Δ. Δημόπουλος: Η κωμωδία έχει τους κανόνες της

Ο γνωστός ηθοποιός, τραγουδιστής, σταντ-απ κωμικός και μεταφραστής, μιλά στο magnesianews

Ο Δημήτρης Δημόπουλος , ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, όπως αποδεικνύεται, για πρώτη φορά θα βρεθεί απόψε στο Βόλο, για μία παράσταση που έχει τον τίτλο «Καφρόκρεμα». Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, κάνει αναφορές, τόσο στις πηγές της έμπνευσής του και τη θεματολογία του, όσο και στην κωμωδία, την κριτική , τις αδυναμίες του, απευθύνοντας παράλληλα, ένα …ξεχωριστό κάλεσμα στους Βολιώτες!

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Τι έχεις εντάξει στην «Καφρόκρεμα» με την οποία έρχεσαι στον Βόλο;

Η «Καφρόκρεμα» είναι ο τρίτος σταντ-απ μονόλογός μου μετά την «Υπερπαραγωγή» και το «Αντί Διδακτορικού» και περιέχει τα πιο σκωπτικά και προσωπικά κείμενα μου ως τώρα. Κάνω τόσα θεματικά (και θεαματικά) ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στα θέματα, ενδεικτικά να πω πως αναφέρομαι στο γιατί μισώ τη διαφήμιση, πώς πιστεύω πως θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο και γιατί βάζω τις φωνές μέσα στα σούπερ-μάρκετ! Όλα αυτά βγάζουν περισσότερο νόημα στην παράσταση…

Για κάποιον που δεν σε ξέρει τόσο προσωπικά, όσο και το περιεχόμενο της παράστασης, τι θα του έλεγες; Γιατί να σε παρακολουθήσει;

Γιατί να με παρακολουθήσει; Ωραία ερώτηση! Ορίστε τι θα του έλεγα: αν δεν θες ή ακόμα αν δεν έχεις ανάγκη να γελάσεις για πάνω από μια ώρα, θες ν’ αλλάξουμε ζωές;!

Υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές δικής σου έμπνευσης;

Και ναι, και όχι: υπάρχουν στιγμές που πιάνομαι από κάτι που δεν το περίμενα και στήνω ένα ολόκληρο κείμενο και υπάρχουν και κείμενα τα οποία έχουν προκύψει από μια πιο σαφή ανάγκη να καταπιαστώ με κάποιο θέμα. Όλα βέβαια περνάνε από τον μύλο της κωμωδίας που τα αλέθει και τα κάνει στο τέλος αστεία.

Η πολιτική «ατζέντα» μπαίνει στα ενδιαφέροντα της «κριτικής» σου;

Η πολιτική ως ονόματα και επώνυμα και παρατάξεις, όχι και τόσο. Ως έκφραση όμως των δράσεων και της φύσης μας, σίγουρα.

Πάντως, δεν είναι εύκολο είδος κωμωδίας, η stand up comedy… Πόσο δύσκολη υπόθεση, είναι να κάνεις τον άλλον να γελά;

Εξαρτάται από τόσους παράγοντες, από τι και πώς θες να επικοινωνήσεις με όσους σε παρακολουθούν, αλλά και με το τι εμπνέεις εσύ επί σκηνής και τις προσδοκίες που δημιουργείς ως περσόνα. Η κωμωδία έχει τους κανόνες της, και όσο κάνεις κωμωδία μαθαίνεις και να τους χρησιμοποιείς μα και να τους σπας καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, γνωρίζει μια «άνθηση» το συγκεκριμένο είδος κωμωδίας στη χώρα μας , υπάρχει πλέον αντίστοιχα και το απαιτούμενο σχετικό κοινό;

Ναι! Ως ένας από τους παλιότερους εκπροσώπους της σκηνής, έχω ζήσει στιγμές παλιότερα που έπρεπε να εξηγούμε τι είναι αυτό που κάνουμε. Πλέον το κοινό που όχι απλώς υπάρχει αλλά και στηρίζει την κωμωδία, γνωρίζει το είδος και είναι και πιο απαιτητικό.

Γνωρίζω ωστόσο, ότι η stand up comedy δεν είναι η μοναδική σου ενασχόληση, ασχολείσαι με τραγούδι, σκηνοθεσία, μεταφράσεις… Πως τα καταφέρνεις, με ποια ιεράρχηση και ποια είναι η προσωπική αγάπη;

Τα καταφέρνω προσπαθώντας να αφιερώνω τον χρόνο που αξίζουν σε όλα. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, καθυστέρησα τόσο πολύ να γράψω καινούργια κείμενα για το σταντ-απ. Προσωπική αγάπη τώρα… δύσκολη η επιλογή! Θα πω το εξής: αν υπάρχει κάτι που λατρεύω στο σταντ-απ, είναι η άμεση επαφή με τον κόσμο στον ίδιο χώρο, και αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει στη μετάφραση, είναι η απομόνωση από τους γύρω και η αφοσίωση στις λέξεις και τα νοήματα.

Κλείνοντας… ένα μήνυμα για τον Βόλο και τους Βολιώτες;

Θα το πω από ντουντούκα: Βολιώτες, Βολιώτισσες, μη χάσετε την παράσταση σταντ-απ «Καφρόκρεμα» την Παρασκευή 1/11 στις εννέα το βράδυ στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον! Ο Δημήτρης Δημόπουλος έρχεται για πρώτη φορά στο Βόλο με τον καινούργιο του μονόλογο και σας περιμένει! Γέλιο! Γέλιο! Γέλιο!».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.