Δυο Καναλιώτισσες βραβεύτηκαν για τα ποιήματά τους στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Μουσικού Στίχου

Δεύτερο βραβείο στην Αγγελική Θάνου και τρίτο βραβείο στην Σταματία Μωραΐτη

Δύο Μαγνησιώτισσες, δύο γυναίκες με καταγωγή από τα Κανάλια, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Μουσικού Στίχου με θέμα τη γυναίκα. Η κ. Αγγελική Θάνου, έβαλε το δεύτερο βραβείο για το ποίημά της, ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε η κ. Σταματία Μωραΐτη.

Ο διαγωνισμός, διοργανώθηκε από την πρόεδρο και ιδρύτρια του Λογοτεχνικού Ομίλου Ζαλώνη –“Ξάστερον” που εκδίδει το περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού ΚΕΛΑΙΝΩ κ. Παναγιώτα Ζαλώνη και από τον ο ιδρυτή και πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη, για να τιμήσουν τις «Γυναίκες» του Έθνους μας στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2021.
Οι θεματικές του Διαγωνισμού είχαν σχέση με τη γυναίκα, τη γυναίκα μάνα, αγωνίστρια, γυναίκα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γυναίκα της αλληλεγγύης, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού, του έρωτα και της αγάπης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στον διαγωνισμό ξεχώρισε η κ. Αγγελική Θάνου γνωστή για την πολυετή παρουσία της στο χώρο των Τεχνών, η οποία έλαβε το δεύτερο βραβείο, αλλά και η κ. Σταματία Μωραΐτη, φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ Βόλου και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, η οποία έλαβε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό.
Και οι δύο γυναίκες κατάγονται από τα Κανάλια και κατάφεραν με τα έργα τους να κάνουν περήφανη την Μαγνησία.

Αυτό είναι το ποίημα της κ. Αγγελικής Θάνου

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Γόνιμη γέννα
Υμνωδία τέχνης και ζωής
Νόμισμα σπάνιο
Απανταχού της γης
Ίαμα άσπιλο
Καλλιγύναικα
Απρόσβλητη αγκαλιά

Ταγός ιδανικών
Ηδύφωτος
Σαπφώ, μα και Σελήνη

Τερέζα και Τερψιχόρη, με
Εισιτήριο διαρκείας, ως
Χαρισάμενη μούσα
Νάμα της παιδείας
Ηγερία προικισμένη στο
Σημαίνον και στο σημαινόμενο

Τιτάνειος
Ωαγωγός ιδεών
Νίκη άπτερος

Γραφίδες φωτεινές
Ρέα Γαλανάκη
Άγγελάκη – Ρουκ Κατερίνα
Μυρτιώτισσα
Μαρία Πολυδούρη
Ανύτη
Τελέσιλλα
Ωστιν Τζέιν
Νεφέλη

Ταυτίζομαι
Ομορφαίνω
Υποκλίνομαι

Πνεύμα προγόνων κληροδοτούν
Ομηρικά έπη χρυσά
Λαμνοκόπι ιδεών και σοφίας
Ικμάδα γλώσσας
Τελεσφόρησαν επιτυχώς
Ικέτιδες περήφανες
Σημαιοφόροι φωτός
Μελίνες του κόσμου
Ορόσημα καθοριστικά
Υδροχόοι ελπίδας

Γυναίκες ανεμπόδιστες!

Βιογραφικό Αγγελικής Θάνου

Η Αγγελική Θάνου γεννήθηκε στα Κανάλια της Μαγνησίας και κατοικεί στο Βόλο. Υπηρέτησε την Προσχολική Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην Μαγνησία και στις Κυκλάδες. Είναι Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει μια κόρη και ένα γιο και τη μεγάλη χαρά να καμαρώνει τρεις εγγονές. Αφότου έχει αφυπηρετήσει ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή. Δώδεκα βιβλία φέρουν το όνομά της. Το τελευταίο της βιβλίο με τον τίτλο «Ποιήματα – Σχήματα» με εικονογράφηση του Βολιώτη ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου από τις εκδόσεις Πηγή μπήκε στη χρυσή λίστα του εκπαιδευτικού portal ELNIPLLEX.COM. Πρόσφατα απέσπασε το Β΄ βραβείο στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό διαγωνισμό 2020 του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία διήγημα. Το διήγημά της με τον τίτλο «Η Μαριγούλα» έχει διακριθεί μεταξύ των είκοσι πρώτων διηγημάτων και προχωρά στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού Bonsaistories.gr. Είναι μέλος του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. (Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων), του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Αγαπά την αφήγηση και είναι ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Λέσχης Αφήγησης Βόλου. Δραστηριοποιείται ενεργά για ζητήματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.