Ποιητική βραδιά στο «Καφέ της Επιστήμης»

Το «Καφέ της Επιστήμης και των Τεχνών» Café scientifique (Πολυχώρος Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη- Αντωνοπούλου 17 & Δημητριάδος) διοργανώνει ποιητική βραδιά με τον Γάλλο ποιητή Πιερ Γκολντέν υπό την αιγίδα του κ. Ρολάν Φίσερ, Επίτιμου Προξένου της Γαλλίας στο Νομό Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής ”Άγιος Ιωσήφ” και τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στις 7. 30 μ.μ., ενώ την ελληνική μετάφραση των ποιημάτων διαβάζουν oι καθηγήτριες Γαλλικής Γλώσσας κ.κ. Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, Αρτεμισία Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου, Μαρία Τεχνοπούλου και Δρ Μαρία Φλετορίδου.

O Πιερ Γκολντέν είναι καθηγητής, ποιητής, λάτρης της θάλασσας, φιλέλληνας. Γεννήθηκε στο Μονμπάρ (Μontbard) στην Κοτ-ντ’Ορ (Côte d’Or) της Γαλλίας όπου ζει με τη σύζυγό του Moνίκ το μισό χρόνο. Τον άλλο μισό ζει στη Νέα Αγχίαλο, την πατρίδα ”κατ’επιλογή” όπως ο ίδιος λέει. Οι ποιητικές συλλογές του έχουν τους τίτλους: ”Ηelladiques” (Ελλαδικά), ”Toπία στη βροχή”, ”Τραγούδια της πόρτας και του περάσματος” και ”Οι δρόμοι που οδηγούν στη θάλασσα”.

”Δε θα μπορούσα να πω με ακρίβεια τι υπάρχει μέσα στα βιβλία μου’ είναι όπως με τη θάλασσα όταν τη βλέπουμε από μακριά… Για να μάθουμε το πραγματικό βάθος κάτω απ’ το μπλε της επιφάνειας, πρέπει να βουτήξουμε. Βουτιά ανάμεσα σε φράσεις όπως τα κύματα για να νιώσουμε τα βράχια, τη σκληρή ύλη της μέρας και να ζωγραφίσουμε με τα φωνήεντα της άμμου, τη γλυκιά καμπύλη της ακτής, το λατρεμένο γυναικείο προφίλ και όλα τα μελλούμενα που αυτό χαρίζει. Βουτιά…”.

”Θέα στη θάλασσα απ’το πάνω παράθυρο” : ”Ακόμη κι όταν δεν το λέμε, η θάλασσα μπαίνει παντού, τη νιώθω μέχρις εδώ, αν και μακριά απ’τα νησιά μου… Λέω, τα νησιά μου, γιατί έχω φυτέψει μερικά λίγο μακρύτερα, ανάμεσα στις σελίδες μου, λέγοντας κάτι άλλο. Μια φορά δοκίμασα ακόμα να δώσω στη θάλασσα υπόσταση για να μπορέσω να χαράξω εκεί ένα – δύο λιμάνια χωρίς να κινδυνέψω να πνιγώ. Χαμένος κόπος! Όλα μου τα χαρτιά μουσκεύτηκαν και τα προσφέρω όπως όταν βγήκαν απ’την ακτή. Τέλος, λίγο στέγνωσαν στο δωμάτιο πάνω. Αυτό εξηγεί και τον τίτλο”. Πιερ Γκολντέν Επιμέλεια κειμένου: Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.