Το καλοκαίρι … το Μουσείο Μηλεών εμπλουτίζει τις δραστηριότητες του

«Ο Κένταυρος Χείρων» παιδαγωγός και θεραπευτής

Τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι το Τοπικό Μουσείο στις Μηλιές εμπλουτίζει τις δραστηριότητές του οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο απέναντι από το Μουσείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών ‘Γρηγόριος Κωνσταντάς’ στα πλαίσια των εκδηλώσεων Φιλιππίδεια.

Πολλοί θυμούνται ακόμα την έκθεση Tο παιδί και το παιχνίδι – από τη σβούρα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή – που είχε ενθουσιάσει τους επισκέπτες και είχε πλαισιωθεί με δρώμενο στη πλατεία του χωριού, θυμούνται την έκθεση αφιέρωμα στο έργο της UNICEF, την έκθεση για το Θεόφιλο και την περσινή έκθεση για την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Η φετινή έκθεση – αφιέρωμα στον Κένταυρο Χείρωνα
Φέτος παρουσιάζεται η μορφή του Κένταυρου Χείρωνα με στόχο να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν οι επισκέπτες κάθε ηλικίας το σοφό και δίκαιο, πονόψυχο και σπουδαίο δάσκαλο, φίλο και συμπαραστάτη των ανθρώπων.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει αντληθεί από αρχαία ειδώλια και αγγεία, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών, η έκθεση αναφέρεται στη γέννηση του Χείρωνα από την ένωση του Κρόνου με τη νύμφη Φιλύρα και την υιοθεσία του από το θεό Απόλλωνα που του μετέδωσε τις γνώσεις του και την αγάπη για τη μουσική.
Παρουσιάζει τον Χείρωνα ως παιδαγωγό με τους μαθητές του, τον Αχιλλέα και τον Ιάσωνα, τον Ακταίο και τον Ασκληπιό και ενημερώνει για το τραγικό τέλος αλλά και τη σχέση του Κένταυρου με τον Προμηθέα.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με αναφορά στον Χείρωνα ως θεραπευτή και θα παρουσιάζει φωτογραφίες, αποξηραμένα και φρέσκα βότανα για μία πρώτη γνωριμία με τις ιδιότητες και τη χρήση των πιο γνωστών βοτάνων.

Δραστηριότητες για παιδιά
Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση ενώ για τα παιδιά έχει προβλεφθεί σχετικό ερωτηματολόγιο και εικαστικό εργαστήρι δίνοντας τους τη δυνατότητα να αυτενεργήσουν.

Ευχαριστίες
Το Μουσείο ευχαριστεί θερμά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας για την παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στα βότανα, τον Μιχάλη Πόρναλη για την παραχώρηση χρήσης της φωτογραφίας του με θέμα το δάσος του Πηλίου και τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Τσιμπλούλη, ένθερμο υποστηρικτή του Μουσείου για τη συνεργασία στο φύλλο εργασίας για τα παιδιά.
Ευχαριστεί επίσης θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών ‘ Γρηγόριος Κωνσταντάς ’ για τη συνεργασία.

Διάρκεια έκθεσης : 26 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2014
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης 12 – 2μμ και 7 – 9 μμ
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 24233 50300 και 6945 811081
www. Milies Museum. gr f/b Τοπικό Μουσείο Μηλεών

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.