«Αυτή τη στιγμή οι ηθοποιοί είναι ήρωες και ζουν σε άθλιες συνθήκες»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλά για το επετειακό ημερολόγιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αλλά και την κατάσταση σήμερα…

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή το ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) εκδίδει το συλλεκτικό και επετειακό ημερολόγιο με τίτλο «Ελληνικό Θέατρο και Μικρασιατική Καταστροφή», ως φόρο τιμής σε όλους τους καλλιτέχνες που ήρθαν στην Ελλάδα από εκεί, φέρνοντας μαζί και τον πολιτισμό τους, έναν πολιτισμό που έκανε την Ελλάδα καλύτερη, όπως τόνισε ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και επίτιμος πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», υπογράμμισε τη σημασία ενός τέτοιου ημερολογίου, αλλά και τη στήριξη που προσφέρει η γενικότερη έκδοση των ημερολογίων του Σωματείου, η διάθεση των οποίων, βοηθά οικονομικά όλους τους ηθοποιούς που βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουν με την πανδημία.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Η φετινή έκδοση του ημερολογίου του Σωματείου με τίτλο «Ελληνικό Θέατρο και Μικρασιατική Καταστροφή» έχει αναφορά στα 100 χρόνια της. Θα μας πείτε δυο λόγια σχετικά;

Εδώ και έξι χρόνια τώρα στο Σωματείο προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα θεματικό και συλλεκτικό ημερολόγιο. Έτσι γιορτάσαμε και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών το 2018, ημερολόγιο που αγαπήθηκε πάρα πολύ. Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στα μπουλούκια, το δεύτερο στους Έλληνες ηθοποιούς που ζουν και είναι πάνω από 85 ετών, το τρίτο ήταν για τους Έλληνες «όπου γης…» που έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Το επόμενο ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το φετινό είναι ασφαλώς αφιερωμένο στη Σμύρνη και στην μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, την μεγαλύτερη καταστροφή του Ελληνισμού από τότε που υπάρχουμε. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους Έλληνες καλλιτέχνες που προέρχονται από την Μικρά Ασία. Οι ηθοποιοί αυτοί άλλωστε, μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό της Μικρασίας στην Ελλάδα. Αναφέρουμε τους Πόντιους, τους Κωνσταντινουπολίτες, αλλά και τα μεγάλα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν «εγκλωβιστεί» εκεί, ενώ είναι ελληνική περιουσία.

Μέσω του ημερολογίου έχετε αγγίξει πτυχές που είναι ιδιαίτερες, και λόγω της προσωπικής σας ευαισθησίας, αλλά και γενικότερα του Σωματείου. Σκοπός; Να προσφέρετε κάτι παραπάνω στο κομμάτι του θεάτρου;

Ναι! Είναι μια μελέτη με συγκεκριμένο θέμα που μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης για τον ιστορικό του μέλλοντος, καθώς είναι οργανωμένο. Μάλιστα, αναφέρουμε και τι θεατρικά έργα έχουν ανέβει από τότε μέχρι και σήμερα, που αφορούν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Άρα ήταν μεγάλη έρευνα, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη;

Η έρευνα ήταν πολύ μεγάλη, όπως για κάθε ημερολόγιο. Όταν εκδίδεται το ένα, ξεκινάμε το επόμενο. Στην έρευνα δεν έπρεπε να ξεχάσουμε κανέναν καλλιτέχνη που προέρχεται από την Μικρά Ασία, είτε ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, ρεμπέτης, τραγουδιστής. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ήρθε μεγάλος αριθμός ανθρώπων από εκεί και έφερε μαζί του το πνεύμα της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, κάνοντάς της καλύτερη.

Εμπεριέχει φωτογραφικό υλικό;

Ναι, φυσικά, πολύ μεγάλο φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα, μερικές είναι ανέκδοτες.

Η αγορά του ημερολογίου είναι ένας έμμεσος τρόπος στήριξης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Πώς μπορεί να το προμηθευτεί κανείς;

Εμείς, ως Σωματείο, με τα χρήματα που παίρνουμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ηθοποιούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην δημιουργία του ημερολογίου μας στήριξε με επιδότηση η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως γνωρίζετε, το Ταμείο  Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είναι ένα ταμείο παράλληλο με το Σωματείο και ασχολούμαστε όλοι με το ποιοι ηθοποιοί βρίσκονται σε ανεργία, ποιοι έχουν πολυμελείς οικογένειες, ποιοι έχουν προβλήματα εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων με τα μνημόνια, την πανδημία κ.α., εφόσον η κατάσταση είναι αφόρητη. Με αυτά τα χρήματα μοιράζουμε δωροεπιταγές, τρόφιμα και ό, τι άλλο χρειαστεί. Προσφέρουμε αρωγή σε πάρα πολύ κόσμο. Το πρόβλημα δεν λύνεται ολοκληρωτικά, όμως με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε. Το ημερολόγιο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί τηλεφωνώντας στο 2103815879 ή στέλνοντας μήνυμα στο site ή ακόμα και στις προσωπικές μου σελίδες στα social media, και στη συνέχεια το αποστέλλουμε με courier. Κάθε χρόνο δίνουμε σχεδόν 5.000 ημερολόγια.

Το θέμα του ημερολογίου αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία θεατρικών έργων με αυτή τη θεματική;

Βέβαια! Όπως γνωρίζετε, η Μιμή Ντενίση, στην οποία έχουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ημερολόγιο, έχει κάνει σπουδαία δουλειά με την ταινία της, που είναι αφιερωμένη στη Σμύρνη, και προσφέρει στον τόπο αυτή τη στιγμή.

 

Έχει βελτιωθεί η  δύσκολη κατάσταση των ηθοποιών ή έχει χειροτερέψει;

Όχι, δεν έχει βελτιωθεί. Ο κορωνοϊός  αποτελείωσε την κατάσταση και μας έδωσε τη χαριστική βολή. Γνωρίζετε ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις και οι ηθοποιοί δουλεύουν με ελάχιστα χρήματα και, δυστυχώς, ο κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Αυτή τη στιγμή οι ηθοποιοί είναι ήρωες και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Άλλωστε η τηλεόραση πια δεν πληρώνει όπως πλήρωνε και δίνει ένα μισθό, όπως ένα απλό κατάστημα. Η δική μας η δουλειά είναι εποχιακή. Ο ηθοποιός δεν δουλεύει συνεχόμενα. Σταματάει, ψάχνει, ξαναρχίζει και ούτω καθ’ εξής.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.