Εκδήλωση μνήμης για την Πηλιορείτισσα ποιήτρια Αποστολία Νάνου Σκοτεινιώτη

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή

Το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη στο κτήριο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή (Κ. Καρτάλη και Κωνσταντά, Βόλος).

Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος (1990-2002) της άλλοτε Κοινότητας Μακρινίτσας Νίκος Τσούκας, η φιλόλογος Μαίρη Χρ. Καρουκανίδου και ο συνθέτης Κωστής Δρυγιανάκης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας Μαγδαληνή Θωμά. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι υπεύθυνοι των διοργανωτών φορέων. Το αφιέρωμα μνήμης θα ολοκληρωθεί με πηλιορείτικα τραγούδια από μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη (στις 25 Μαρτίου 2004) και 100 χρόνων από τη γέννησή της, το 1924.

 

Η Αποστολία Νάνου-Σκοτεινιώτη γεννήθηκε και έζησε στην Κουκουράβα της Μακρινίτσας. Γόνος εύπορης οικογένειας δερματεμπόρων, αποφοίτησε από το Γυμνάσιου Θηλέων του Βόλου σε μια εποχή που η μόρφωση δεν ήταν αυτονόητη για τις γυναίκες. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με την ποιητική συλλογή «Πηλιορείτικος Αυλός». Ο τόπος της, η Μακρινίτσα, υπήρξε αφετηρία και έμπνευση του πολύπλευρου ερευνητικού και συγγραφικού της έργου. Λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία και λαογραφία της πατρογονικής πηλιορείτικης γης συνοψίζουν τους τομείς της δημιουργίας και της προσφοράς της.  Με τον λόγο και τη γραφίδα της κέρδισε επάξια μια σημαντική θέση όχι μόνο στα Θεσσαλικά γράμματα αλλά και στις καρδιές των συμπολιτών της. Στο σημαντικό συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται εννέα ποιητικές συλλογές και εννέα μελέτες, όπως και πλήθος δημοσιευμάτων σε εφημερίδες και περιοδικά. Το έργο της έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης αλλά και από όλους τους Μακρινιτσιώτες και τους φίλους της Μακρινίτσας. Η τότε Κοινότητα Μακρινίτσας αναγνωρίζοντας την πνευματική της προσφορά φιλοξένησε άρθρα της στο περιοδικό «Μακρινίτσα» και ανέλαβε την πρωτοβουλία για την έκδοση του έργου της το 1998. Μελέτες για τη σημασία των λογοτεχνικών και λαογραφικών κειμένων της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη  εμφανίστηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1990 (ενδεικτικά η Μίνα Μανοπούλου–Αλμπανέζου, ο Κώστας Σπανός,  κ.ά.) ενώ δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν της ή στη μνήμη της τις περασμένες δεκαετίες.

(από την κριτική του Μένιου Μουρτζόπουλου για την ποιητική συλλογή «Πηλιορείτικος Αυλός» στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» το 1955).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.