Εκδήλωση στο Μουσείο για τη Ναυτική Εβδομάδα

Παρουσίαση της Μασσαλίας και περιοδική έκθεση

Ο φορέας πολιτισμού της ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018», διοργανώνουν εκδήλωση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου την Κυριακή 10 Ιουνίου, ώρα 19.00.

Η δραστηριότητα αυτή, αποτελεί μια επιπλέον «προκαταρκτική εκδήλωση» της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», που σκοπό και στόχο έχει να αναδείξει την συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον θεσμό, προπάντων όμως να τιμήσει ξεχωριστά την τιμώμενη Μεσογειακή πόλη της εφετινής διοργάνωσης, την Μασσαλίας της Γαλλίας.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Μεσογειακή πόλη της Γαλλίας τη Μασσαλία, την Ελληνική αποικία που γέννησε τον Παύλο Μελά, έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις! Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ., με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης. Στο πρόγραμμα της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018 και από ώρα 19.00-20.00, περιλαμβάνει ξενάγηση στην Περιοδική Έκθεση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου «Πνοές Ανέμων Κινούν Καράβια», η οποία προβάλει και τεκμηριώνει την ναυτική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής από τη Νεολιθική έως την Βυζαντινή εποχή.

Στις 20.00 θα ακολουθήσει η κύρια εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου με αναφορά στην αρχαία ελληνική πόλη της Μασσαλίας από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου, παρουσίαση του Μουσείου των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM) από τον επιμελητή της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου κ. Edouard de Laubrie και τη συνεργάτιδά του κ. Λουΐζα Καραπιδάκη.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η σύγχρονη πόλη της Μασσαλίας και θα γίνει απαγγελία λογοτεχνικών και ποιητικών αποσπασμάτων από τον ηθοποιό και κάτοικο της Μασσαλίας Gilbert Traina.

Οι κύριοι Edouard de Laubrie και Gilbert Traina, ήλθαν αποκλειστικά για την εκδήλωση αυτή από την Μασσαλία, γεγονός το οποίο αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη μας και για την «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018».

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που θα απονείμει και το αναμνηστικό της εφετινής διοργάνωσης, στους υψηλούς Γάλλους προσκεκλημένους. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κ. Μαίρη Τσακνάκη-Γαβαλά, Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.