Το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι από τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 8:30 στο Ναό Αναλήψεως

Η πολυβραβευμένη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, από τα κορυφαία χορωδιακά συγκροτήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ερμηνεύσει για τους Βολιώτες το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι στον Ι.Ν. Αναλήψεως, το Σάββατο και ώρα 8.30 το βράδυ.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, στην τιμητική πρόσκληση του οποίου και ανταποκρίθηκε με χαρά το διακεκριμένο αυτό χορωδιακό συγκρότημα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για μια μουσική μυσταγωγία, ενόψει και των ημερών που ακολουθούν και μας προσανατολίζουν προς το Θείον Πάθος της Μ. Εβδομάδος, λίγο πριν από την ένδοξη και λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας. Και το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, το εμβληματικό αυτό θρησκευτικό έργο -που θεωρείται καύχημα για την παγκόσμια μουσική ανθολογία- μπορεί ίσως να συμβάλει, κατά το μέτρο που του αναλογεί, στην «ανασύνθεση» των ψυχοκινητικών σπαραγμάτων ακόμη και του σύγχρονου ανθρώπου-ακροατή.

Από την πρώτη του κιόλας εκτέλεση, τον Μάιο του 1874 στο Μιλάνο, το συγκεκριμένο «Ρέκβιεμ» χαρακτηρίστηκε ως μεγαλειώδες και μοναδικό από κάθε άποψη. Ο Βέρντι το αφιέρωσε στη μνήμη του Αλεσσάντρο Μαντσόνι, συγγραφέα και ανθρωπιστή, τον οποίο ιδιαιτέρως θαύμαζε. Είναι ένα έργο θρησκευτικό, με έντονα τα στοιχεία της οπερατικής δραματουργίας, που αναδεικνύει το “δράμα” της ανθρώπινης ύπαρξης και του θανάτου. Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης το ερμηνεύει σε αμιγώς χορωδιακή μορφή, υπό την διεύθυνση της διακεκριμένης μαέστρου Μαίρης Κωνσταντινίδου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Ιάσονας Γιαγτζόγλου.

Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης αποτελεί συνέχεια της “Xoρωδίας Θεσσαλονίκης”, που ιδρύθηκε το 1987, και αποτελείται από σπουδαστές και αποφοίτους Ανωτέρων και Ανωτάτων Μουσικών Σχολών. Έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη στα “Δημήτρια”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, στη Λυρική Σκηνή, στις “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες”, στο “Ελληνικό Φεστιβάλ”, και έχει συνεργαστεί με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε όπερες και ορατόρια.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις (Κων/πολη, Αρχαία Έφεσο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Λονδίνο, Ρώμη, Ουαλλία, Ρωσία κλπ) και έχει τιμηθεί με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Αθηνών, Λαγκόλεν και Ρώμης. Επίσης, είχε συμμετοχή, με έργα σε πρώτη εκτέλεση, στις εκδηλώσεις: “Θεσσαλονίκη-πολιτιστική πρωτεύουσα 1997”, «Πράγα-πολιτιστική πρωτεύουσα 2000”, “Πάτρα-πολιτιστική πρωτεύουσα 2006”. Εξαιρετικές υπήρξαν και οι συνεργασίες της με σπουδαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική της ΕΡΤ, της Πράγας, της Σόφιας, του Καίμνιτς, της Βεστφαλίας, της Ρουμανίας, της Ουαλλίας, αλλά και τη Δημοτική του Βόλου.

Επαναλαμβανόμενη είναι η συνεργασία της με Έλληνες και ξένους μαέστρους, καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, και την “ΟΠΕΡΑ” Θεσσαλονίκης. Το ίδιο παραγωγικές υπήρξαν οι συμπράξεις και οι συνεργασίες της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τον Δήμο Αθηναίων καθώς και με τους συνθέτες Μ. Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρ. Λεοντή, Z. Preisner και G. Bregovic. Από τον Σεπτέμβριο του 2001 είναι μόνιμη η συμμετοχή της στην εναρκτήρια συναυλία των Δημητρίων, καθώς και στις οπερατικές παραγωγές του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τη Χορωδία διευθύνει, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Μαίρη Κωνσταντινίδου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.