Εντυπωσίασε «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του Δ. Λεϊμονή που παρουσιάστηκε στον Βόλο

Μια βραδιά με πολλές εκπλήξεις, με επίκεντρο τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το παιδικό μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του φιλόλογου-συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή παρουσιάστηκε στον Βόλο το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (Κε. Βι.Μα.Συ.) του οποίου μέλος είναι ο Διονύσης Λεϊμονής, και των εκδόσεων Πατάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα. Τασούλα Τσιλιμένη εκ μέρους του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, η κα. Αδαμαντία Μουτσινά, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», ενώ για το βιβλίο μίλησε εμπεριστατωμένα ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλης. Δ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας για τις τεχνικές γραφής του συγγραφέα. Στη συνέχεια μέλη της ομάδων γραφής ενηλίκων και παιδιών που συντονίζει ο κος Λεϊμονής τα τελευταία τέσσερα χρόνια μοιράστηκαν με το κοινό την αναγνωστική τους περιπέτεια από το παιδικό αυτό μυθιστόρημα που συνδυάζοντας πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία αναφέρεται στην αναζήτηση του μοναδικού από τα κιβώτια του καραβιού «Μέντωρ» του ΄Ελγιν που δεν έχει βρεθεί ακόμα αν κι έχουν παρέλθει 200 και πλέον χρόνια. Ακολούθησε δρώμενο από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κατά το οποίο οι μαθητές της Δ΄και Ε΄ τάξης του σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Ιωάννας Γεωργάκη και Γεράσιμου Τσιμπλούλη απέδωσαν αποσπάσματα του βιβλίου αναρτώντας στον χώρο το μήνυμα: «ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» καταχειροκροτούμενοι από μικρούς και μεγάλους.

Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσε εκφραστικότατα ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, κος Δημήτρης Δακτυλάς. Ο συγγραφέας, κος Διονύσης Λεϊμονής ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, όλους όσους χρόνια τώρα τον στηρίζουν και προωθούν το έργο του, κυρίως όσους τον τιμούν με την αγάπη, τη φιλία και την εκτίμησή τους. Κατόπιν προβλήθηκε ένα μοναδικό κατ’ αποκλειστικότητα βίντεο από την τελευταία κατάδυση στο βυθό του Αβλέμονα το 2012 στο οποίο δύτες ερευνούν το σκαρί του «Μέντορα», ανακαλύπτουν ευρήματα και φωτογραφίζουν το πλοίο, ενώ ακολούθησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δρ. Αρχαιολογίας, κου Δημήτρη Κουρκουμέλη, υπεύθυνου τα τελευταία χρόνια για την υποβρύχια ανασκαφή στο κουφάρι του «Μέντορα», ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση που το βιβλίο πραγματεύεται ένα θέμα με μεγάλη πιστότητα στην πραγματικότητα αλλά και δυνατή μυθοπλασία.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα κιθαριστών “Sempre Viva” υπό τη διεύθυνση της μαέστρου και καθηγήτριας κλασικής κιθάρας, κας Ευαγγελίας Γούσια. Η κυρία Γούσια διασκεύασε το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Αθανασία με στίχους που αφορούσαν στην κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα εντυπωσιάζοντας το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία του σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες δίπλα στο δέκατο έβδομο κιβώτιο που κατασκεύασε ο μαθητής του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Νάσος Καραδήμος αποκλειστικά για την εκδήλωση, τιμώντας έτσι τον καθηγητή του συγγραφέα, κο. Διονύση Λεϊμονή. Βιβλία διέθετε στο κοινό το Public Βόλου.

Ο καθηγητής κ. Β. Αναγνωστόπουλος
Ο καθηγητής κ. Β. Αναγνωστόπουλος
Ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Κ. Μάγος
Ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Κ. Μάγος
Η πρόεδρος του Κέντρου "Ιωλκός" κα Αδαμαντία Μουτσινά
Η πρόεδρος του Κέντρου “Ιωλκός” κα Αδαμαντία Μουτσινά
Ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κ. Δ. Δακτυλάς
Ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κ. Δ. Δακτυλάς
Το σύνολο κιθαριστών Sempre Viva
Το σύνολο κιθαριστών Sempre Viva
Ο συγγραφέας Δ. Λεϊμονής με μικρό μέλος της Ομάδας Γραφής
Ο συγγραφέας Δ. Λεϊμονής με μικρό μέλος της Ομάδας Γραφής
Από το δρώμενο των μαθητών
Από το δρώμενο των μαθητών
Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής που συντόνισε την εκδήλωση
Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής που συντόνισε την εκδήλωση

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.