Δημήτρης Σίμος: Η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης, ήταν η κινητήριος δύναμη …

«Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε ευχάριστες τηλεοπτικές αποκαλύψεις σε περίπου έξι μήνες»
Ο γνωστός συγγραφέας και σεναριογράφος, μιλά για το νέο του ψυχολογικό θρίλερ "Σώσε με"

Ο Δημήτρης Σίμος “τάραξε τα νερά” της μυθοπλασίας στην Ελλάδα με την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου “Τα βατράχια” κι από τότε έχει ξεκινήσει να βάζει τους αναγνώστες των βιβλίων του μέσα σε ιστορίες με περιπέτεια, ψυχολογικές ανατροπές, δράση αλλά και συγκίνηση. Το νέο του βιβλίο με τίτλο “Σώσε με” απ΄ τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, περνά από τη σφαίρα του αστυνομικού μυθιστορήματος σ’ αυτή του ψυχολογικού θρίλερ, παρουσιάζοντας μία μητριαρχική οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής που μπλέκεται μια μυστήρια υπόθεση. “Η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, ήταν η κινητήριος δύναμη του βιβλίου”, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σίμος μιλώντας για το βιβλίο του στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, όπου άνοιξε ένα παράθυρο της ιστορίας, που συγκλονίζει.

Από το αστυνομικό μυθιστόρημα, τώρα σας βλέπουμε στο ψυχολογικό θρίλερ. Είναι μια …μικρή διαφοροποίηση;

Ναι, είναι μια μικρή διαφοροποίηση, καθώς το ψυχολογικό ανήκει στον κλάδο της αστυνομικής λογοτεχνίας, ανήκει στον γενικότερο κλάδο του crime fiction, οπότε θα λέγαμε πως από μία αμιγώς ιστορία ντετέκτιβ, έχουμε περάσει σε ένα πιο οικογενειακό δράμα.

Δανείζομαι κάποια από τα λόγια σας, ότι “το “Σώσε με” είναι ένα μυθιστόρημα αγωνίας που φέρει συναισθήματα πάθους και αγάπης”. Είναι ένας συνδυασμός που επελέγη σκοπίμως για να δώσει άλλη διάσταση στον αναγνώστη;

Νομίζω ότι ο κάθε συγγραφέας κι εγώ ο ίδιος, επιλέγει τους χαρακτήρες του, δημιουργεί τον κόσμο του, τώρα από την ύλη που θα πλάσει τους χαρακτήρες του εξελίσσεται και η ιστορία κατά τη δική μου προσέγγιση. Οπότε κι εγώ έφτιαξα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, χαρακτήρες πολυδιάστατους με σκοπό να δημιουργήσουν αγωνία κι ελπίζω να τα κατάφεραν.

Τι γίνεται αλήθεια με την υπόθεση του βιβλίου σας; Γιατί διαδραματίζεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο της Ελλάδας, στην Κομοτηνή;

Είναι ένα οικογενειακό δράμα, μία μητριαρχική οικογένεια με τρεις κόρες, οι οποίες συναντιούνται κάθε φορά στο Κρυφό, ένα χωριό λίγο έξω από την Κομοτηνή για να τιμήσουν τη μνήμη του πατέρα τους, που χάθηκε προ 20ετιας, κάνοντας το μνημόσυνό του. Το διαφορετικό που συμβαίνει και δημιουργείται αυτό το βιβλίο είναι ότι μία από τις τρεις αδερφές δεν εμφανίζεται ποτέ σ’ αυτή την ετήσια, καθορισμένη συνάντηση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσής της, ενώ παράλληλα στη γύρω περιοχή θα ανακαλυφθούν οι σοροί κάποιων γυναικών. Ο λόγος που επέλεξα την περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα τις περιοχές γύρω από την Κομοτηνή είναι η ύπαρξη του διαφορετικού στοιχείου, του μουσουλμανικού στοιχείου, μια πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει στην περιοχή και ήταν η κινητήριος δύναμη του βιβλίου. Βέβαια, όποιος έχει επισκεφθεί τις περιοχές αυτές το χειμώνα, θα έχει καταλάβει ότι είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές για ένα ψυχολογικό θρίλερ.

Πόσο εύκολο είναι για έναν συγγραφέα να προσεγγίσει γυναικείους χαρακτήρες, καθώς όλες οι πρωταγωνίστριές σας είναι …γυναίκες;

Τεχνικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, θέλει πολλή δουλειά, πολλή επιμονή. Το κείμενο έχει γραφτεί πάρα πολλές φορές, έχει πολύ μεγάλη συμβουλευτική υποστήριξη το κείμενο κι από αξιωματικούς της αστυνομίας και από ψυχολόγους και ψυχιάτρους για να προσεγγίσω κάποιες καταστάσεις με ρεαλιστικό χαρακτήρα, γιατί μπορεί να είναι μυθοπλασία, αλλά πρέπει να φαίνονται και να είναι ρεαλιστικά τα γεγονότα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, παιδεύτηκα πάρα πολύ και νομίζω ότι ίσως το κοινό το έχει αγαπήσει και γι’ αυτό το λόγο, γιατί φαίνεται όλη αυτή η προσπάθεια κι όλο αυτό το μεράκι πάνω σ’ αυτό το κείμενο.

Μας είχατε συνηθίσει στον αστυνόμο Καπετάνο, όμως τώρα η Δέσποινα Λουκίδη παίρνει το ρόλο της αστυνομικού…

Ναι, τώρα είναι η αστυνόμος Λουκίδη. Ο αστυνόμος Καπετάνος έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό και θα έχουμε ίσως το επόμενο καλοκαίρι την επιστροφή του στην τέταρτη περιπέτεια. Τώρα έχουμε μία νέα αστυνομικό κι όπως λέω στο ψυχολογικό θρίλερ, τα φώτα δεν είναι πάνω στην αστυνομική έρευνα, είναι πάνω στα ψυχογραφήματα, πάνω στα οικογενειακά δράματα. Υπάρχει και το αστυνομικό στοιχείο, αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι κυρίαρχο σ’ αυτό το βιβλίο.

Αν σας ρωτήσω ως σεναριογράφο, έχουμε … έτοιμο σενάριο είτε για τον Καπετάνο είτε για άλλο πρόσωπο των βιβλίων σας;

Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε ευχάριστες τηλεοπτικές αποκαλύψεις σε περίπου έξι μήνες. Απλά δεν λέμε κάτι ακόμη για να μην το …γρουσουζέψουμε!

«Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε ευχάριστες τηλεοπτικές αποκαλύψεις σε περίπου έξι μήνες»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.