ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου: Το θέατρο πάει στους θεατές… και όχι οι θεατές στο θέατρο!

Θεατρικές παραστάσεις, νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου την  Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 11:00, στο  Θέατρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής  Εταιρίας», στην οποία θα μιλήσει ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Δημήτρης Πιατάς στα ΜΜΕ για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ΔΗ.ΕΠ.ΘΕ. Βόλου για τη χειμερινή περίοδο 2024. Στη συνέντευξη τύπου θα  παρευρεθεί και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων κ. Έλενα Αντωνοπούλου και συντελεστές.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρη Πιατά συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και κατά τη χρονιά 2024-2025.

 

Η πορεία αυτή ξεκίνησε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση,  με τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» τον Δεκέμβριο του 2023 με τη μεγαλειώδη  μουσική γιορτή  – αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου με σκηνοθέτη – οικοδεσπότη τον Δημήτρη Πιατά με τη συμμέτοχη  230 χορωδών της πόλης, το οπτικοακουστικό θέαμα που επιμελήθηκε ο Νίκος Σούλης και με την παρουσία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και εικαστικού Θανάση Λάλα, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, καθώς και τα εύσημα του Ιδρύματος «Βαγγέλης Παπαθανασίου» για το υψηλό καλλιτεχνικό και αισθητικό επίπεδο της εκδήλωσης.

 

Η συνέχεια δόθηκε με την παράσταση του πρωτότυπου έργου «Το Μαύρο Κύμα», που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας ειδικά για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου από τον γνωστό συγγραφέα Σάκη Σερέφα, παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Βογιατζή και με τη συμμετοχή ηθοποιών του Βόλου, λαμβάνοντας θερμή υποδοχή σε ένα κατάμεστο θέατρο 1,000 θέσεων με όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις να είναι soldout.

 

Τον Μάιο του 2024 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, εγκαινιάζοντας ένα νέο θεσμό με τίτλο «Γιορτή Μνήμης», τίμησε τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Θύμιο Καρακατσάνη, με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου ΠΕ Μαγνησίας κ. Άννας-Μαρίας Παπαδημητρίου και την παράδοση τιμητικής πλακέτας στη σύζυγο του αείμνηστου πρωταγωνιστή, Ρούλα Καρακατσάνη, από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Μουσείων του Δήμου Βόλου κ. Έλενα Αντωνοπούλου. Για τον Θύμιο Καρακατσάνη μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Σιάφκος, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μονόπρακτο «Ακάλυπτη στον Ακάλυπτο» της Ρούλας Καρακατσάνη, ερμηνευμένο από την Αλεξάνδρα Καρακατσάνη.

 

Για τη θεατρική σεζόν 2024-2025 συνεχίζεται το φιλόδοξο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με μότο «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ», θέλοντας να τονίσει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία  της τέχνης με το κοινό. «Πιστεύοντας ότι η τραγωδία και η κωμωδία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ίσης αξίας… εμείς επιλέγουμε τη δεύτερη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Με άξονα την κωμωδία προγραμματίζεται η  παράσταση «Τσαπατσουλιές» σε κείμενα του μεγάλου Γερμανού κωμικού Καρλ Βάλενταϊν, που διέπρεψε στον μεσοπόλεμο κάνοντας θέατρο-καμπαρέ και άφησε το αποτύπωμά του στον Μπρεχτ, καθώς και του βραβευμένου συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, ενός σύγχρονου Διογένη, σαρκαστή της καθημερινότητας. Η παράσταση, σε διασκευή-σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιατά, προγραμματίζεται να ανέβει στις αρχές Νοεμβρίου 2024 στο θέατρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας». Ένα κλείσιμο ματιού στην κωμωδία που καταλήγει σε έναν κοινό παρονομαστή… το Γέλιο!

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η παράσταση «Τσαπατσουλιές» να παιχτεί, με ελεύθερη είσοδο, κατά την ίδια περίοδο (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024) σε διάφορα χωριά της Μαγνησίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, των πολιτιστικών συλλόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σκηνοθεσία και η παραγωγή της παράστασης θα προσαρμοστούν κατάλληλα στις απαιτήσεις της μετακίνησης ώστε η παρουσίαση να μην υπολείπεται σε σχέση με το ανέβασμα στη θεατρική σκηνή του Βόλου. Για τους ανθρώπους του θεάτρου είναι ένας τρόπος έμπρακτου ενδιαφέροντος για την περιφέρεια κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες για να έρθει το θέατρο κοντά στους θεατές.

 

Με την ίδια πρόθεση για εξωστρέφεια και συμμετοχή στα θεατρικά δρώμενα της πόλης ομάδων και φορέων που παράγουν πολιτισμό, διαμορφώνεται ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Μία από αυτές είναι η διοργάνωση ενός τριήμερου διαγωνιστικού νεανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους  σε συνεργασία με την εργαστηριακή ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «24 Καρέ», από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024 στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

 

Επίσης,  προγραμματίζεται, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τμήματος Θεάτρου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων, ένα δίμηνο δωρεάν Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης, σε συνεργασία με τις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου. Την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος αναλαμβάνει η θεατροπαιδαγωγός – ερευνήτρια Μαρία Καραζάνου. Η συνεργασία με τις Φυλακές Ανηλίκων Κασσαβέτειας και τη θεατρική ομάδα που συντονίζει η Μαρία Καραζάνου, με τίτλο «Θέατρο + Φυλακές», σκοπό έχει να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την προσπάθεια ανηλίκων να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να εκφραστούν μέσω της τέχνης.

 

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα προβληθεί η  κινηματογραφημένη παράσταση «Όλιβερ Τουίστ» του Κάρολου Ντίκενς που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Οι προβολές θα είναι δωρεάν και θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2024 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας και στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Οι προβολές διοργανώνονται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τα παιδιά του Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.