Διεθνής Ημέρα Μουσείων με δράσεις σε Βόλο και Αλμυρό

Σήμερα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το 2024 έχει θέμα “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα” και αποσκοπεί στο να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που εκτείνεται από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού το Δίκτυο Μουσείων του Δήμου Βόλου θα υποδεχτεί τους επισκέπτες με μια σειρά δράσεων και ξεναγήσεων:

Στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο (10:30 – 13:30 & 18:00 – 21:00) και θα πραγματοποιηθούν δύο οργανωμένες ξεναγήσεις στις 11:00 και στις 19:00.

Στο Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια (Βλαχάβα – Γαζή) θα παρουσιαστεί στο κοινό το έργο της ζωγράφου 11:00 – 13:00, ενώ στο ισόγειο 12:00 – 14:00 θα λειτουργεί η ομαδική εικαστική έκθεση Νέοι Συνοδοιπόροι ΙΙ με έργα της Δωροθέας Βαρέλλα-Γκόκα, Αιμιλίας Κοτζαογλανίδη και Πουλχερίας Παπαχρήστου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εικαστικών Βόλου.

Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Πορταριάς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη ιστορία της Πορταριάς, μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου. Με διευρυμένο ωράριο 10 π.μ. – 10 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο, θα γίνονται ανά μία ώρα οργανωμένες περιηγήσεις σε ομάδες επισκεπτών, καθώς και περιηγήσεις προσαρμοσμένες ειδικά για οικογένειες με παιδιά.
Παράλληλα, στην αυλή του μουσείου, 11 π.μ. μέχρι 1 μ.μ., τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πορταριάς θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δράσεις του συλλόγου και θα προσφέρουν κεράσματα.
Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος δράσεων του φετινού καλοκαιριού με νέο διευρυμένο ωράριο, κάθε Παρασκευή έως Κυριακή, 10 π.μ. – 2:30 μ.μ. Το Μουσείο βρίσκεται στην διασταύρωση για την Μακρινίτσα, πλησίον του Δημαρχείου Πορταριάς (πληροφορίες 24280 99920).

Στο Ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη – Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατηχωρίου στις 10:00 – 12:00 και 18:00 – 20:00 ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Χείρων – Κένταυρος» θα ξεναγήσει του επισκέπτες στην ιστορία του χωριού με επίκεντρο την καλλιέργεια και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Στο χώρο μνήμης ΔΡΑΚΕΙΑ 18.12.1943 ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος «Η Δράκεια» θα υποδεχθεί το κοινό 11:00 – 13:00 εξιστορώντας τα δραματικά γεγονότα της μαζικής εκτέλεσης των 118 κατοίκων του χωριού.

Οι δράσεις στο Δίκτυο Μουσείων του Δήμου Βόλου υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 24210-29878, e-mail: [email protected] ή στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Πόλης του Βόλου (https://vmoc.gr)

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τέλος, στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, ένα εκπαιδευτικό πειραματικό εργαστήρι με τίτλο «Κεραμική: από χώμα και νερό, με σύμμαχο τον αέρα και τη φωτιά. Ένα συμμετοχικό, πειραματικό εργαστήρι κατασκευής πήλινων χειροποίητων αντικειμένων και ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά».

Στη διάρκειά του, θα ψηθούν σε ανοιχτή φωτιά, στην αυλή του Μουσείου, πήλινα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και Σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης αλλά και από τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Βόλου. Η δράση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, που θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να πειραματιστεί με τον πηλό, δημιουργώντας πήλινα χειροποίητα αντικείμενα, αναμνηστικά της επίσκεψης του στο Μουσείο.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους. Σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αιμιλία Καλογιάννη και Βάσω Ροντήρη, σε συνεργασία με τους κεραμίστες Ζήνα Διακομή και Στέργιο Γουδίνη.

Το συνολικό πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 είναι διαθέσιμο εδώ.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.