«Από το Καβακλί της Αν. Ρωμυλίας στους Σοφάδες Καρδίτσας»: Εκδήλωση στον Βόλο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», τον Δήμο Σοφάδων και το Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Τ. Κ. Ανάβρας του Δήμου Σοφάδων, καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Βόλου  (Αντιδημαρχία Πολιτισμού &Μουσείων και Τ.Σ. Άλλης Μεριάς) και του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Άλλης Μεριάς, συνδιοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Από το Καβακλί της Αν. Ρωμυλίας στους Σοφάδες Καρδίτσας» και καλεί τα μέλη και τους φίλους του την Τετάρτη  10 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ. μ. στην αυλή του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς

Στα πλαίσια του εθνικού επετειακού αφιερώματος για τα 100χρονα από το δράμα των Ελλήνων προσφύγων, τιμώντας τους πρόσφυγες της ιδιαίτερης πατρίδας τους οι Σοφαδίτες Μαγνησίας, οργανώνουν φέτος τιμητική εκδήλωση για τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Είχε προηγηθεί, δύο χρόνια πριν, άλλο αφιέρωμα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες των Σοφάδων, που, ομολογουμένως, συγκίνησε και τους τιμώμενους από τα προσφυγικά χωριά Καππαδοκικό και Νέο Ικόνιο, αλλά και το κοινό που το παρακολούθησε.

Η φετινή αφιερωματική εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας αφορά στους πρόσφυγες που, διωγμένοι από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, έφτασαν στους Σοφάδες και στην Ανάβρα Σοφάδων, όπου τους δόθηκε και κλήρος. Αφήνοντας πίσω μια πατρίδα στεριανή, έψαχναν να βρουν μια δεύτερη πατρίδα που να της μοιάζει. «Ντά ξέρ᾽ς πόθιν ἔρισι, ξέρ᾽ς καί πού παέν᾽ς» (Ἄν ξέρεις ἀπό ποῦ προέρχεσαι, ξέρεις καί ποῦ πηγαίνεις) έλεγαν και ήταν έτσι.

Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα θα κάνουν η φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα  και η Διευθύντρια του 22ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και αντιπρόεδρος, Δήμητρα Σαλταγιάννη, με παράλληλη προβολή εικόνων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαρτυρίες απογόνων των προσφύγων, 3ης και 4ης γενιάς, καθώς και το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μπαντελά, με τον ίδιο στο κλαρίνο, το Δημήτρη Χριστάκη στο τραγούδι, τον Αντώνη Βούλγαρη στο λαούτο, το Γιάννη Σεμσίρι στο ακορντεόν και τον Αποστόλη Κανδήλα στα κρουστά. Θα αποδοθούν ρυθμοί από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας που θα χορέψει το χορευτικό της Ανάβρας με την καθοδήγηση του δασκάλου του, Φώτη Γαρουφαλλιά, αλλά και ρυθμοί της περιοχής των Σοφάδων, που θα χορέψει το  χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας με την καθοδήγηση τη δασκάλας του Λίλιας Τσιπτσέ-Μούτσελου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και, στο τέλος της εκδήλωσης, θα προσφερθούν  στο κοινό χειροποίητες παραδοσιακές λιχουδιές από τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.