Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, με το γενικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Για την Τετάρτη 17 Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον επίτιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χρόνινγκεν της Ολλανδίας Reinder Reinders, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Αλμυρού για πάνω από 40 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • 10:30 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου από τον καθηγητή Reinder Reinders
  • 12:00 Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης κεραμικής της Βασιλικής Πέρκα στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού με θέμα «Πήλινοι επισκέπτες»
  • 17:00-20:00 Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του καθηγητή Reinder Reinders

Αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα δημοσιευτεί στον τύπο.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Από τις 10:00 το πρωί θα υπάρχει λεωφορείο στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού για τη μεταφορά των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου.

Τέλος, από τις 15 Μαΐου θα υπάρχει αναρτημένο «το εύρημα του μήνα» αφιερωμένο στον Reinder Reinders στους παρακάτω συνδέσμους:

http://efamagvolos.culture.gr

http://www.facebook.com/profile.php?id=100054444921181

Βιογραφικά

Ο Reinder Reinders είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν της Ολλανδίας. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τον τίτλο: «NewHalos, a HellenisticTown in Thessalia (Greece)». Από το 1974 έως το 1989 υπηρέτησε στο Τμήμα Μεταφορών και Δημοσίων Έργων ως διευθυντής του Τμήματος Ναυτικής Αρχαιολογίας, διευθυντής των μουσείων στο Schokland και το Ketelhaven, ενώ παράλληλα ανέσκαψε περίπου 60 ναυάγια στην περιοχή των Ijsselmeerpolders. Από το 1989 έως το 2006 διετέλεσε καθηγητής Αρχαιολογίας της Ευρασίας στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν ερευνώντας προϊστορικούς και μεσαιωνικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ολλανδία, ενώ από το 2006 και για 4 χρόνια υπήρξε διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Χρόνινγκεν. Υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Σχολείου ARCHON και στέλεχος του Κέντρου ‘Archeological Researchand Consultancy’. Επίσης διετέλεσε μέλος επιστημονικών επιτροπών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ρώμης και της Αθήνας, καθώς και σε ιδρύματα και Μουσεία της Ολλανδίας και του εξωτερικού. Στην Ελλάδα η έρευνά του επικεντρώθηκε στην περιοχή της ελληνιστικής πόλης Άλου στον Πλάτανο Αλμυρού, από το 1976 μέχρι σήμερα, με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης του Αλμυρού και Ιππότης του Τάγματος των Nordstar της Σουηδίας.

Η Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Από το 1991 έως το 1996 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο των Θ. Παπαγιάννη και Ε. Πανουργιά. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας. Το 1994 ως υπότροφος του προγράμματος Erasmus φοίτησε στην Académie de Beaux Arts στις Βρυξέλες, στο Τμήμα Γλυπτικής και Χαρακτικής. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο), εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού δουλεύει μέχρι σήμερα με αυτό το υλικό προσθέτοντας ταυτόχρονα και χρώμα. Το 1995 πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ και το 1996 αποφοίτησε με άριστα. Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Είχε εκεί την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και να παρακολουθήσει την πορεία της μοντέρναs τέχνης. Από το 1999 ως το 2003 δίδαξε στο Τμήμα Κεραμικής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου.  Από το 2001 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση και από το 2013 έως σήμερα στο Μουσικό Σχολείο. Ζει και εργάζεται στο Βόλο χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον πηλό. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.