης ιστορικής Παλιάς Μιτζέλας των ποντοπόρων πλοίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την σύντομη παρέμβαση των συγγραφέων κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα. Ειδικότερα ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως η έκδοση για τα Ζαγοριανά Καράβια αποτέλεσε όραμα και έρευνα πολλών ετών η οποία συνοδεύτηκε από τις συνεργασίες και βοήθειες που προσέφεραν σημαντικοί πληροφορητές/τριες, άνθρωποι του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, συνεργάτες και ειδικοί σε θέματα παραδοσιακής ναυτιλίας. Ο Νίκος Τσούκας μίλησε για την εξαίρετη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί σε γερά θεμέλια τόσο με τον συν-συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη όσο και με τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού για την ιδέα και πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» ενώ δεν ξέχασε να εξάρει το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα που υπήρξε καθοριστικός έως σήμερα.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ο οποίος ανέφερε: « … Είμαι ευτυχισμένος που σήμερα ο νεοσύστατος φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» κάνει τόσα σημαντικά και σταθερά βήματα από μια πλειάδα άξιων συνεργατών που πλαισιώνονται σιγά – σιγά και από άλλους ανθρώπους του πολιτισμού στην περιοχή μας καθώς και από σημαντικούς φορείς πολιτισμού με μεγάλο έργο». Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος επαίνεσε επίσης των έργο των συγγραφέων, προέτρεψε το κοινό της Μαγνησία να αποκτήσει αυτή την σπάνια κασετίνα και προσκάλεσε τους πολίτες της Μαγνησίας να στηρίξουν το θεματικό έτος για τον πολιτισμό της θάλασσας που περιλαμβάνει θεματικές εκδηλώσεις ποιότητας που θα μετεξελιχθούν σε σημαντικό θεσμό για την περιοχή.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης από τις ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που ήρθαν αυθόρμητα και απέδωσαν ενδεικτικά δυο υπέροχα πηλιορείτικα τραγούδια, έτσι ακριβώς όπως τα βρήκε μετά από έρευνά του, πριν από πολλές δεκαετίες να τα τραγουδούν οι παλιοί Πηλιορείτες του Δυτικού Πηλίου.

Επίσης προβλήθηκε και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές η ψηφιακή αφήγηση σε μορφή βίντεο με τίτλο : Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας κα του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 – 1960)» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, ενώ το μοντάζ είχε η Αθανασία Ξαφάρα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε στην είσοδο του αμφιθεάτρου έκθεση παραδοσιακών κεραμικών σκαφών της περιοχής του Πηλίου από τον κεραμίστα Χρήστο Γιαννακόπουλο, ο οποίος διερευνά τη θεματολογία της πλεύσης και ασχολείται κυρίως με τα παραδοσιακά Ελληνικά ξύλινα σκαριά, όπως φτάσανε στις μέρες μας.

Η έκδοση για τα Ζαγοριανά Καράβια ήταν αφιερωμένη στον καπετάνιο, ερευνητή και συγγραφέα που έχει φύγει από τη ζωή Αναστάσιο Τζαμτζή για την προσφορά του στην έρευνα, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας της ελληνικής ναυτιλίας. Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του φορέα Μαγνήτων Κιβωτός και Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στο έργο του, τιμητική πλακέτα η οποία συνοδεύονταν από κεραμικό πλοίο του καλλιτέχνη Χρήστου Γιαννακόπουλου στις κόρες του οι οποίες ταξίδεψαν από Ελβετία και Αθήνα για να είναι κοντά στην εκδήλωση τιμής για τον πατέρα τους.

Η κασετίνα με την έκδοση και το ημερολόγιο πωλείται σε προσιτή τιμή στο Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ» και σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Βόλου καθώς και από το δικτυακό τόπο του φορέα www.magniton-kivotos.gr ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη του νεοσύστατου φορέα «Κιβωτός Μαγνήτων, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.