« Όλα χάθηκαν» στη Νέα Ιωνία

Με την ταινία Όλα χάθηκαν σε σκηνοθεσία Τζέι Σι Τσάντορ συνεχίζονται την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν.Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Διάθεση εισιτηρίων 8:30 μ.μ. Ολα χάθηκαν All is Lost. ΗΠΑ, 2013. Σκηνοθεσία – σενάριο: Τζέι Σι Τσάντορ. Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ρέντφορντ. 106′

Ο Τζέι Σι Τσάντορ υπογράφει ένα ρεαλιστικό, γυμνό από αφηγηματικές και ψυχολογικές περικοκλάδες δράμα επιβίωσης. Εδώ βρισκόμαστε στον κόσμο του Τζακ Λόντον και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όπου ο άνθρωπος, σαν ακόμη ένα ζώο, έρχεται αντιμέτωπος με τη φύση και μέσα από αυτήν με την ίδια του τη (μεταφυσική) μοίρα. Το εξαιρετικό φινάλε δικαιώνει δραματικά την περιπετειώδη διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο 77χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ δίνει μία από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του.
Τη θαλασσινή περιπέτεια ενός σύγχρονου Οδυσσέα αφηγείται στην ταινία του αυτή ο Τσέι Σι Τσάντορ, δημιουργός του κοινωνικού θρίλερ με θέμα την οικονομική κρίση του 2008, «Ο δρόμος του χρήματος». Η ταινία του, με σενάριο του ίδιου, κινείται ανάμεσα στη νουβέλα «Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ και τις ταινίες «Ο ναυαγός» του Ρόμπερτ Ζεμέκις και «Jeremiah Johnson» του Σίντνεϊ Πόλακ – στην τελευταία μάλιστα πρωταγωνιστούσε και πάλι ο Ρέντφορντ.
Ο ανώνυμος καπετάνιος ήρωάς του (ένας ώριμος, εξαίρετος, σε μια λιτή, συγκρατημένη ερμηνεία, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που σίγουρα θα είναι υποψήφιος στα Οσκαρ) βρίσκεται ξαφνικά σε ένα γιοτ που κινδυνεύει να βουλιάξει και αγωνίζεται με κάθε μέσο ενάντια στις καταιγίδες και άλλες δυσκολίες για να σωθεί. Ακόμη κι όταν το γιοτ του βουλιάζει και βρίσκεται σε μια σωσίβιο λέμβο στη μέση του Ινδικού ωκεανού, 2.700 χιλιόμετρα από την ξηρά, ο ήρωας αγωνίζεται παρά τις συνεχείς αντιξοότητες (ανάμεσά τους και καρχαρίες), με κάθε δυνατό τρόπο, με επιμονή και ευρηματικότητα, συχνά ιδιοφυώς, να επιβιώσει.
Πρόκειται για μια τολμηρή για το Χόλιγουντ ταινία, με ένα μοναδικό ηθοποιό (αυτός βέβαια είναι ο χαρισματικός Ρέντφορντ) και με λιγοστό, σχεδόν καθόλου θα έλεγα, διάλογο (ο πιο μεγάλος διάλογος παραμένει εκείνος στην αρχή, στο αποχαιρετιστήριο γράμμα που αφήνει ο Ρέντφορντ στους δικούς του), που δίνει στον ηθοποιό την ευκαιρία να δείξει τις ερμηνευτικές του ικανότητες μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και την όλη συμπεριφορά του αλλά και να εκτελεί ο ίδιος, χωρίς κασκαντέρ, πολλές από τις δύσκολες σκηνές του. Η ταινία αποφεύγει να μας παρουσιάσει οτιδήποτε σχετικά με το παρελθόν ή την κοινωνική κατάσταση του ήρωα, προτιμώντας να τον παρουσιάσει ως έναν απλό, με κεφαλαίο άλφα, άνθρωπο. Ανθρωπο που τον μετατρέπει σε αντιπροσωπευτικό του καθενός μας, ο οποίος, παρά τα διάφορα δύσκολα, συχνά αξεπέραστα εμπόδια της ζωής, δεν παύει να αγωνίζεται και να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του. Με μια μινιμαλιστική σκηνοθεσία, ο Τσάντορ έφτιαξε μια ταινία ύμνο στον άνθρωπο, μια περιπέτεια γεμάτη σασπένς, που σου δημιουργεί τα συναισθήματα εκείνα που περιμένεις να σου δημιουργεί μια καλή, με στόχο τον ίδιο τον άνθρωπο, ταινία.

Πληρ. τηλ: (24210) 80483 – 28517 (εργ ώρες), fax: (24210) 28519. Email: [email protected], www.provoles.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.