Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου στη Φρανκφούρτη

Στο πλαίσιο αδελφοποίησης με το ελληνικό Λύκειο της Γερμανίας

Στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης του σχολείου τους με το ελληνικό Γενικό Λύκειο Φρανκφούρτης. Η πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων ανήκει στην διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αρετή Τζανετοπούλου η οποία έκανε και τη σχετική πρόταση στο ελληνικό σχολείο της Φρανκφούρτης η Διευθύντρια του οποίου κ. Ζησίμου ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία.
Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι απλώς τυπική ή συμβολική αλλά σημαντική και ουσιαστική, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αφού δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες, να ανταλλάσουν απόψεις και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Η αδελφοποίηση σηματοδότησε την αρχή μιας συνεργασίας που αναμένεται γόνιμη ενώ οι δεσμοί φιλίας που παγιώθηκαν εξασφαλίζουν τη μακροημέρευσή της.

Η κ. Τζανετοπούλου δήλωσε ότι «…η αδελφοποίηση των σχολείων αποτελεί μια εκπαιδευτική καινοτομία που εκφράζει την ευρωπαϊκή ενότητα και ταυτότητα και αποτελεί ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο με πολλαπλά οφέλη στα σχολεία. Ενώνει τους μαθητές από διάφορα μέρη της Ευρώπης, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων και κοινών οραματισμών για το αύριο. Όταν δε, πρόκειται για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού η σύσφιξη των σχέσεων μαθητών και καθηγητών γίνεται εκείνη η προϋπόθεση της δημιουργικής συνεργασίας και ίσως πραγματώνεται η ουσιαστική έννοια της ‘αδελφοποίησης’».
Τους τριανταπέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, όλοι τους μέλη της Χορωδίας Ομοίων Φωνών του Λυκείου και της Ορχήστρας Νεανικών Χρωμάτων, συνόδευσαν σ’ αυτή την αποστολή οι καθηγητές τους Ρωξάνη Γιαρέντη (μαέστρος της χορωδίας) Κωνσταντίνος Γράβος (μαέστρος της ορχήστρας) και Ελένη Παπαθανασίου (πιανίστα).
Τα παιδιά επισκέφθηκαν το ελληνικό λύκειο της Φρανκφούρτης όπου παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους ομογενείς συμμαθητές τους, συμμετείχαν στην τελετή αδελφοποίησης, ξεναγήθηκαν στην πόλη και παρουσίασαν το εξαιρετικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου αλλά και χριστουγεννιάτικη μουσική και τραγούδια σε συναυλιακό χώρο της πόλης. Η υποδοχή, η φιλοξενία και η ακούραστη παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου της Φρανκφούρτης ήταν ομολογουμένως συγκινητική.
Η μουσική αυτή παράσταση ήταν ένα πραγματικό δώρο τόσο για τους μαθητές του εκεί ελληνικού Λυκείου όσο και για τους έλληνες ομογενείς της Φρανκφούρτης και δόθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης. Σημαντική στιγμή για το Μουσικό Σχολείο Βόλου ήταν η παρακολούθηση της παράστασης «Χένσελ και Γκρέτελ» στην όπερα της Φρανκφούρτης.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου επέστρεψαν κουρασμένοι από το γεμάτο πρόγραμμα των λίγων αυτών ημερών αλλά χαρούμενοι, ικανοποιημένοι και προπάντων γεμάτοι από παραστάσεις και εικόνες και εμπειρίες πολύτιμες.

Ευχή όλων είναι αυτή να είναι η αρχή μιας μακρόχρονης συνεργασίας και φιλίας που θα ενισχύσει το εκπαιδευτικό έργο των δύο σχολείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.