« Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού»

Νέο ημερολόγιο από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

Μια εξαιρετική έκδοση με κείμενα και φωτογραφίες που διατρέχουν τον πολιτισμό και την ιστορία του Πηλίου κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός». Πρόκειται για το Ημερολόγιο 2015 με τίτλο «Ψηφίδες Ιστορίας και Πολιτισμού, Ιωλκός – Μακρινίτσα – Πορταριά». Όπως σημειώνει στο εισαγωγικό της σημείωμα η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ντία Μουτσινά «έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια περιοχή που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρεί ιστορία και πολιτισμό. Είναι προνόμιο μοναδικό, το οποίο όμως δημιουργεί σε όλους μας την σοβαρή υποχρέωση της προστασίας αλλά ταυτόχρονα της ανάδειξης αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς». Σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν το Κέντρο Πολιτισμού ΙΩΛΚΟΣ έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια Ημερολόγια που σχετίζονται με την μνήμη, την ιστορική παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Αφού ταξιδέψαμε με τη σύγχρονη Αργώ (Ημερολόγιο 2013) και γνωρίσαμε την προβιομηχανική παράδοση του Πηλίου (Ημερολόγιο 2014), το εφετινό Ημερολόγιο εστιάζει ακριβώς σ’ αυτά τα στοιχεία που δίνουν στο Πήλιο τη χαρακτηριστική και μοναδική του φυσιογνωμία, καθώς συγκεντρώνει μια σειρά πλεονεκτημάτων που του χαρίζουν ξεχωριστή θέση στον ελλαδικό κι όχι μόνο, χώρο.

Κάθε μήνας του έτους παρουσιάζεται ως μια ξεχωριστή ενότητα με εισαγωγικό κείμενο και τις ανάλογες φωτογραφίες, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των «ψηφίδων ιστορίας και πολιτισμού», όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του Ημερολογίου. Μουσεία, εκκλησίες, ιστορικά μνημεία και τόποι, παραδοσιακά αρχοντικά και πύργοι, πετρόκτιστα γεφύρια και κρήνες και φυσικά το πανέμορφο περιβάλλον του θαυμαστού βουνού, αποτυπώνονται στις 140 σελίδες του Ημερολογίου και ανακαλούν στην μνήμη μας γνωστές κι άγνωστες εικόνες από τα χωριά του πρώην δήμου Ιωλκού (Αγιος Ονούφριος, Ανακασιά και Ανω Βόλος), το «μπαλκόνι του Πηλίου» την Μακρινίτσα και την αρχόντισσα του βορειοδυτικού Πηλίου, την Πορταριά.

Πράγματι το Πήλιο σήμερα, όπως διαβάζουμε στο Ημερολόγιο «…ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στην ιστορία, την παράδοση και την σύγχρονη ανάπτυξη». Αυτή η ιστορία λοιπόν, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και φτάνει με την πηλιορείτικη παράδοση μέχρι τις ημέρες μας, αποτυπώνεται σε κείμενα, όπου μεταξύ των άλλων βρίσκουμε της κ. Δρ. Βασ. Αδρυμή-Σισμάνη, επιτιμ. Διευθύντριας του Α.Ι.Θ.Σ. (Λόφος Γορίτσας), της κ. Πάτρας Βασιλείου, μουσειοπαιδαγωγού (Επισκοπή), ενώ την επιμέλεια της ύλης και των κειμένων έχουν η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ντία Μουτσινά και ο Νικ. Φιλάρετος, δάσκαλος-ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού. Τέλος, οι 90 περίπου φωτογραφίες που συμπληρώνουν θαυμάσια τα κείμενα είναι των Μιχ. Πόρναλη, Ν. Φιλάρετου και Λ. Μουρτζούκου.

Το Ημερολόγιο διατίθεται στο Δίαυλο, στο βιβλιοπωλείο Χάρτα και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού (email: [email protected] ) ή στο τηλ 6978 873637

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.