Σημαντικές εκδηλώσεις το 2015 από την «Μαγνήτων Κιβωτός» με θέμα τη θάλασσα

Σημαντικές εκδηλώσεις προγραμματίζει για το 2015 ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», που έκανε ετήσιο σχεδιασμό για το θεματικό έτος «Μάγνητες και Πολιτισμός της Θάλασσας» και που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τον οργανωτικό γραμματέα Αλέξανδρο Καπανιάρη, παρουσία αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με πολιτιστικές εκδηλώσεις ποιότητας, που υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτός» είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την συνύπαρξη των φορέων του Νομού, την ενότητά τους και την εκπαίδευση των νέων σε θέματα πολιτισμού. Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, σημειώνοντας ότι συνεργάστηκαν συντονισμένα, δούλεψαν πολύ και παρουσίασε ο καθένας τις δικές του ιδέες που όλες μαζί συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. ]
«Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που συντελείται με μία ενότητα που και εγώ την χαίρομαι ειλικρινώς», ανέφερε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας πως «λυπάμαι που δεν το είχα κάνει τόσο καιρό, αφού αποδείχθηκε ότι την περίοδο της δυσκολίας κι όχι στους εύκολους καιρούς, είναι η να αναδείξουμε το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας».
Ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα Αλέξανδρος Καπανιάρης, ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στα μέλη της «Μαγνήτων Κιβωτός», αναφέρθηκε στις δράσεις που έγινε από την ημέρα της σύστασής του, το Μάρτιο του 2014 και σημείωσε ότι σκοπός του Φορέα είναι να δημιουργεί θεσμούς ποιότητας που έχουν σχέση με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παράδοση.

Η πρώτη σημαντική εκδήλωση της χρονιάς θα γίνει τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, με την παρουσία της κασετίνας που περιλαμβάνει το ημερολόγιο του 2015 με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας» και την ειδική έκδοση για τη ναυτική παράδοση στο ανατολικό Πήλιο με τίτλο «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο ανατολικό Πήλιο (1600-1960)». Πρόκειται για δύο πολυτελείς εκδόσεις, που έγιναν με χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρ΄λιας Ζούζουλα.

Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις
Το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής (2012-2013)». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου και γίνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Μία ακόμη μεγάλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης». Περιλαμβάνει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, του 6ου Γυμνασίου Βόλου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ενώ τέλος την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο, στις 7 το απόγευμα θα δοθεί συναυλία του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου με θέμα «Οι μουσικές της θάλασσας στο Αιγαίο».

Μια μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο είναι η ναυτική εβδομάδα (1-6/6/2015), σε συνεργασία με τους «Αργοναύτες», που θα πλαισιωθούν από συναυλία των Ιεροψαλτών Βόλου, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της θάλασσας.

Επίσης όλος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος σε Αυγουστιάτικες παρεκκλίσεις, σε συνεργασία με συλλόγους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι μόνο στο Βόλο αλλά και σε όλη την επαρχία της Ι.Μ Δημητριάδος, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται το πρόγραμμα στις Σποράδες σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και Ιστιαίας.

Τέλος, για το Δεκέμβριο προγραμματίζεται επιστημονικό συνέδριο για τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας, με θέμα «Η ναυτιλία της Μαγνησίας ως παράγοντας οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης», σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.