Εκδήλωση – αφιέρωμα στην Πόλη

Από «Το Εγγλεζονήσι», με την παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» του Θ. Δεύτου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση – αφιέρωμα στην Πόλη με την παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» του Θοδωρή Δεύτου σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Κλειστό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας, της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας και του Βιβλιοπωλείου «Ήλιος» και συμπεριλαμβάνει προβολή εικόνων της Πόλης (επιμέλεια Βασιλικής Τράκη) και τραγούδια της Πόλης από τη Μεικτή Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου με μαέστρο την Στάσα Τζάλλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Σοφία Κανταράκη, Αδάμος Μουζουρής και ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Ζωή Ιωαννίδου και ο Γιάννης Παπανικολάου και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες, την αρχόντισσα του Πέραν Ρωξάνη (μητέρα) και την κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης Έλσα (κόρη) που μας ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής τους σαν παραμύθι, ένα παραμύθι που οι απόγονοι του Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψαν σε εφιάλτη.

Τις παρακολουθούμε, συνοδοιπόροι κι εμείς, σε ένα σεργιάνι αναμνήσεων με υπέροχες περιγραφές για τη Βασιλεύουσα, για τους παράξενους και ξεχωριστούς έρωτές τους, με τα γλέντια, τα πάθη και τις προσδοκίες τους. Μέσα από τις διαλογικές συζητήσεις και τις αφηγήσεις των δύο γυναικών αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα.

– «Είμαι Πολίτισσα, Τζάνουμ! Εμείς, παιδιά μου, είμαστε Ρωμιοί της Πόλης. Κουβαλούμε μια παράδοση και έναν πολιτισμό ανώτερο, πλουσιότερο. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στο χρόνο να ξεθωριάσει τις μνήμες σας από την ιδιαίτερη πατρίδα μας… Μ’ αυτές τις μνήμες και τις παραδόσεις πρέπει να μπολιάσετε και τις επόμενες γενιές, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς τί είχαμε, τί χάσαμε και κυρίως γιατί τα χάσαμε!»
Ο συγγραφέας

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.