Εκδήλωση -παρουσίαση του βιβλίου «Μια μικρή άγνωστη λύπη» στον Βόλο

Του Ηλία Γκότση, από το στέκι πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις και το Σύλλογο φίλων του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Το στέκι πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις και ο νεοσύστατος Σύλλογος φίλων, εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ παρουσιάζουν στο Βόλο το βιβλίο του Ηλία Γκότση «Μια μικρή άγνωστη λύπη», την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, Γ. Καρτάλη 48.

Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται τον Αύγουστο του 2012, μέσα στην περίοδο της κρίσης, και εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Αρμός. Πρόκειται για ένα βιωματικό μυθιστόρημα, στο οποίο οι ιστορίες των ανθρώπων με τους οποίους έχει εργαστεί ο συγγραφέας συναντώνται με τις προσωπικές του ιστορίες, φέρνοντας στην επιφάνεια κοινά συναισθήματα και βιώματα. Μιλά για τη σχέση μας με την απώλεια, τα συναισθήματα, τις αφηγήσεις για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Μιλά ακόμη για τη μνήμη και τους ανθρώπους που κουβαλάμε μέσα μας, για τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση.

Κοινό δομικό στοιχείο είναι η απώλεια που βιώνουν οι ήρωες και η άρνησή τους να θρηνήσουν, η λύπη, η θλίψη, ο πόνος, οι ενοχές, η κρύπτη που απομονώνει, προφυλάσσει από κάθε διείσδυση, προστατεύει. Αλλά και η δυνατότητα της ίασης και το προχώρημα στη ζωή, σε επαφή με την απώλεια, το πλήγωμα, τη διαχείριση και την επεξεργασία των συναισθημάτων, την απόφαση και τη συμφιλίωση. Χρειάζεται αποδοχή, θέληση για δημιουργία, έμφαση στο βίωμα, πίστη για ένα νέο αφήγημα ζωής.
«Η δική μου ανάγκη ήταν να μιλήσω για την απώλεια της ικανότητας των ανθρώπων να επιθυμούν και να ονειρεύονται ένα εναλλακτικό μέλλον, στο οποίο θα μπορούν να έχουν ένα σχετικό έλεγχο στις επιλογές και τα συναισθήματά τους και να έρθουν πιο κοντά σε αυτό που ο Καστοριάδης αποκαλούσε ατομική και κοινωνική αυτονομία». Η κρίση είναι και μετάβαση, αφορμή για συνειδητοποιήσεις και προβληματισμούς, το έναυσμα για επιθυμία για αλλαγή και συνεργασία. Και τελικά, όπως σημειώνει η Κατερίνα Μάτσα, το βιβλίο μας προσκαλεί να απαντήσουμε εάν εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές, σε κάθε στιγμή της ζωής μας, ή απλά οι θεατές.

Ο Ηλίας Γκότσης γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1967. Σπούδασε Κοινωνιολογία και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια ως οικογενειακός, ατομικός και ομαδικός ψυχοθεραπευτής. Από το 1995 εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ, όπου από το 2002 έως το 2015 υπήρξε υπεύθυνος της Μονάδας Απεξάρτησης Εφήβων και Νέων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι υπεύθυνος για τις εκπαιδευτικές δράσεις του οργανισμού.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Θεοδόσης Γιαμουστάρης, Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπευτής και η Κλαίρη Κουτρουλή, Ψυχολόγος ενώ συντονίζει και παρεμβαίνει κριτικά ο Σελπεσάκης Ξενοφώντας, υπεύθυνος των Μεταμορφώσεων.

Η Κική Δανιηλίδου θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου και τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης των Μεταμορφώσεων θα σχολιάσουν δημιουργικά.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ερμηνεύοντας γνωστές μελωδίες η Χριστίνα Μαργαρίτου –υψίφωνος, με τη συνοδεία του Γιάννη Πυργέλη στο πιάνο και του Γιώργου Ταυλάτου στην κιθάρα.

Υπεύθυνος επικοινωνίας για την εκδήλωση: Σελπεσάκης Ξενοφών, 24210-77055,-23439 και [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.