Αφιέρωμα στην Ζαγοριανή Παναγιώτα Ατζακά – Ασημακοπούλου και στο έργο της

Στις 26 Αυγούστου , ώρα 20.30 στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Κωνσταντινίδη (Γκαγιάννη)

Η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι εκδήλωση της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου είναι ένα αφιέρωμα στην καθηγήτρια, κ. Παναγιώτα Ατζακά – Ασημακοπούλου και το έργο της.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
– ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Κατσαρός, για το βιογραφικό και το έργο της τιμώμενης, και
– η Δρ. Αναστασία Π. Πλιώτα, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. για δυο τελευταία βιβλία της τιμώμενης.
Η εκδήλωση θα κλείσει με διάλεξη της τιμώμενης, με θέμα: «Ο θαλάσσιος κόσμος στα ψηφιδωτά δάπεδα της Μεσογείου κατά την
αρχαιότητα. Μύθοι, πλάσματα της θάλασσας και ανθρώπινες δραστηριότητες».

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:
Η κ. Παναγιώτα Ατζακά – Ασημακοπούλου γεννήθηκε στη Ζαγορά. Εργάστηκε αποσπασμένη στο Kέντρο Bυζαντινών Eρευνών του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης από το 1969 έως το 2009 και σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια του Tμήματος Iστορίας και Aρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (Α.Π.Θ.). Tο κύριο ερευνητικό έργο της αποτελεί η συγγραφή σε διαδοχικούς τόμους (κατά γεωγραφικές περιοχές) του Συντάγματος (Corpus) των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών δαπέδων της Eλλάδος. Η σειρά αποτελείται από πέντε πολυσέλιδες μονογραφίες, από τις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι τέσσερις. Ο τέταρτος τόμος, που εκδόθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει τα ψηφιδωτά δάπεδα της Μακεδονίας και της Θράκης. Για τον δεύτερο τόμο η συγγραφέας τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 1988 με βραβείο της Aκαδημίας Aθηνών. – Συνεργάστηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα που ως θέμα τους είχαν την ύστερη αρχαιότητα και τη μελέτη ψηφιδωτών δαπέδων, κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου. – Έχει δημοσιεύσει δώδεκα μονογραφίες και πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Ο κ. Βασίλης Κατσαρός γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947. Αφού σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία και τέλος Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Δίδαξε Μεσαιωνική Ελληνική (Βυζαντινή) Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. από το 1975, αρχικά ως βοηθός και στη συνέχεια, διαδοχικά, ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής και από το 1999 ως καθηγητής μέχρι το 2014. Έκτοτε είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής αυτής. – Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Γρανάδας, Παρισίων (Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales), Σόφιας και Κύπρου καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών. – Συνδιοργάνωσε προγράμματα μεταπτυχιακών μαθημάτων. – Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών Α.Π.Θ., Διευθυντής του Τμήματος Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Κέντρου, Διευθυντής του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. – Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. – Συμμετέσχε σε πάνω από 95 συνέδρια – συμπόσια, καθώς και σε επιστημονικά προγράμματα συνεργασίας και εκδόσεων. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών σε περιοδικά και εκδόσεις. – Είναι (από το 2001) Διευθυντής της σειράς “Βυζαντινοί Συγγραφείς” των εκδόσεων “Ζήτρος”, (από το 1981) ιδρυτικό μέλος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του βυζαντινολογικού περιοδικού «Ιστορικογεωγραφικά», (από το 1990) μέλος της Επιτροπής Εκδόσεων Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. – Πανεπιστημίου Σόφιας, (από το 2001) μέλος της κριτικής Επιτροπής του “Περί Θράκης” (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) κ.λπ. – Είναι μέλος του “International Scholarly Council” του “Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies”, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” και Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη”. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, μέλος των Δ.Σ. της “Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών” και της “Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας” κ.λπ. Το συγγραφικό του έργο (153 δημοσιεύματα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου.

Η κ. Αναστασία Π. Πλιώτα μεγάλωσε στον Βόλο. Αφού σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε (μεταπτυχιακό δίπλωμα) στη Βυζαντινή Αρχαιολογία στο αντίστοιχο Τμήμα του Α.Π.Θ. έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. – Συνεργάζεται με την δασκάλα της, κ. Π. Ασημακοπούλου-Ατζακά, από το 1993, κυρίως στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Σύνταγμα των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών δαπέδων της Ελλάδος». Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον ιδιωτικό βίο και τις διακοσμητικές τέχνες της ύστερης αρχαιότητας και έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις.- Σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. ως μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.