Συνεχίζονται οι προβολές στην Εξωραϊστική

Με την ταινία «Γυναίκα από χρυσό»

Συνεχίζονται οι προβολές στην «Εξωραϊστική», με την ταινία «Γυναίκα από χρυσό», να προβάλλεται από την Πέμπτη 16 ως την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 .

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ταινία «ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ (Woman in Gold)», Μ. Βρετανία, ΗΠΑ (2015) Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέρτις Σενάριο: Αλέξι Καγιέ Κάμπελ, Ε. Ράντολ Σένμπεργκ, Μαρία Άλτμαν Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Ράιαν Ρέινολντς, Τατιάνα Μασλάνι, Ντάνιελ Μπρουλ, Κέτι Χολμς (109΄).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Μαρία Άλτμαν (Maria Altmann), μια ηλικιωμένη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής, εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Βιέννη για τις ΗΠΑ, επιχειρεί να ανακτήσει από το αυστριακό κράτος την κλεμμένη από το ναζιστικό καθεστώς οικογενειακή της περιουσία, όπου συμπεριλαμβάνεται κι ένας περίφημος πίνακας του μεγάλου ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ (Gustav Klimt). Μετά τις άκαρπες πρώτες προσπάθειές της, η Μαρία Άλτμαν με τη βοήθεια ενός νεαρού δικηγόρου αποφασίζει να φτάσει μέχρι το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ διεκδικώντας το δίκιο της.

Ο Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918) ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Νέας Τέχνης (Art Nouveau), σε αντίθεση με τον ακαδημαϊσμό και τα εμπορικά καλλιτεχνικά κυκλώματα της εποχής. Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική. Φιλοτέχνησε αρκετές προσωπογραφίες γυναικών της βιεννέζικης αστικής τάξης, που στάθηκε προστάτιδα του κινήματος της Απόσχισης. Στα κορυφαία και πιο δημοφιλή έργα του ανήκει ο πίνακας «Το φιλί» (Der kuss) (1907-1908), που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς και εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία φύλλων χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Στην ίδια δημιουργική περίοδο του Κλιμτ ανήκει και ο πίνακας της ταινίας μας, «Προσωπογραφία της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ I» (Portrait of Adele Bloch-Bauer I), εξίσου διάσημο έργο, παραγγελία και αγορά του αυστριακού μεγιστάνα της βιομηχανίας ζάχαρης και τραπεζίτη Ferdinand Bloch-Bauer, το οποίο απεικονίζει τη σύζυγό του και θεία της Maria Altmann. Η διαστάσεων 138 x 138 εκατοστών προσωπογραφία ξεχωρίζει για τον συμβολισμό της, όπως τα αιγυπτιακά μάτια ή τα μυκηναϊκά σπειροειδή μοτίβα, στοιχεία που ενισχύουν τον «εξωτισμό» του πίνακα. Το 2006 ο αμερικανός μεγιστάνας Ronald Lauder του ομίλου καλλυντικών Estée Lauder αγόρασε τον πίνακα αντί της τιμής-ρεκόρ των 135 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Maria Altmann, νικήτρια της δικαστικής μάχης με το αυστριακό κράτος για την κυριότητα του πίνακα. Μέχρι σήμερα ο πίνακας εκτίθεται στην γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης. Η σημερινή τιμή του υπολογίζεται σε 158,4 εκ. δολάρια.

Ο 54χρονος λονδρέζος σκηνοθέτης Simon Curtis μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη αυτή την αληθινή ιστορία, με επίκεντρο τις εκπληκτικές ερμηνείες της βραβευμένης συμπατριώτισσάς του Κυρίας (Dame) Helen Mirren και του ιρλανδικής καταγωγής Ryan Reynolds, γεννημένου το 1976 στο Βανκούβερ του Καναδά. Η Mirren με τη λαμπρή ερμηνεία της θυμίζει παλιό καλό κρασί, που με τον καιρό αποκτά ολοένα και πιο μεστή γεύση. Στο πλευρό της στέκεται επάξια ο ανερχόμενος Reynolds. Ωστόσο, την έκπληξη κάνει η 30χρονη Καναδή Tatiana Maslany, εξαιρετική στο ρόλο της Maria Altmann σε νεαρή ηλικία, όταν γίνονται αναδρομές από το παρόν στο παρελθόν (flashback). Η ταινία προσεγγίζει το θέμα με τον αναμενόμενο τρόπο για μια old-fashioned ιστορία δικαίωσης και η εξέλιξη των χαρακτήρων ακολουθεί βήμα προς βήμα την παραδοσιακή, ασφαλή συνταγή του εμπορικού χολιγουντιανού κινηματογράφου: Άψογη τεχνική, καλογυαλισμένη εικόνα, στρωτή αφήγηση, καλογραμμένο σενάριο, ποιοτικές ερμηνείες, πειστική σκηνογραφία, συναισθήματα δοκιμασμένα για χρόνια στα εργαστήρια του Χόλιγουντ. Οι θεατές που αρέσκονται να παρακολουθούν ταινίες του είδους – και ειδικότερα οι θαυμαστές της Έλεν Μίρεν – θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.