Δημήτρης Μελικέρτης: «Με κέρδισε η συγγραφή του παιδικού βιβλίου και συνεχίζω να το υπηρετώ»

Ο συγγραφέας μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», με αφορμή παρουσία του στον Βόλο και … «Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο»

«Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο» είναι το νέο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Δημήτρη Μελικέρτη, από τις Εκδόσεις Πατάκη, μια ακόμα προσπάθεια από μέρος του να εισάγει το παιδί στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ο ίδιος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στον Βόλο, με τον οποίο έχει ιδιαίτερους δεσμούς, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων, απ΄ το Ράδιο ΕΝΑ και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για τη δυσκολία της συγγραφής παιδικών βιβλίων, αλλά και για τους στόχους που έχει ο ίδιος ως συγγραφέας προς το παιδί. Ο ίδιος δεν λησμόνησε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, ιστορικό και φιλόλογο Αδάμο Μουζουρή, ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης του στη δράση του στον Βόλο, πόλη, την οποία όπως είπε, αγαπά ιδιαίτερα

Συνέντευξη: Ηλίας Κουτσερής

Λόγω της συγγραφής των παιδικών βιβλίων, επισκέπτεστε πολλές σχολικές τάξεις, αν εξαιρέσουμε την παύση εξαιτίας της πανδημίας. Θα ήθελα να μου πείτε τι εικόνες παίρνετε από εκπαιδευτικός και παιδιά και τι σκέψεις σας δημιουργούνται;
Τονίστηκε ιδιαίτερα από τους εκπαιδευτικούς ότι η έλλειψη τέτοιων σχολικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε με λογοτέχνες είτε με επιστήμονες, σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό, έκανε πολύ κακό. Από την άλλη βρίσκω χαρμόσυνο το γεγονός ότι, παρά το κακό που μας έκανε η πανδημία, τα παιδιά διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο. Η φαντασία και η μαγεία, αλλά και όλα όσα έχει να προσφέρει το παιδικό βιβλίο συνεχίζουν να τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Προσωπικά πάντως, έχετε καταλήξει πλέον ή κυρίως, στη συγγραφή του εφηβικού και παιδικού βιβλίου;
Προς το παρόν, ναι! Με έχει κερδίσει η συγγραφή του παιδικού βιβλίου και συνεχίζω να το υπηρετώ. Πιστεύω πως έχω να δώσω πολλά σε αυτό το είδος. Με γοητεύει να ανακαλύπτω φανταστικούς κόσμους, με την πρόκληση να γράφει κανείς για μικρές ηλικίες να είναι μεγάλη.

«Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο» , το τελευταίο σας βιβλίο, διαθέτει φαντασία, συναισθήματα και χιούμορ, στοιχεία που θέλετε νομίζω, να περάσετε στα παιδιά;
Σίγουρα! Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται σεβασμός. Το χιούμορ είναι απαραίτητο, όπως και η γλώσσα του παιδικού βιβλίου πρέπει να είναι κατανοητή από τα παιδιά. Προσωπικά, βέβαια, πιστεύω ότι σε όλα τα βιβλία πρέπει να υπάρχει και ένας βαθμός δυσκολίας, με σκοπό να εμπλουτίσει τον παιδικό λόγο και το παιδί να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω. Επίσης, ένας συγγραφέας θέλει να προβληματίσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν το ταλέντο και το χάρισμα που έχει το κάθε παιδί ξεχωριστά. Ως συγγραφέας, όμως, δεν θέλω να περάσω μόνο νοήματα σε ένα παιδί, αλλά θέλω εξίσου να διασκεδάζει για να υπάρχει ισορροπία.
Είναι δύσκολο να δομηθεί ένα βιβλίο που βασίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο;
Είναι δύσκολο γιατί η φαντασία υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες. Ως συγγραφέας πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτό που «χτίζω» και να το συντάσσω με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι πειστικό και γοητευτικό. Όταν η συγγραφή ενός βιβλίου απευθύνεται σε παιδιά είναι δύσκολη, γιατί το παιδί ενστικτωδώς «δε θα χαριστεί» στον συγγραφέα, θα φερθεί ειλικρινά και θα σταματήσει να διαβάζει το βιβλίο. Δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό για να κερδίσω το παιδί, να το κάνω να γελάσει, να συγκινηθεί και να μπει στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Ο Δημήτρης Μελικέρτης
Ο Δημήτρης Μελικέρτης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι Dr. Δημιουργικής Γραφής, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες στην Αγγλία και στη Γερμανία. Ως μεταφραστής απαριθμεί στο ενεργητικό του αρκετούς τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς και τη μετάφραση από την ελληνική προς την αγγλική του κλασικού ιστορικού μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου “Ιμαρέτ – Στη σκιά του ρολογιού”.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ακόμη, τα βιβλία του “Ο Γιγαντοκυνηγός”, εικονογραφημένο παραμύθι στη Συλλογή Χελιδόνια, και το εφηβικό μυθιστόρημα “Ουφόψαρα – Στα πέρατα του σύμπαντος”.
Το «Ιπτάμενο Ξενοδοχείο»
Το «Ιπτάμενο Ξενοδοχείο» με τους 33 ορόφους και τα 3.333 πολύχρωμα αλεξίπτωτα προσγειώνεται στο χωριό της Φορτούν κι εκείνη μπαίνει ως λαθρεπιβάτισσα. Μαζί της ο Κανέλος, ο κοκκινοτρίχης γάτος. Τους καταδιώκει ένα αγόρι υπάλληλος του ΙΞ που μεταμορφώνεται σε άλμπατρος. Ήρωες με κρυφά χαρίσματα, κυνηγοί και κυνηγημένοι, ο σωματώδης Μόγκιλεβ, η μαντάμ Μηλοψύτ, το αινιγματικό ζεύγος Φλοπ και μια ερωτοχτυπημένη γάτα εμπλέκονται σε περιπετειώδεις διαδρομές και πρωτόγνωρες εμπειρίες στις θαυμαστές αίθουσες του ΙΞ. Όποιος βγαίνει από το ΙΞ ξεχνά όσα έζησε. Όλοι;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.