«Ακούω τη Μικρασιάτισσα Μάνα μου…»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντάρα -Σταθαρά

Από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του πρώην γ.γ. της Εστίας κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, με τίτλο «Ακούω τη Μικρασιάτισσα Μάνα μου…», τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ώρα 6μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Γεώργιος Παπαβαγγέλης, Ιστορικός-Mst History Πανεπιστημίου Οξφόρδης Αγγλίας και η κ. Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση, Φιλόλογος-Συγγραφέας-Ερευνήτρια. Την παρουσίαση θα συντονίσει η γεν. γραμματέας της Εστίας , Δρ Βάσσα Παρασκευά, Δ/ντρια του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας.
Πρόκειται για ένα «ζωντανό» βιβλίο, όπου η μητέρα του επιμελητή, Μαρία Σταθαρά, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο και αφηγείται τα συμβάντα γεγονότα στην πατρίδα τους (χωριό Κλησέκιοϊ της Περγάμου) στη Μικρά Ασία από το έτος 1914 (πρώτος διωγμός), μετά ακολούθησε το ξεκλήρισμά τους από την πατρίδα του κατά το δύστηνο έτος 1922, με την άτακτη φυγή τους από το χωριό τους και την προσωρινή καταφυγή τους στη Μυτιλήνη και συνέχεια την άφιξή τους και εγκατάσταση στον Βόλο και στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας το 1924.
Το βιβλίο συνοδεύεται και από ένα CD-ROM, το οποίο περιέχει αποσπάσματα από τις αφηγήσεις της Μαρίας Σταθαρά, που αντιστοιχούν σε ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου και μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα και να το ακούσει από τη συγγραφέα.
Το βιωματικό αυτό βιβλίο της Μαρίας Σταθαρά «Ακούω τη Μικρασιάτισσα Μάνα μου…», που εξέδωσαν οι «ΙΩΝΕΣ», έρχεται στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή να δώσει στους αναγνώστες μια «ζωντανή» μαρτυρία από τα «οικεία πάθη» της εποχής εκείνης με τον πανικό της φυγής, την προσφυγιά και την εγκατάσταση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, εδώ στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας Βόλου, της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και να εκφράσει τον «μνησιπήμονα πόνο» του Αισχύλου (ο πόνος που γεννάει η μνήμη των παθημάτων) ή «της συμφοράς ο καημός», που αποδίδει ποιητικά ο Γιώργος Σεφέρης.
Ο επιμελητής της έκδοσης, ακάματος συγγραφέας και ερευνητής , κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς θα τιμηθεί από το Δ.Σ. της Εστίας , κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.