Στην παράδοση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια να διεξάγεται αδιάλειπτα το έθιμο των «Καζανεμάτων» από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου, το Αρκάδι, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Γιάννης Κοϊνάκης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή. Ανέφερε ότι χρέος των Κρητών που διαμένουν στον Βόλο, είναι να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μεταλαμπαδεύοντάς τα στις νέες γενιές, με έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς να αποτελεί αυτός του ρακοκάζανου, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου υλοποιείται σε πολλά μέρη της Κρήτης.
Έτσι σήμερα Σάββατο 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση σε γνωστό κέντρο συνεστιάσεων στις 8.30, κάνοντας μια αναπαράσταση της απόσταξης της τσικουδιάς για να μάθουν και οι νέες γενιές τη διαδικασία, αλλά και όσοι δεν έχουν πάει στην Κρήτη να το παρακολουθήσουν. Η ρακή σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο είναι μονής απόσταξης, ενώ η διαδικασία αποκτά κοινωνικά χαρακτηριστικά, αφού συναντώνται φίλοι και συγγενείς γύρω από το καζάνι.
«Επειδή στην Κρήτη το ποτό είναι ένδειξη φιλίας και φιλοξενίας, αποτελεί αγένεια όταν κάποιος επισκέπτεται ένα σπίτι να μην τον κεράσει ο οικοδεσπότης μια ρακή. Εμείς το Σάββατο θα στήσουμε ένα μικρό καζάνι, για να δείξουμε στον κόσμο το πώς αποστάζεται η ρακή. Το βασικό της διαδικασίας είναι το τραπέζι και το γλέντι που στήνεται γύρω, όπου συγκεντρώνονται οι καλεσμένοι. Το μενού περιλαμβάνει γεύσεις όπως χοιρινό απάκι, πατάτες οφτές, μυζηθρόπιτες και άλλα φαγητά» ανέφερε ο κ. Κοϊνάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γλεντιών, όπου οι καλεσμένοι καταναλώνουν όλη τη ρακή και δεν μένει σταγόνα στον ιδιοκτήτη, ωστόσο, αυτό δεν έχει σημασία, κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γ. Στεργίου
































