Παρουσιάστηκαν «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας»

Το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα

Η αναπτυξιακή διάσταση του εθίμου των Μάηδων της Μακρινίτσας αναδείχθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ» το περασμένο Σάββατο, με την πρόταση για συμπλήρωση και κατάθεση φακέλου έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Η κ. Καμηλάκη – Πολυμέρου Αικατερίνη πρότεινε μάλιστα στους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την σχετική εκπόνηση φακέλου με την βοήθεια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ» των Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κινηματοθέατρο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ το Σάββατο 30 Αυγούστου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης ο οποίος μίλησε για την σπουδαιότητα της έκδοσης και για την σπουδαιότητα του εθίμου της αναβίωσης.
Για την έκδοση μίλησαν η Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Την παρουσίαση συντόνισε η Βασιλική Τράκη ενώ η εκδήλωση συνοδεύτηκε από παραδοσιακούς σκοπούς με Ζουρνά και νταούλι. Επίσης για άλλη μια φορά οι Ζεϊμπέκηδες του θιάσου των «Μάηδων» της Μακρινίτσας χόρεψαν και ξεσήκωσαν το κοινό αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Παράλληλα στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»,εκτέθηκαν εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τους «ΜΑΗΔΕΣ» με την επιμέλεια του Γιάννη Παπαϊωάννου. Κατά την διάρκεια της παρουσίαση προβλήθηκαν οπτικοακουστικά αποσπάσματα από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το αρχείο της Ε.Ρ.Τ και από την αναβίωση του εθίμου το 2008.
Η Μαρία Γκασούκα ξεκίνησε την ομιλία της αναπτύσσοντας αντίστοιχα έθιμα και αναβιώσεις στην Μεσόγειο αλλά και διεθνώς πραγματοποιώντας μια κριτική προσέγγιση του εθίμου. Παράλληλα τόνισε τα έμφυλα στοιχεία του εθίμου και το φαινόμενο της παρενδυσίας και ετεροφιλενδυσίας. Η κ. Γκασούκα επίσης αναφέρθηκε σε ιδιαίτερες πτυχές του εθίμου και επαίνεσε την επιμελημένη έκδοση που έρχεται να προσθέσει νέες ψηφίδες στην επιστήμη της λαογραφίας.

Η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη αναφέρθηκε στο έθιμο αναλυτικά, ανέπτυξε τις αναπτυξιακές του προοπτικές για την πηλιορείτικη οικονομία και σύνδεσε το λαϊκό πολιτισμό με την πηλιορείτικη παράδοση. Παράλληλα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το έθιμο της αναβίωσης των Μάηδων έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την UNESCO. Ειδικότερα πρότρεψε για την κατάθεση σχετικού φακέλου που μπορεί να έχει ως βάση του το βιβλίο των Καπανιάρη και Τσούκα. Μάλιστα προέτρεψε τους συγγραφείς να συνεχίσουν αυτή την εργασία με πρωτογενή έρευνα και σε άλλες περιοχές του Πηλίου εμπλουτίζοντας παράλληλα και με άλλη βιβλιογραφία με νέα επαυξημένη έκδοση.
Αναλυτικότερα η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη ανέφερε στην ομιλία της : «Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους σωστά ένα διεθνές και παγκόσμιο κλίμα και θεσμικό πλαίσιο (Σύμβαση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία της UNESCO και το νέο πλαίσιο της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής) για να δώσουμε ένα νέο όραμα στην ελληνική αγροτική περιφέρεια. Η παραγωγή προϊόντων με σήμα ποιότητας τη γεωγραφική ένδειξη, ενσωματώνει, πέρα από την οικονομική διάσταση, πολιτισμικές αξίες που καθιστούν την τροφή ένα πολιτισμικό αγαθό με άμεση αξία, αξία παραδοσιακής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης. Στην Ελλάδα η σοβούσα οικονομική και κοινωνική κρίση άφησε να φανούν οι εσφαλμένες κατά το παρελθόν επιλογές αγροτικής στρατηγικής. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, με επανα-τοπικοποίηση των αγροδιατροφικών συστημάτων, είναι πλέον ανάγκη και όχι επιλογή. Το Πήλιο, μια ανθρωπογεωγραφική ενότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χώρο προστατευόμενης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να διασφαλίσει εσαεί την επιβίωση και ανάπτυξη του, αξιοποιώντας σωστά και δημιουργικά την πολιτιστική του παρακαταθήκη. Ευχαριστώ τους δυο συγγραφείς του βιβλίου, τον Αλέξανδρο Καπανιάρη και τον Νίκο Τσούκα, ανθρώπους με ευδόκιμη θητεία στα κοινά, για την ευκαιρία να μιλήσω μέσα από το έργο τους, που θεωρώ πρωτοποριακό και βασικό για μια νέα πορεία του τόπου. Έδωσαν την πλατφόρμα για την δημιουργία των φακέλων προστασίας της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο για τους Μάηδες αλλά για πολλά άλλα θέματα, που θα στηρίζουν πολιτισμικά τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής».

Οι συγγραφείς με την σειρά τους ευχαρίστησαν τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου για την ευκαιρία που τους δόθηκε σχετικά με την έκδοση με αφορμή το πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το ΘΕΟΦΙΛΟ – αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά» για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που αποτύπωσε και αυτός χαρακτηριστικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας. Τέλος εκτός από τις ευχαριστίες προς τους συντελεστές της έκδοσης και εκδήλωσης της παρουσίασης ευχαρίστησαν την οικογένεια Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη για την οικονομική στήριξη της έκδοσης και γενικότερα για την συνεισφορά τους στην διατήρηση και στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μακρινίτσας και του Πηλίου.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο λαογράφος του Πηλίου και της Μαγνησίας κ. Κώστας Λιάπης με ένα γλυπτό του καλλιτέχνη Μπάστη με παράσταση Ζεϊμπέκη με το σκεπτικό της προσφοράς του γενικότερα στη λαογραφία αλλά και για το συγγραφικό του έργο. Στο πρόσωπο του οι διοργανωτές επιβράβευσαν όλους τους λαογράφους και ερευνητές της Μαγνησίας οι οποίοι κοπίασαν όλα αυτά τα χρόνια έτσι ώστε να διασωθούν και να καταγραφούν έθιμα σαν και αυτά των Μάηδων της Μακρινίτσας.

Αναμνηστικά επίσης δόθηκαν στις ομιλήτριες Μαρία Γκασούκα και Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη καθώς επίσης και στην οικογένεια Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη.
Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από έγχρωμες φωτογραφίες αναπαραστάσεων νεώτερης εποχής καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της σχετικής με τους Μάηδες βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και προτεινόμενη συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες ή άλλες πτυχές του δρώμενου. Το υλικό της έκδοσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα κείμενα να είναι αρκετά δομημένα και το φωτογραφικό υλικό να υποστηρίζει το περιεχόμενο.

Στα περιεχόμενα της έκδοσης περιλαμβάνονται ενότητες που αφορούν την προέλευση του εθίμου, τη περιγραφή του δρώμενου, τη σκοπιμότητα του εθίμου και τη σχέση του με την Τουρκοκρατία, την περιγραφή του «θιάσου» των Μάηδων, τις μουσικές των Μάηδων και τέλος τις προσπάθειες αναβίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης περιλαμβάνει αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην αναβίωση και στην διατήρηση του εθίμου. Στον αείμνηστο επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, Σπύρο Κουϊκούμη, στον συνεργάτη του Αργύρη Τατάκο , στον Σταύρο Χατζησταμούλη (Σταύρακα), στον Φίλιππο Κουτσίνα και άλλους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.