Ξεκινά το μεγάλο αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν στο Βόλο

Κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν: τα μηνύματα ενός οραματιστή», που είναι αφιερωμένος στο διάσημο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (1828-1905) πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, από σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του «Κοινού των Μαγνήτων», του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, την οποία υπέβαλε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό καθώς έχει στόχο την προβολή του πολύπτυχου συγγραφικού και προφητικού έργου, ενός από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πατέρας της επιστημονικής φαντασίας στενά συνδεδεμένος με την αγάπη του για τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος «ο Ιούλιος Βερν μας κάνει, μικρούς και μεγάλους, να ονειρευτούμε, να αναζητήσουμε το άγνωστο , μας διεγείρει την περιέργεια, μας καλεί να υπερβούμε τα εμπόδια, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, δηλαδή μας ωθεί προς την πρόοδο.

Ο Ιούλιος Βερν όμως ήταν και φιλέλληνας και με βιβλία του, όπως «το Αιγαίο στις Φλόγες» στήριξε τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Στο βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο πλοίαρχος Νέμο διαπλέοντας το Αιγαίο με το υποβρύχιο του προσφέρει ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή για τους αγωνιστές της εξέγερσης στην Κρήτη, ενώ στους «Πρώτους Εξερευνητές» αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Ιάσονα, το μεγάλο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Τα μηνύματα αισιοδοξίας, ανάτασης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του ανθρώπου, που εκπέμπει το σύνολο του έργου του, αποτελούν και σήμερα, ενάμιση αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης».

Για την υλοποίηση του αφιερώματος συνεργάσθηκαν αρμονικά ο Δήμος Βόλου, το Κοινόν των Μαγνήτων, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί και η θερμή συμπαράσταση του Δήμου της Νάντης, γενέτειρας του διάσημου συγγραφέα καθώς και του Μουσείου Βερν. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αντώνη Γκρέκα, επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Νάντη και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, συνέλεξε αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε τις αφίσες του αφιερώματος. Αφορμή της συνεργασίας των Δήμων Βόλου και Νάντης ήταν η δημοσίευση τον Οκτώβριο 2013 ενός ανέκδοτου χειρογράφου, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Ιάσονα.

Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν περιλαμβάνει διαλέξεις, λογοτεχνικές αναφορές, πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, μουσική, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, δηλαδή θεματικές που θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του εξαιρετικά δημοφιλούς αυτού συγγραφέα.

Την Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν σχετικών με το διάστημα «Από τη Γη στη Σελήνη», «Γύρω από τη Σελήνη» «Άνω Κάτω» και «Έκτωρ Σερβαντάκ» από επιστήμονες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και συγκεκριμένα από τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη, Φυσικό, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και Δρ. Νικ. Πράντζο, ενώ ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς θα σχολιάσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το ταξίδι στη Σελήνη (1902)» του Ζώρζ Μελιές.

3. Τρίτη 29 Ιουλίου και 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): Προβολή ντοκιμαντέρ του ΒΒC «οι περιπλανήσεις του Ιουλίου Βερν» (επιμέλεια Ε. Ζαφραντζάς) και βίντεο του θεατρικού έργου «Γύρω από τη Σελήνη» με ελληνικούς υπότίτλους (επιμέλεια Αντώνης Γκρέκας).
4. Τετάρτη 30 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: : Παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν «Ροβήρος ο κατακτητής» και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» από τους: Διονύση Βαβουγιό, Φυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνη Γκρέκα.
5. Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): «Γύρω από τη Σελήνη», δρώμενο του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.
6. Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παντελοδήμο.
Θα ακολουθήσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Κοινού των Μαγνήτων, θα απονεμηθεί βραβείο σε αριστούχο μαθητή/τρια του Βόλου, που προσφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος και μέλος του Κοινού.
7. Παράλληλα, τις πρωινές ώρες (10:00-13:00) από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία και ευθύνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μαθητές σχολείων (υπεύθυνη συντονισμού Ιουλία Νησιώτου).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.