Συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας

Μαζί με τη Λαϊκή και Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείου Βόλου "Ρυθμός"

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ημέρας Μουσικής με τη συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου, της Λαϊκής – Παραδοσιακής Ορχήστρας & τμήματος της Νεανικής Χορωδίας Ωδείου «ΡΥΘΜΟΣ» στις 22 Ιουνίου 2014 και ώρα 20:15 στο προαύλιο του Ι.Ν. Αναλήψεως .

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει με τις δικές της μουσικές δυνάμεις και προτάσεις στον επιτυχημένο αυτό θεσμό. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής καθιερώθηκε στη Γαλλία το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού. Εξελίχθηκε σε μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, που λαμβάνει 22 χώρες από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. H μουσική βγαίνει από τους τοίχους των ωδείων και πλημμυρίζει τους ανοιχτούς χώρους. Όλα τα είδη της παίζονται με ελεύθερη προσέλευση για μυημένους και αμύητους.

Συμμετέχουν οι:
Η Λαϊκή και Παραδοσιακή Ορχήστρα δημιουργήθηκε το έτος 2012 με έδρα το Βόλο και συγκεκριμένα το Ωδείο Βόλου “Ρυθμός”. Αποτελείται από μουσικούς με μεγάλες φιλοδοξίες, πολλές συμμετοχές σε σύνολα και συναυλίες τοπικού και όχι μόνο χαρακτήρα αλλά πάνω από όλα με χαρακτηριστική έλξη στον γενικότερο μουσικό χώρο. Τα μέλη της Λαϊκής και Παραδοσιακής Ορχήστρας του Ωδείου Βόλου “Ρυθμός”, ένωσαν τις δυνάμεις, το ταλέντο και το μεράκι τους για την ίδρυση του συνόλου αυτού, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους επιτυχημένες εμφανίσεις τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και εκτός. Τα περισσότερα από τα μέλη της ορχήστρας τον Σεπτέμβρη του 2013 πλαισίωσαν την ¨Europe Art orchestra¨ σε φεστιβάλ που διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην πόλη LEMAN της Γαλλίας αποσπώντας άψογες κριτικές για το άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. Η Λαϊκή και Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείο Βόλου “Ρυθμός” είναι ένα πολλά υποσχόμενο μουσικό σύνολο με μεγάλη αναγνωσιμότητα από τα πρώτα κιόλας βήματα της, στο λαϊκό –παραδοσιακό τραγούδι.
Υπεύθυνος Ορχήστρας: ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΟΓΛΟΥ

Μέλη Ορχήστρας: Χρυσόστομος Χατζηγεωργίου – ακορντεόν, Δημήτρης Χατζηγεωργίου – σαντούρι, Ρίτα Ζωβοϊλη – κανονάκι, Δάφνη Βέντζα – φλάουτο, Νάνση Παζαρίδη – φλάουτο, Ρισέλ Μέτα – κιθάρα, Γιώργος Μηλιώκας – κιθάρα, Βάγια Καρασάββα – κιθάρα, Γιάννης Ακρίβος – μπουζούκι, λαούτο, Νικόλας Μυλωνάς – κρουστά, Μιχάλης Τσιντσίνης – κρουστά, Νίκος Χιώτογλου – πιάνο
Μέλη της νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Βόλου ΡΥΘΜΟΣ
Λυδία Τασιού, Ελεάννα Βαρελά, Γιολάντα Μανωλάκη, Ειρήνη Τσόγκα, Κερασία Τσιαμασφύρη, Μαρία Αγγελοπούλου, Αρβανιτίδη Μάρθα, Αγγελίνα Τσακόγια, Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρίνα Κελαϊδώνη, Ζήνα Φακίδη, Νένα Σαρρή, Νεφέλη Σγατζή

Η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας επαίνους και βραβεία όπου έλαβε μέρος. Συνεργάστηκε με την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Βορείου Ελλάδος, με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ανεβάζοντας έργα μεγάλων μουσουργών. Έλαβε μέρος σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τιμήθηκε με πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον χορωδιακό διαγωνισμό κρατών-μελών της Ε.Ο.Κ. στην Τολόζα της Ισπανίας. Πραγματοποίησε τουρνέ στην Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βουλγαρία, Αμερική κ.α. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ανεβάζοντας τα έργα του «Λειτουργία του Ορφέα» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή με τα τραγούδια του εναρμονισμένα για μικτή χορωδία από τον μαέστρο της Γιάννη Καρκάλα. Συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε την όπερα του Πουτσίνι «ΤΟΣΚΑ», ενώ το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο C.D. της με τίτλο «Λόγια της καρδιάς» από την εταιρεία EROS MUSIC. Το 2002 παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου το «REQUIEM» του Gabriel Faure. Συνέπραξε με τους κορυφαίους έλληνες ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Μαρία Φαραντούρη σε έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι αντίστοιχα με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου.
Ο Γιάννης Καρκάλας γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε μουσική στη Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λαμία, κοντά στο μεγάλο συνθέτη Αλέξανδρο Αινιάν παίρνοντας τα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης Φυγής, Ενορχήστρωσης, Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων. Όλα με άριστα και διακρίσεις. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία «SANTA CECILIA» της Ρώμης με δάσκαλο τον CARLO CAMMAROTA απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας και Σύνθεσης.
Είναι ιδρυτής των Χορωδιών Αγιάς, Παιδοπόλεως Λάρισας, Παιδικής Χορωδίας 2ου Γυμνασίου Θηλέων Λάρισας, στο οποίο ήταν καθηγητής Μουσικής, και Λαρισαϊκής Χορωδίας. Σήμερα διευθύνει την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου και τη Λαρισαϊκή Χορωδία.
Έχει λάβει μέρος στους Παγκόσμιους Χορωδιακούς Διαγωνισμούς: α) του Αρέτσο (Ιταλία), β) του Λανγκόλλεν (Ουαλία), γ) της Βάρνας (Βουλγαρία), δ) και σε πολλούς Πανελλήνιους Διαγωνισμούς αποσπώντας τα πρώτα Βραβεία με τη Λαρισαϊκή και Δημοτική Χορωδία Βόλου. Έχει πάρει το 1ο Βραβείο σύνθεσης στο Διαγωνισμό Ποίησης, Πεζογραφίας, Τέχνης το 1972. Τιμήθηκε, επίσης, με την ανώτατη διάκριση της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας για την προσφορά του στο Χορωδιακό τραγούδι. Επιπλέον τιμήθηκε από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ΄, όπου έψαλε με τη Λαρισαϊκή Χορωδία στο Βατικανό το 1968.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει δύο μέρη:
Α΄ΜΕΡΟΣ
ΛΑΪΚΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΩΔΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ «ΡΥΘΜΟΣ»
Υπεύθυνος Ορχήστρας: ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΟΓΛΟΥ

•ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ (Ορχηστρικό) Παραδοσιακό Σμυρνέϊκο
•ΜΟΥ ΄ΠΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Στίχοι/μουσική Δ. Παπαγεωργίου,Σολίστ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΑΡΕΛΑ
•ΕΛΙΣΣΩ Στίχοι Λ. Παπαδόπουλος, Σολίστ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΧΙΑΣ Μουσική:Μ. Λοϊζος
•ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, Σολίστ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Μουσική: Zulfi Livaneli
•ΠΑΡΑΠΟΝΟ-ΞΕΝΗΤΕΙΑ Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Σολίστ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΑΡΕΛΑ Μουσική/διασκευή παραδοσιακού αρμένικου τραγουδιού Αra Dinkjian
•TA ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Στίχοι: Μ. Ελευθερίου, Σολίστ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΧΙΑΣ Μουσική: Ι. Μαρκόπουλος
•ΒΑΣΙΛΙΚΗ Παραδοσιακό, Σολίστ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Μουσική: Ν. Ζιώγαλας
•ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ Παραδοσιακό, Σολίστ: Χ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ-ΕΛ. ΒΑΡΕΛΑ Διασκευή: Δ. Σαββόπουλος

Β΄ΜΕΡΟΣ
ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Διευθύνει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΛΑΣ
Στο πιάνο η ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΙΑΡΑ
Οι εναρμονίσεις των τραγουδιών είναι του μαέστρου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΚΑΛΑ

•ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΙ – Στ. Κουγιουμτζή
•ΠΟΙΟΣ ΕΙΝ ΤΡΕΛΟΣ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ – Μ. Χατζιδάκι
•ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΗ – Δ. Σαββόπουλου
•ΧΑΣΑΜΕ – Κ. Χατζή
•ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ – Α. Καρκάλα, Σολίστ ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
•ΚΑΤΩ ΣΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ Τ΄ΑΛΩΝΑΚΙ – Ι. Μαρκόπουλου, Σολίστες οι ΒΙΚΥ ΝΟΥΣΙΑ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
•ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ – Μ. Θεοδωράκη
•ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ – Δ. Σαββόπουλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.