Στο Βόλο «Ο Γάμος» με την Άννα Βαγενά

Η δεύτερη εκδήλωση του Συλλόγου Σοφαδιτών, για την «Οικογένεια χθες και σήμερα»

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 11 Μαΐου η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας με τίτλο ” Η οικογένεια χθες και σήμερα ” ( μέσα από τα έργα της Θεσσαλής συγγραφέως Βάσας Σολωμού – Ξανθάκη ” Ο Γάμος ” και ” Το επίθετο της Εύας ” ). Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής ”Άγιος Ιωσήφ” και τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, με τη στήριξη των ΓΑΚ Μαγνησίας και του Α΄ Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, αναφερόταν στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη οικογένεια, όπως παρουσιάζονται στα δύο έργα της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, φιλόλογος, με το παραπάνω θέμα. Εισαγωγικά μίλησαν η Δρ Αννίτα Πρασσά, Προïσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας και η Κίρκη Παπαδήμα, Πρόεδρος Α΄ Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, ενώ αποσπάσματα από τα δύο έργα διάβασαν οι ηθοποιοί Αμαλία Γκιζά και Βασίλης Μητσάκης. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα που μάγεψε το κοινό και που απέδωσε η σολίστ και καθηγήτρια Μουσικής του Δημοτικού Σχολείου ”Άγιος Ιωσήφ” Σοφία Καγιά, συνοδευόμενη από τον Νίκο Παναγιωτίδη στην κιθάρα. Συντονίστρια της εκδήλωσης, ήταν η Δρ Μαρία Φλετορίδου, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας. Τον ενθουσιασμό της για το πλούσιο και άρτια οργανωμένο πρόγραμμα εξέφρασε η συγγραφέας των δύο έργων, Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό, που πραγματικά απόλαυσε μια ουσιαστική και ευχάριστη παρουσίαση.

Η παράσταση «Ο Γάμος»

Η δεύτερη εκδήλωση του Συλλόγου Σοφαδιτών πάνω στο ίδιο θέμα είναι η εξαιρετική θεατρική παράσταση «Ο Γάμος», που αναφέρεται στην παραδοσιακή οικογένεια. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Β. Σολωμού-Ξανθάκη και παρουσιάζεται σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 και ώρα 21:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο). Την εκδήλωση, επίσης, στηρίζουν ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Δήμος Σοφάδων, με εκμίσθωση λεωφορείου για τη δωρεάν μεταφορά κατοίκων της περιοχής Σοφάδων στο Βόλο, ώστε να παρακολουθήσουν την παράσταση. (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στη Γραμματεία του Δήμου Σοφάδων, τηλέφωνο 2443353200).
Η νουβέλα της Β. Σ. Ξανθάκη πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1975 από τις εκδόσεις «ΕΡΜΗΣ», αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές . Μεταφράστηκε στα Πολωνικά, στα Γερμανικά, στα Αγγλικά και πρόσφατα στα Γαλλικά. Η υπόθεση, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, «είναι η ιστορία της Λενάκη, μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Ορφανεμένη από μάνα στα εφτά της χρόνια, έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της, και πάλεψε με νύχια και με δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία», διαβάζουμε στην κριτική του Γιάννη Ασδραχά.
Το 1995 παρουσιάστηκε ως θεατρικό έργο, με μεγάλη επιτυχία σ΄ όλη την Ελλάδα, από το Θεσσαλικό Θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου. Φέτος το ίδιο έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία από το Θέατρο «Μεταξουργείο», σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, «λιθάρι ριζιμιό» του λαϊκού μας πολιτισμού.
Ανάμεσα στις κριτικές που γράφτηκαν για τη φετινή παράσταση διαβάζουμε:
« Ένα εξαιρετικό κείμενο, ένας ύμνος στην δύναμη της γυναίκας και της οικογένειας φιλοξενείται στο Θέατρο Μεταξουργείο, ιδιαίτερα επίκαιρο σε μια εποχή, που έχουμε λησμονήσει τις ρίζες μας, την αυθεντικότητα των αισθημάτων. Σε μια γενικότερη κρίση αξιών, όπου εξαρθρώνονται οι αρμοί της οικογένειας ίσως αυτό το έργο αποτελέσει ένα προσευχητάρι για άντληση δύναμης για έναν ανανεωμένο δεσμό με τον άλλο εαυτό μας».
(Στέλλα Χαχάλη, ARTIC, 23/10/14)

«Η ιστορία της Λενάκης είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών, συζύγων και µητέρων αυτού του έρµου τόπου. Απλή, τραγική, τρυφερή, αποτρόπαια, απελπισµένη και αισιόδοξη µαζί. Όπως η ζωή η ίδια…
…Όµως η συνταρακτική ερµηνεία της Άννας Βαγενά σφραγίζει αυτό το µικρό θαύµα. Η καλή ηθοποιός ώριµη, κυρία των µέσων της, αυθεντική, πλήρης, κάτοχος µιας συγκινησιακής δεξαµενής αρτεσιανών υδάτων, πλάθει µνηµείο ρόλου, αξέχαστη στιγµή…
…Ο φίλος υπουργός Παιδείας πρέπει να δει την παράσταση και να την καταστήσει κτήµα εσαεί του σχολικού προγράµµατος. Υποκαθιστά ώρες ιστορικής, κοινωνικής, λογοτεχνικής και λαογραφικής ύλης…»
(Κώστας Γεωργουσόπουλος «ΤΑ ΝΕΑ»)

Το κοινό του Βόλου θα έχει την ευκαιρία να χαρεί αυτή την παράσταση την Παρασκευή, 15 Μαΐου. Γενική είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων «Δίαυλος» (Τοπάλη 14).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.