«Άνοιξη Μουσικής 2024»: Καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Με τη συναυλία «Σαν τριαντάφυλλο στο δάσος» ξεκινά το πρόγραμμα των δράσεων

Ξεκινά το πρόγραμμα του νέου κύκλου καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, με τίτλο «Άνοιξη Μουσικής 2024» από το Σάββατο 11 Μάϊου έως και τις 18 Ιουνίου, όπου περιλαμβάνει συναυλίες αλλά και ανοιχτά μαθήματα δίνοντας τη δυνατότητα σε σπουδαστές, στους πολίτες του Βόλου και όχι μόνο,  να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία του μαθήματος στο αντίστοιχο αντικείμενο κάθε φορά.

Η «Άνοιξη Μουσικής 2024» εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του τμήματος Μουσικής της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων  του Δήμου Βόλου.

Ο ενθουσιασμός του κοινού και η λαχτάρα για μουσική παιδεία θέτει κυρίως στη βάση του έργου των διοργανωτών,  την ευθύνη για μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί γνωριμία με καλλιτέχνες που θα  μυήσουν το ευρύ κοινό στη μουσική, μεταφέροντάς  τις γνώσεις και τις εμπειρίες καλλιτεχνών, αλλά ταυτόχρονα   προβάλλονται οι  τοπικές δυνάμεις και  αναδεικνύονται νέοι μουσικοί και καλλιτέχνες, με πρωταρχικό στόχο να ενισχυθεί η μουσική παιδεία της πόλης, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου κ. Ανδρέα Μιμαίο.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 

Η επίσημη έναρξη του καλλιτεχνικού κύκλου «Άνοιξη Μουσικής 2024», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ, με συναυλία μουσικής δωματίου με  τίτλο «Σαν τριαντάφυλλο στο δάσος». Πρόκειται για μία συναυλία, που μαρτυρεί την ομορφιά που αντέχει και αποτελεί «μύηση» στη χαρά!

Η Ισιδώρα Κοψιδά (όμποε), η Ελένη Κουτή (πιάνο) και η Πολυξένη Τσούκα (σοπράνο), δοκιμάζουν για πρώτη φορά μαζί στον Βόλο, να επικοινωνήσουν μουσικά επί σκηνής. Καθώς ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά σε διαφορετικές πόλεις, συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό στις πρόβες τους και ενώνουν τις μουσικές τους εμπειρίες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο από τις εννέα γερμανικές άριες (HWV 202-210) του μεγάλου συνθέτη του μπαρόκ G.F. Händel, για μπάσο κοντίνουο, σόλο όργανο και φωνή, με κείμενα εμπνευσμένα από τη Φύση, που ξέρει πάντα να αναγεννιέται. Θα ακουστούν επίσης Lieder (τραγούδια), κυρίως γερμανόφωνων ρομαντικών συνθετών στη γερμανική γλώσσα, ενώ παράλληλα οι ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε οθόνη μια απόδοση-περίληψη των στίχων των τραγουδιών. Πρόκειται για τραγούδια, που άλλοτε εξιστορούν και άλλοτε συμβολίζουν- ή και τα δυο μαζί – αυθεντικά ανθρώπινα συναισθήματα και καταστάσεις. Οι πνευματικοί κόποι των Schubert, Schumann, Brahms, Grieg, Mendelssohn, Wolf και R.Strauss γέννησαν μουσική άρτια, απέριττη, αψεγάδιαστη, συγκινητική και μεγαλειώδη. Θέματα της μελοποιημένης ποίησης ο έρωτας, η άνοιξη, ο πόνος, η χαρά, η αγωνία, η ελπίδα, τα ανθρώπινα, τα θεϊκά, τα θεανθρώπινα, τα οικουμενικά. Τη συναυλία διανθίζουν και συμπληρώνουν δύο έργα μουσικής δωματίου Γάλλων συνθετών, για όμποε και πιάνο: Σαραμπάντα και Αλλέγκρο του GabrielGrovlez του 1929 και Σονάτα για όμποε και πιάνο του CamilleSaintSäens.

 

Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου και ώρα 21.30 στο Θέατρο του Πολιτιστικού  Κέντρου Ν. Ιωνίας  και πρόκειται για ένα «Αφιέρωμα στον Σταμάτη Κραουνάκη» από το τμήμα σύγχρονου τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Βόλου σε διδασκαλία της Έρρικας Πατρικίου και συνοδεία στο πιάνο από τον Ηλία Χατζόγλου.

 

Η τρίτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ με τον τίτλο «Η τέχνη του λυρικού τραγουδιού», από την προκλασική μέχρι την περίοδο του κλασικισμού και από τον ρομαντισμό μέχρι τις αρχές του ιμπρεσιονισμού με υπεύθυνη καθηγήτρια μονωδίας την Σύλβια Τσιμπανάκου και υπεύθυνο εργαστηρίου και συνοδεία στο πιάνο τον Πάνο Γαλανόπουλο. Θα ακουστούν έργα των A. Caldara, A.Scarlatti, A. Vivaldi, G.F. Handel, W.A. Mozart, F. Schubert, R. Schumann, M. Ravel και άλλων. Συμμετέχουν οι σπουδαστές της τάξης μονωδίας  και του εργαστηρίου ερμηνείας λυρικού τραγουδιού του ΔΩΒ.

 

Στην τέταρτη μουσική συνάντηση, την Τετάρτη 29 Μαϊου και ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων  «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ, ένας ηθοποιός και ένας μουσικός αναζητούν αυτά που τους Αναλογούν σε μια κοινωνία-ορχήστρα. Ο Ευάγγελος Βογιατζής (Σκηνοθέτης – Ηθοποιός)  και ο Σπύρος Βλειώρας (τελειόφοιτος της σχολής Κοντραμπάσου του ΔΩΒ με υπεύθυνη καθηγήτρια την Νάνση Χατζή) θα παρουσιάσουν «Το Κοντραμπάσο», όπου θραύσματα του έργου του Πάτρικ Ζίσκιντ ενώνονται με γνωστά αποσπάσματα της εργογραφίας για Κοντραμπάσο.

Μετά τη σκηνοθεσία στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Μαύρο Κύμα» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου», ο Βαγγέλης Βογιατζής επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του για να ερμηνεύσει κομμάτια του σπουδαίου μονολόγου «Το Κοντραμπάσο», συνεργαζόμενος επί σκηνής με σπουδαστή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

 

Η πέμπτη συναυλία φιλοξενεί τη Φιλαρμονική μας Ορχήστρα, όπου την Πέμπτη 30 Μαίου και ώρα 20.15 στον προαύλιο χώρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας (Παπακυριαζή 16), καθώς και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 20.45 στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου θα παρουσιάσει τον «Πέτρο και τον λύκο», αλλά  και ένα αφιέρωμα στον Ντίσνεϊ. Θα παρουσιαστούν: στο α’ μέρος του προγράμματος  το αριστουργηματικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ και στο β’ μέρος τραγούδια από ταινίες του Ντίσνεϊπου μας έμαθαν να ονειρευόμαστε (Alladin, Lion King κ.α). Την αφήγηση παραμυθιού θα κάνει η Νιόβη Κωστοπούλου. Θα τραγουδήσουν η Έρρικα Πατρικίου και ο Γιώργος Αποστολόπουλος. Τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, την επιμέλεια προγράμματος και των κειμένων έχει κάνει ο Βασίλης Τασούδης, ενώ την επεξεργασία του βίντεο ο Βάιος Τακτικός.

 

Στην έκτη συναυλία το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων  «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ, ο Γιώργος Αποστολόπουλος (τραγούδι) και η Φρόσω Γαρδικλή (πιάνο – φωνή) θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικό ταξίδι με αύρα Ελλάδος, Κύπρου, Λιβάνου, Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας Πορτογαλίας με  τίτλο «Με νότες Μεσογειακές».

 

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο Θέατρο του Πολιτιστικού  Κέντρου Ν.Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση με την Μουσική παράσταση των τμημάτων μουσικοκινητικής αγωγής του ΔΩΒ. Φέτος, θα παρουσιάσουν την μουσική παράσταση «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το ….  »Υπεύθυνες τμημάτων : Ιωαννίδου Ελένη και Νάκου Αλεξάνδρα. Συμπράττουν:Βελέντζα Ελένη (πιάνο), αλλά και σπουδαστές του ΔΩΒ.

 

Τέλος, την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Θέατρο του Πολιτιστικού  Κέντρου Ν.Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί και πάλι η ετήσια συνάντηση με την Καμεράτα Τζούνιορ και την Καμεράτα Νεων του ΔΩΒ. Έτσι, στις 18.00-19.30 η Καμεράτα Τζούνιορ του ΔΩΒ θα συναντήσει τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ στις 20.00-21.30 θα πραγματοποιηθει η συναυλία της Καμεράτας Νεων του ΔΩΒ. Υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες: Απόστολος Μητράς (βιολί), Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Ασημίνα Χατζηαγγελάκη (βιολί), Νίκος Νικολαϊδης (τσέλο) και Νάνση Χατζή (Κοντραμπάσο). Η διδασκαλία της Καμεράτας Τζούνιορ είναι των  Άντζελα Μπατίστα και Ασημίνα Χατζηαγγελάκη και η διδασκαλία της Καμεράτας Νέων του Απόστολου Μητρά.

 

 

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

Κατά την εκκίνηση του καλλιτεχνικού κύκλου και μετά την πρώτη συναυλία, την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 11.00, στην αίθουσα συναυλιών “Έρση Σαράτση” του Δημοτικού Ωδείου Βόλου,   θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό μάθημα Κλασικής Κιθάρας με εισηγητή τον Αργύρη Μπατσκίνη.

 

Την Κυριακή 26 Μαΐου στην αίθουσα συναυλιών “Έρση Σαράτση” του ΔΩΒ θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό μάθημα «Ο τρόπος προσέγγισης έργων ρεπερτορίου του λυρικού τραγουδιού». Μελέτη και ανάλυση του μουσικού κειμένου, εκφορά του λόγου, σύνδεση της μουσικής με τον λόγο, το στυλ, η εποχή και ο χαρακτήρας του έργου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και το ζήτημα της ερμηνείας. Εισηγητές θα είναι η Σύλβια Τσιμπανάκου (φωνή) και ο Πάνος Γαλανόπουλος (πιάνο).

 

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στην αίθουσα συναυλιών “Έρση Σαράτση” του ΔΩΒ οι εισηγήτριες Ράνια Ρωσοπούλου και Κίρα Σαπλαχίδου θα παρουσιάσουν την «Εισαγωγή στο Φλάουτο Μπαρόκ (Τραβέρσο)». Στις ώρες 10.00-12.00 θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό μάθημα, ενώ στις 12.30-13.30 θα πραγματοποιηθεί αρχικά διάλεξη (η ιστορία του φλάουτου) και στη συνέχεια συναυλία με έργα για δύο φλάουτα μπαρόκ. Υπεύθυνες καθηγήτριες του Ωδείου: Ελευθερία Φραγκουδάκη και Κίρα Σαπλαχίδου.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.