Χρήστος Πανοηλίας: «Γίνε φορέας πίστης, αγάπης, ελπίδας, ευθύνης»!

Ο καλλιτέχνης «Λάγνης» της hip-hop μουσικής, που βλέπει το είδος ως εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης πολλών απόψεων

Ο Χρήστος Πανοηλίας,  με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Λάγνης», είναι ένας αυθεντικός χιπ-χοπάς που προσπαθεί να κρατήσει «ζωντανή» την κουλτούρα της μουσικής αυτής και τα καταφέρνει με επιτυχία. Με αφορμή το νέο τραγούδι του με τίτλο «Φορέας» μιλά στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για τη θετική χροιά της λέξης. Το «όμορφο» μήνυμα του τραγουδιού είναι να είμαστε φορείς της ελπίδας, της πίστης, της αγάπης και της ευθύνης, εφόσον «το hip-hop είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για να ενημερωθεί και να ακούσει άλλες απόψεις», αναφέρει ο «Λάγνης».

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Πώς έγινε η σύλληψη των στίχων του τραγουδιού με τίτλο «Φορέας»;

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την υποστήριξη, καθώς γνωρίζω πως το τραγούδι δεν είναι ραδιοφωνικό, ούτε από άποψη στίχων ούτε από άποψη χρονικής διάρκειας. Το κομμάτι ξεκίνησα να το γράφω το 2014, περνώντας έξι χρόνια μέχρι να παρουσιαστεί, και ήταν η προσωπική μου «οδύσσεια». Η πρώτη ανάγνωση του τραγουδιού ήταν ότι θα γινόμουν 33, με σκοπό να ονομαστεί «στα χρόνια του Ιησού», προσπαθώντας να κάνω καταγραφή όλων όσων βλέπω , γράφοντας και σβήνοντας. Ίσως είναι υπερβολικό αυτό  που θα πω, αλλά έχω περάσει πάνω από 100 ώρες γράφοντας και σβήνοντας. Στη συνέχεια το παράτησα… Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θυμήθηκα το τραγούδι και το έβγαλα από το συρτάρι, έχοντας στο μυαλό μου ότι περάσαμε στα χρόνια του ιού. Μου έκανε εντύπωση η λέξη φορέας. Ενώ είναι κάποιος που φέρει κάτι, έχει σχεδόν πάντα μια αρνητική χροιά. Μέσω του τραγουδιού, θα ήθελα να προτείνω στον κόσμο να μην είναι απλώς ένα παθητικό ον που έρχεται κάτι και κάθεται πάνω του, φέροντάς το. Θέλω να επιλέξει ο κόσμος να είναι φορέας ποιοτήτων, όπως λέω στο τέλος του κομματιού, της πίστης, της αγάπης, της ελπίδας, της ευθύνης. Πάνω σε αυτή την ιδέα «χτίστηκε» το κομμάτι.

Η σκέψη σας παρουσιάζει μεν το παίδεμα που μπορεί να έχει ο καλλιτέχνης σχετικά με τη δημιουργία του τραγουδιού, από την αρχή ως το τέλος, ταυτόχρονα δε, παρουσιάζει την παίδευση της σκέψης σας, ώστε να βγει προς τον κόσμο κάτι που για εσάς θα είναι ιδανικό…

Το τραγούδι το αντιμετώπισα σαν έργο, σαν καλλιτεχνική τοποθέτηση, συναισθανόμενος ότι μόλις παρουσιάσω το κομμάτι στον κόσμο θα έχω κάτι να του πω, χωρίς να χρειάζεται να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν διάλεγα να ασχοληθώ με εύκολα τραγούδια και εύκολους στίχους, που πολλά από αυτά, ξέρεις, ότι είναι εμπορικά. Θεωρώ ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει τη σκέψη του και τις δημιουργίες του, ώστε να δημιουργεί κάτι. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας του όμορφου και του αισιόδοξου. Το κομμάτι «Φορέας» ήταν κουραστική και επίπονη διαδικασία που «έπιασε τόπο».

Το τραγούδι σχολίασε με ενθαρρυντικό τρόπο ο Γιάννης Κότσιρας με τον οποίο έχετε συνεργαστεί, σωστά;

Ναι, βέβαια, και τον ευχαριστώ πολύ. Προέβη σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, χωρίς να το γνωρίζω. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνθηκα πόσο «μεγάλος άνθρωπος» μπορεί να είναι κάποιος. Το να βγει κάποιος να πει έναν καλό λόγο, ενδυναμώνοντας την κατάσταση και δίνοντας ελπίδα, είναι κάτι που το τσιγκουνευόμαστε στις μέρες μας. Τσιγκουνευόμαστε το «ευχαριστώ» και το «μπράβο».

Έχετε δίκιο και είναι πολύ σημαντικό που κάτι ξεχώρισε και κάτι «είδε» στο κομμάτι. Η hip-hop μουσική στο ευρύ κοινό, πέραν της νεολαίας, πιστεύεις ότι είναι παρεξηγημένη;

Σχετικά με τη hip-hop μουσική δημιουργείται πολύ μεγάλο θέμα. Νομίζω πως η εμπορική της πλευρά και αυτή που προβάλλεται περισσότερο στις διάφορες πλατφόρμες είναι αρνητική, μηδενιστική και βίαιη. Δεν ξέρω ποια ήθη και ποιον πολιτισμό προβάλλει. Οι νέοι δεν μεγάλωσαν στα γκέτο για να βγουν να τραγουδήσουν γι’ αυτή την σκληρή πραγματικότητα. Είναι ξενόφερτη η συγκεκριμένη κουλτούρα που την «υιοθετήσαμε» με όρους σεξισμού και απόλυτης βίας. Πέρα από τη συγκεκριμένη κουλτούρα του hip-hop, υπάρχουν επίσης πολλοί άξιοι καλλιτέχνες, άξιες πένες, υπάρχει ποίηση και θεωρώ προς το τέλος της ημέρας , το hip-hop είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για να ενημερωθεί και να ακούσει άλλες απόψεις.

Σχετικά με την «όμορφη» πλευρά του hip-hop σε αντιδιαστολή με την λιγότερο «όμορφη», δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που «παντρεύουν» το προσωπικό στιλ μουσικής τους, με την hip-hop μουσική, παρουσιάζοντας στο κοινό μια  μουσική μίξη…

Είναι η αλήθεια, ότι πλέον η hip-hop μουσική βρίσκεται σε κάθε μουσικό κομμάτι, και στην ξένη, αλλά και στην ελληνική μουσική. Άλλωστε, η hip-hop μουσική είναι η μόνη μουσική που θίγει κοινωνικά ζητήματα στην Ελλάδα. Δεν θα ακούσεις από rock κομμάτι πώς είναι η κατάσταση μέσα στα στενά μιας γειτονιάς. Ούτε από pop κομμάτι το οποίο πραγματεύεται πιο πολύ τον έρωτα και τον χωρισμό. Είναι σημαντικό να υπάρχει χώρος στην μουσική να ακούγονται πολλές φωνές.

Θα ήθελα να σταθούμε εκτός από τους στίχους και στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού το οποίο γυρίστηκε στον παλαιότερο φάρο του Αιγαίου! Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Τώρα που μιλάμε είμαι στην Σύρο και βλέπω αυτόν τον παλιό φάρο. Είναι ο παλαιότερος και ο υψηλότερος φάρος στην Ελλάδα. Στέκεται όρθιος μόνος τους και παρατημένος στην φθορά. Η ιδέα του βίντεο κλιπ δεν έχει αίγλη. Πρότεινα απλώς στην παρέα μου να πάρουμε τη βάρκα, να πάμε απέναντι στον φάρο και να δημιουργήσουμε το βίντεο κλιπ. Θέλαμε, φυσικά, να τον αναδείξουμε, καθώς σε άλλα μέρη της Ευρώπης ο φάρος θα αποτελούσε πολιτιστική κληρονομιά.

Θα μας πείτε πώς προέρχεται το όνομα «Λάγνης»;

Ξεκίνησα να γράφω στίχους όταν ήμουν 13 χρόνων, το 1995. Τότε χρειαζόμουν ένα ψευδώνυμο, όπως … είχαν όλοι εκείνη την εποχή. Άνοιξα το λεξικό και άρχισα να ψάχνω λέξεις. Μένοντας στη λέξη «λαγνεία», διάβαζα ότι είναι ο πόθος για απολαύσεις. Ενθουσιάστηκα με τη λέξη στα δεκατρία μου χρόνια. Στην πορεία το «Λάγνης» έμεινε, μέχρι που ξεχάσανε το όνομα Χρήστος. Μέχρι και ο πατέρας μου στο σπίτι με φώναζε… Λάγνη!

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.