Συναυλία του Μουσικού Σχολείου με μελοποιημένα ποιήματα Ελύτη

Στην Παλιά Ηλεκτρική την Τετάρτη 13 Απριλίου

«Τι να’ νιωσαν άραγες οι άνθρωποι όταν πρωτοείπανε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα»; Να χύθηκε λίγο χρώμα γαλάζιο; Να σηκωθήκανε τα κύματα παφλάζοντας»;

Καθώς το τέλος της σχολικής χρονιάς πλησιάζει και το Πάσχα απέχει πια λίγες εβδομάδες, το Μουσικό Σχολείο Βόλου συγκεντρώνει τις δυνάμεις και διοργανώνει μια μεγάλη εαρινή συναυλία την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 8:00 μμ στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής αφιερωμένη αποκλειστικά σε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «Μυρίσαι το άριστον. Ταξίδι με τον Οδυσσέα Ελύτη». Τη συναυλία θα προλογίσει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος του ποιητή τα τελευταία δεκατρία χρόνια πριν τον θάνατό του, πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Χορωδία Ομοίων Φωνών και η Μικτή του Μουσικού Σχολείου Βόλου σε διεύθυνση και διδασκαλία Ρωξάνης Γιαρέντη όπως και η Ορχήστρα Νεανικών Χρωμάτων του σχολείου υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γράβου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα του νομπελίστα ποιητή στο πρώτο μέρος σε μουσική Λίνου Κόκοτου, Μιχάλη Τρανουδάκη, Νένας Βενετσάνου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μίκη Θεοδωράκη και στο δεύτερο αποσπάσματα από το έργο του «Άξιον εστί» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Μαζί με την ορχήστρα, τη χορωδία και τους σολίστ του Μουσικού Σχολείου συμπράττουν οι καθηγητές Αλέξανδρος Σδρόλιας – βιολί, Ζαφειρούλα Χαντή – τσέλο, Κωνσταντίνος Γεδίκης – μπουζούκι, Ελένη Παπαθανασίου – πιάνο, Βασίλης Αγροκώστας – τραγούδι.

Το 1964 ξεκίνησε η ηχογράφηση του μελοποιημένου Άξιον Εστί από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η συνεργασία του Ελύτη με τον συνθέτη είχε ξεκινήσει ήδη από το 1961. Το ορατόριο αυτό του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε τελικά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στο κινηματοθέατρο Rex της Αθήνας. Ο ίδιος ο Ελύτης είχε μιλήσει για το Άξιον Εστί σε μια συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα, και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση μού ´δωσε το δεύτερο εύρημα, να δώσω δηλαδή σ´ αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Έτσι γεννήθηκε το Άξιον Εστί.»

Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο επίκαιρα από κάθε άποψη λόγια που το ειδικό βάρος τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν προέρχονται από τα χείλη ενός τόσο σπουδαίου ποιητή και η σημασία τους για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου είναι πολλαπλή αφού έχουν την τύχη να μελετήσουν ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Δελτία προτεραιότητας – κουπόνια ενίσχυσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο από Δευτέρα 11/4 από τις 9:00 π.μ. έως 13.00, τηλ. 2421047155.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.