Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Παράλληλοι Βίοι Τέχνης”

Αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

Το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση “Παράλληλοι Βίοι Τέχνης” με έργα του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού στην Ύδρα. Η παρουσίαση της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και παρουσιάζεται στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη του μουσείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ελαιογραφίες, ένα εξαιρετικής σπανιότητας σχέδιο (το πρώτο επίσημα παρουσιασμένο σχέδιο του καλλιτέχνη το 1935), μία ακουαρέλα και δεκαέξι χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού. Επίσης, δύο ακρυλικά έργα, μία ελαιογραφία, ένα έργο μεικτής τεχνικής, ένα σχέδιο, μία ακουαρέλα, και το δυσεύρετο και μοναδικό χαρακτικό της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού. Την έκθεση συμπληρώσουν τρία επίσης έργα: μία αμφίπλευρη ακουαρέλα σε χαρτί, μία ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο του Λάμπρου Ορφανού και μία ελαιογραφία σε καμβά της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού,τα οποία έχει δωρίσει ο γιος του ζευγαριού, κ. Μίνως Ορφανός, στη μνήμη των γονέων του, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.

Η βραδιά των εγκαινίων άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της κ. Ντίνας Αδαμοπούλου, προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, η οποία μίλησε για τον κοινό βίο και το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών. «Με διαφορετικές τεχνικές και αισθητικές προσεγγίσεις καθένας τους, που όμως σε πολλά σημεία συναντιούνται, συγκλίνουν και συνυπάρχουν, ο Λ. Ορφανός και η Έ. Μουρέλου – Ορφανού χάραξαν τη δική τους πορεία και ακολούθησαν λαμπρά μονοπάτια στη ζωή και στην τέχνη, καθένας μεν από το δικό του μετερίζι αλλά και οι δυο μαζί ταυτόχρονα. Στάθηκαν ο ένας για τον άλλο αληθινή πηγή έμπνευσης κι αυτό είναι διάχυτο μέσα από την προσεκτική ανάγνωση του έργου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, η κ. Αδαμοπούλου μίλησε για τη σπουδαιότητα της συνδιοργάνωσης με μία από της μεγαλύτερες πινακοθήκες στην Ελλάδα, όπως είναι η Πινακοθήκη της Λάρισας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία παρουσίασε την ιστορία, τη λειτουργία και το πανελλήνιο εύρος του πολιτιστικού έργου της Πινακοθήκης. Έπειτα, η Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης μίλησε για την αξία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μουσείων. «Το σημερινό αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής ενισχύει την άποψή μας ότι η συμπόρευση μεταξύ ανθρώπων, φορέων και μουσείων παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε ‘συλλογική υπόθεση’», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Μίνωα Ορφανό για τη σπουδαία δωρεά που πραγματοποίησε προς την Πινακοθήκη της Λάρισας και για τη συμπαράσταση σε όλη τη διαδικασία της οργάνωσης της έκθεσης μεταξύ των μουσείων.

Τέλος, ο κ. Μίνωας Ορφανός, αρχιτέκτονας D.P.L.G., μίλησε για τον Λ. Ορφανό και την Έ. Μουρέλου – Ορφανού και τη συνύπαρξή τους ως καλλιτέχνες. Μίλησε για τον βίο και το πολυσχιδές έργο τους, εκ του οποίου δημιουργίες βρίσκονται σε συλλογές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Εθνική Πινακοθήκη, και στα σημαντικότερα μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και ιδρύματα της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό. Κλείνοντας, ο κ. Ορφανός ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου και την κ. Ψάρρα για την εξαιρετική ευκαιρία της συνδιοργάνωσης, που είχε το ευτυχές αποτέλεσμα τα έργα να «ταξιδέψουν» από τη Λάρισα και να παρουσιάζονται στην Ύδρα, «σε μια σημαντική έκθεση, η οποία αναδεικνύει τον πλούτο του έργου του Λ. Ορφανού και της Ε. Μουρέλου – Ορφανού μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν μουσεία, όπως το Μουσείο Κατσίγρα και το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, εκπληρώνοντας τον σύγχρονο και εξωστρεφή ρόλο τους», όπως είπε.

Τα εγκαίνια έκλεισαν με ξενάγηση, την οποία έκανε ο ίδιος ο κ. Ορφανός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.