Σε απολογισμό δράσης προχωρά η «Μαγνήτων Κιβωτός»

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 56 πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσώπων

Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ολοκλήρωσε το πρώτο «Θεματικό Έτος πολιτισμού», που είχε τον τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας», επάνω σε ένα πρότυπο μοντέλο πολιτιστικής δράσης, που γεννήθηκε στην Γατζέα, επικυρώθηκε από ένα εξαιρετικό σύνολο ανθρώπων, που εμπιστεύτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος να διακονήσουν την ιδέα του, οι οποίοι υπηρετούν από χρόνια τον πολιτισμό από όλες τις μορφές του. Το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2015» υλοποιήθηκε με πίστη στο στόχο, έμπνευση και ακρίβεια. Έτυχε δε μεγάλης αναγνώρισης όχι μόνον από τους Μαγνησιώτες, αλλά και από πολλές άλλες γωνιές της χώρας μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στις 56 πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 15 διεθνείς καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί, έδειξαν «δείγματα γραφής» πάνω από 500 χορωδοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, ποιητές και συγγραφείς, αλλά και απλοί άνθρωποι της καθημερινής ζωής, που θέλησαν να αποκαλύψουν … τα καλλιτεχνικά τους χαρίσματα, από την περιοχή μας και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η προοπτική της συμμετοχή τους συνέβαλε να ασχοληθούν περισσότερο με το αντικείμενό τους, να φέρουν και άλλους κοντά στην ομαδική δημιουργική δράση , παραγωγή δρώμενων και να ευαισθητοποιήσουν μεγαλύτερο κοινό. Ένα κοινό, που αγκάλιασε από την αρχή την προσπάθεια και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις. Σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς, ξεπέρασαν τις 7.000 καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, και επιπλέον τίμησαν το θεσμό με την παρουσία τους, τις επισημάνσεις τους και προπάντων με τα κολακευτικά τους σχόλια.

Στα πλαίσια των ποικίλων δράσεων πραγματοποιήθηκαν συναυλίες, χορωδιακές και μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις με ευρείες θεματικές επάνω στον πολιτισμό της θάλασσας. Πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με συμμετοχή 5.000 μαθητών , που επισκέφθηκαν το Συνεδριακό. Παράλληλα προετοιμάζεται ένα τρίτο, πρωτοπόρο για την Ελλάδα. Όλες οι παραπάνω δράσεις ήταν ανοικτές και με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Από την πλευρά του φορέα διοργάνωσης και της ομάδας εργασίας που μας πλαισίωσε ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βόλο για την ολόθερμη και πολυεπίπεδη συνεργασία του. Τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας , το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Πολιτισμού , το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, που μας εμπιστεύτηκαν τη συνδιοργάνωση, τους συμμετέχοντες και τους καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς που μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν και να υπηρετήσουν το λόγο, τη μουσική, το χορό και την τέχνη καθόλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του θεσμού, ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας που αγκάλιασε μια καινούργια δραστηριότητα της Μητρόπολης με αγάπη και υπομονή για τη συνεχή τους πολύτιμη υποστήριξη και συνεισφορά.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά τους εθελοντές μας και τους Επιστημονικούς Συντονιστές, προερχόμενους από τον Δημόσιο Τομέα που αφιέρωσαν χρόνο, που αξιολόγησαν την δουλειά μας και πρόθυμα εντάχθηκαν στην «ΚΙΒΩΤΟ». Όλους αυτούς θα οργανώσουμε και θα αναθέσουμε συγκεκριμένα αντικείμενα για το νέο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» , που θα έχει ως θέμα τον πολιτισμό των Γεύσεων.

ΣΤΟΙΧΟΙ- ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ»
Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένους στόχους που κατακτήσαμε με την φετινή δραστηριότητα και που πλέον θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς μας στα επόμενα Θεματικά έτη Πολιτισμού.
Πρώτα – πρώτα καθιερώσαμε τέσσερες σημαντικούς θεσμούς: «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», «Ναυτική εβδομάδα στον Βόλο» , «Συνάντηση των τοπικών χορωδιών» και το καταληκτικό Πανελλήνιο Συνέδριο , που θα προσαρμόζονται στο Θεματικό Έτος που θα παρουσιάζουμε , και θα πραγματοποιούνται σε μια σταθερή περίοδο κάθε χρόνου.
Κατόπιν έχουμε να επισημάνουμε τις άψογες συνεργασίες με όλους τους φορείς της περιοχής μας, με προοπτική συνέχισης και συνεχούς βελτίωσης. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί και η αναζήτηση και ανάδειξη ανθρώπων με σημαντικό καλλιτεχνικό απόθεμα, που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να το παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό.
Θα ήταν όμως παράληψη να μην αναφέρουμε και ορισμένα άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία, όπως την αποκέντρωση των εκδηλώσεων. Πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες δράσεις σε όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως στην Αγιά, στο Πήλιο και στον Αλμυρό.

Σημαντικό επίσης θεωρούμε το ότι αναζητήσαμε και υλοποιήσαμε σεμινάριο, πανεπιστημιακού επιπέδου για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των φορέων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό. Θα αναφέρουμε ακόμη την πραγματοποίηση πλήθους εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ενός υπέροχου και με πολλές δυνατότητες χώρου.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 , στις 7.00 το απόγευμα , στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας καλούμε όλους τους φορείς και τις προσωπικότητες που συνεργάστηκαν με την «Μαγνήτων Κιβωτό», προκειμένου να κάνουμε τον απολογισμό μας, να καταγράψουμε τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους και να τους παραδώσει ένα αναμνηστικό της συνεργασίας μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Πρόεδρος μας. Μεγάλη τιμή θα αποτελέσει για μας η παρουσία και του πολυπληθούς κοινού που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του έτους και μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε για «την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος» της περιοχής μας.

Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την συμμετοχή σας στην αξιολόγηση των αυτών των δραστηριοτήτων και θα χαιρόμασταν να διαβάσουμε στον ιστότοπό μας www.magniton-kivotos.gr σχόλια και παρατηρήσεις που αφορούν στην βελτίωση της διοργάνωσης των δραστηριοτήτων της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ».

magnites ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΗΛΙΟΥ 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.