Αφιέρωμα στον Μ. Ελευθερίου παρουσία του Βολιώτη συγγραφέα Θανάση Νιάρχου

Με παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του "Άνδρες του αίματος" στον Βόλο

Το τελευταίο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου, το μυθιστόρημα «Άνδρες του αίματος» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» θα παρουσιαστεί στο Βόλο, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Για τη ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου θα μιλήσουν ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος
και οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Πολύζος και Ροσσάνα Πόπωτα.
Τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου θα ερμηνεύσουν μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Λυδία Τασιού, Νάσια Βελέντζα και Ελευθερία Ασουμανάκη με υπεύθυνο τον Νίκο Χιώτογλου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Φίλιππος Ρέτσιος.

«Άνδρες του αίματος»

Το τελευταίο αλληγορικό και αποκαλυπτικό μυθιστόρημα του αξέχαστου Μάνου Ελευθερίου, το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου δημιουργού. Ένα καυστικό σχόλιο στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ό,τι γράφτηκε απ’ τους προφήτες ήταν εκ Θεού. Ό,τι κακό έγινε οφείλεται στους ανθρώπους. Παντού σχεδόν υπάρχουν τα ζεύγη. Υπήρχαν από την αρχή του κόσµου και µ’ αυτά θα κλείσουν τον κύκλο του. Από τη µια µεριά η δολοφονική δυναστεία των δυνατών, η οποία από αλλού ξεκίνησε και αλλού έφθασε. Ξεκίνησε από τα οράµατα ενός καλύτερου κόσµου και κατέληξε να κρατά τη στραταρχική ράβδο µιας εξουσίας βουτηγµένης στο µίσος, στη µνησικακία, στην κατάθλιψη και στη νευρωτική υστερία της εκδίκησης και της εκτέλεσης όποιου νόµιζε ότι σήκωσε κεφάλι, ότι δεν συµφωνούσε σε όσα έπρατταν ή έγινε αστέρι στη δουλειά του• είτε στρατηγοί ήταν αυτοί είτε καλλιτέχνες, σαν κι εσένα, είτε µεγάλοι επιστήµονες, και από την άλλη οι αιώνιοι αντίπαλοι, για να δημιουργηθεί το ζεύγος, η συµµορία των αδυνάτων, γιατί συµµορία καθαρµάτων την κατάντησαν όσοι τους πήραν στον λαιµό τους, και ήταν όλοι αυτοί οι οποίοι πραγµατικά πίστεψαν και πολέµησαν και φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν και έδωσαν το αίµα της καρδιάς τους για τη λύτρωση της πατρίδας τους, της έρµης πατρίδας που αναστέναζε, και αν ήταν δυνατό τη λύτρωση της ανθρωπότητας, τέτοιο όραµα και τέτοια ελπίδα, που αλλιώς ξεκίνησαν κι αυτοί και αλλού έφθασαν, αφού χρησιµοποίησαν το µαχαίρι και το αίµα κι αφού το ένα µαχαίρι ζητάει κι άλλα µαχαίρια και το λίγο αίµα ζητάει ποταµούς αιµάτων. Όλοι τους, τελικά, είναι άνδρες του αίµατος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.