Αύριο η κεντρική εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων με τίτλο «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου»

Στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

«Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου- Ξαναγνωρίζοντας την περιοχή μας μέσα από παλιές φωτογραφίες» είναι το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αύλειο  χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αύριο,  Τέταρτη 7 Αυγούστου στις 20:15, με είσοδο ελεύθερη.

 

Κύριος ομιλητής είναι ο Δρ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος, καθηγητής της Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στην Φιλαδέλφεια της  Αμερικής,  μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με τίτλο «Ματιές ενός απόδημου στο παρελθόν του τόπου μας»  και η Δρ Αννίτα Πρασσά, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Ιδρυτικό Μέλος Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου, με τίτλο “Ιχνηλατώντας το παρελθόν της Μαγνησίας”

Ο Αντώνης Ζαβαλιάγκος, καθηγητής της Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής, θα παρουσιάσει ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και παρουσιάστηκε διαδικτυακά στην Σελίδα «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου».  Είναι μια προσπάθεια προσωπικής επανασυνδεσης με την πατρίδα, ένας ηλεκτρονικός νόστος που αγκαλιάστηκε από αρκετές χιλιάδες Μάγνητες από το Βόλο μέχρι την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και την Αφρική.

Τι σημασία μπορεί να έχει η γνώση της ιστορίας της περιοχής μας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Πως η διάσωση ιστορικών τεκμηρίων από ιδιώτες μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της πορείας μέσα στο χρόνο; Μπορεί άραγε η συζήτηση για το παρελθόν να συμβάλει στη συλλογική αυτογνωσία και σε περισσότερο συνεκτικές κοινότητες;

 

Η “Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου” είναι μια σελίδα/ιστολόγιο που εδώ και 12 σχεδόν χρόνια αναβιώνει το παρελθόν του τόπου μας μέσα από παλιές φωτογραφίες, κείμενα και άλλα ντοκουμέντα. Πίσω από τη “Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου” είναι ένας απόδημος, Βολιώτης της διασποράς, ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ντρέξελ, Αντώνης Ζαβαλιάγκος, ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στη ΗΠΑ από το 1986. Το επαγγελματικό αντικείμενο του είναι καθαρά τεχνοκρατικό μιας και είναι απόφοιτος μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διδάσκει και κάνει έρευνα σε θέματα επιστήμης των υλικών. Όμως γράφοντας μέσα από την καρδιά του με πάθος και αγάπη για τη γενέθλια γη από την άλλη όχθη του Ατλαντικού με σχεδόν δύο χιλιάδες αναρτήσεις σχετικές με την ιστορία της περιοχής έχει φτάσει να έχει δεκαπέντε χιλιάδες ακόλουθους.

«Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου» ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια προσωπικής επανασύνδεσης με την πατρίδα, ένας ηλεκτρονικός νόστος που αγκαλιάστηκε από αρκετές χιλιάδες Μάγνητες από τον Βόλο μέχρι την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και την Αφρική. Από το 2018 έχει ξεκινήσει η παράλληλη ομάδα “Συζητώντας για την Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου” στην οποία συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός φίλων από συλλέκτες μέχρι απλούς ανθρώπους που ανοίγουν τα “σεντούκια” τους και μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Έτσι μαζί με την κυρίως σελίδα έχει δημιουργηθεί μια ζωντανή κοινότητα που την συνδέει το ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας.

 

Μιας και ο δημιουργός της σελίδας είναι απόδημος, είναι ταιριαστό που το ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ διοργανώνει αυτή την εκδήλωση που θα προλογίσει και θα συντονίσει, η Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας και μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου. Στην αρχή θα κάνει μία σύντομη αναφορά στις αρχειακές πηγές και στις προφορικές μαρτυρίες ως μέσο για την προσέγγιση του παρελθόντος της περιοχής μας. Πώς μέσα από το υλικό αυτό διευρύνεται ο ιστορικός ορίζοντας, ανοίγουμε περισσότερα παράθυρα θέασης του παρελθόντος και δημιουργούμε μία διαλεκτική σχέση με το παρόν.

 

Ο καθ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος θα παρουσιάσει μια σειρά από φωτογραφικά ντοκουμέντα που θα καλύπτουν την ιστορία της Μαγνησίας αλλά θα επικεντρωθεί στο ατυχές 1897 που έφερε την πόλη στην διεθνή επικαιρότητα, την Γαλλική δύναμη στο Βόλο (1917), στον ερχομό των προσφύγων στην πόλη, και στις φυσικές καταστροφές του 50, καθώς και σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες που δίνουν μια άλλη διάσταση σ’ αυτό που συνήθως θεωρούμε σαν «Ιστορία».

Η Αννίτα Πρασσά θα επικεντρωθεί στην τεκμηρίωση της νεότερης ιστορίας της Μαγνησίας μέσα από αρχειακές πηγές και προφορικές μαρτυρίες. Με ποια εργαλεία προσεγγίζουμε, ανακαλύπτουμε και τεκμηριώνουμε το παρελθόν αυτό; Πού θα βασίσουμε μια συστηματική και οργανωμένη ιστορική έρευνα; Σε ποιος φορείς θα αναζητήσουμε αυτές τις πληροφορίες; Η παρουσίαση θα εστιάσει κυρίως στον ρόλο και στη συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου, καθώς και σε άλλους φορείς, όπου φυλάσσονται σχετικές ιστορικές πηγές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Αντώνιος Ζαβαλιάγκος, Ph.D., είναι Καθηγητής Υλικών Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Drexel. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ σαν μηχανολόγος μηχανικός, και πήρε δίπλωμα Master από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Έλαβε το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το MIT το 1992. Στη συνέχεια διορίστηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Drexel όπου σήμερα εργάζεται σαν τακτικός καθηγητής. Εκεί υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος μεταξύ 2007 και 2014. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υλικών αρχίζοντας από σκόνη (μικροσκοπικά σωματιδία) και τις μηχανικές τους ιδιότητες. Οι τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν: Μοντελοποίηση με υπολογιστές, συζευγμένα φαινόμενα, εφαρμογές στην επεξεργασία των υλικών (μοντελοποίηση και προσομοίωση, κονιομεταλλουργία – συμπίεση και πυροσυσσωμάτωση, επεξεργασία ημίρρευστων υλικών και φαρμακευτική τεχνολογία). Έχει εργαστεί ως τεχνικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, και στις εταιρείες Merck, Johnson & Johnson, και Amgen. Eχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διάφορες βιομηχανίες σχετικές με το αντικείμενο του και έχει δώσει διαλέξεις και σύντομα μαθήματα (short courses) προωθώντας την ανάγκη για ορθολογικό πειραματισμό και μοντελοποίηση για το σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας υλικών.

Επιμελείται την σελίδα «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου»

https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou
https://volosmagnisia.wordpress.com/

Η Αννίτα Πρασσά έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1984), απ’ όπου επίσης έχει λάβει το διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία (1997). Από το 1990 εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και από το 1994 έχει τη διεύθυνσή τους.

Από το 2006 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αρχικά στο προπτυχιακό Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και τα τελευταία χρόνια στο μεταπτυχιακό “Δημόσια Ιστορία”. Επίσης, έχει διδάξει “Νεοελληνική Ιστορία” και “Διδακτική της Ιστορίας” στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από το 2014 συμμετέχει στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας Ρίκης Βαν Μπούσχτεν.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει 9 βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει, επίσης, σε ιστορικά ντοκιμαντέρ (Μηχανή του Χρόνου, History Chanel)

Σε ότι αφορά την απασχόλησή της στα Γ.Α.Κ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα των αρχείων στην τοπική κοινωνία μεμια σειρά δημόσιων δράσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα,εκθέσεις, ημερίδες, κλπ.)

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Το βραβείο “Μαρία Ζουπανιώτη” θα απονεμηθεί στον Απόστολο Άγγελο Καφίδα, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με βαθμό απολυτηρίου 19,9 (Γενικό Λύκειο Αγριάς) και εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης με σύνολο μορίων 19520.

Το βραβείο αυτό απονέμεται για δωδέκατο συνεχές έτος από τον Δρ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο δυο φαρμακευτικών εταιριών, της AthosTherapeutics Inc., με εξειδίκευση νέων θεραπειών για καρκινο και αυτόνομα νοσήματα με έδρα το Λος Άνζτελες στις ΗΠΑ και την AtticaSciences, με έδρα την Ελλάδα, αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων, σε αριστούχο μαθητή/μαθήτρια της Μαγνησίας που διακρίθηκε στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου για εισαγωγή σε ιατρική σχολή της χώρας και συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που προσφέρουν ο κ. Ηλιόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Απόστολος Ζουπανιώτης στη μνήμη της συζύγου του οποίου αφιερώνεται αυτό το βραβείο.

Ο βραβευμένος φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα

Το βραβείο “Χαράλαμπος Τσιμάς” θα απονεμηθεί στον Δημήτριο Απ. Φιλίππου που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 με βαθμό Απολυτηρίου 19,9 (2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου) και επέλεξε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, με σύνολο μορίων 18.720.

Το Βραβείο απονέμεται από την οικογένειά του στη μνήμη του ευεργέτη της Μαγνησίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Χαράλαμπο Τσιμά και συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό για την στήριξη αριστούχου φοιτητή/φοιτήτριας της Μαγνησίας που συνήθως προέρχεται από οικογένεια πολυτέκνων.

Το βραβείο “Μάγνης” θα απονεμηθεί στον Δημοσθένη K. Ζεμπίλα, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με βαθμό απολυτηρίου 19,7 (1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου) και εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σύνολο μορίων 18420.

Το βραβείο «Μάγνης» απονέμεται για δεύτερη χρονιά και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που προσφέρουν τα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων, Γεώργιος Γκέκος, Αθανάσιος Σταθόπουλος, Αχιλλέας Παπαρσένος και Γεώργιος Βλαχάβας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.