Εκδήλωση τιμής για την προσφορά στον Πολιτισμό του καθηγητή Λαογραφίας Εμμανουήλ Βαρβούνη

Απόψε Δευτέρα 18 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Τιμητική εκδήλωση διοργανώνεται για τον Εμμανουήλ Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος».

Πιο συγκεκριμένα, απόψε Δευτέρα 18 Ιουνίου και ώρα 18:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Εμμανουήλ Βαρβούνη με την απονομή του Χρυσού Σταυρού από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.

Η τιμητική βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Α’ εξαμήνου με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» του τριετούς κύκλου σπουδών «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Λαογραφίας» που διεξάγεται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της τελετής λήξης του εξαμήνου αλλά και της βράβευσης του καθηγητή Ε. Βαρβούνη περιλαμβάνει εισαγωγική τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού Υπευθύνου για το Α’ εξάμηνο (Εισαγωγή στη Λαογραφία) κ. Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ομιλία της κ. Μαρίας Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μετά την απονομή του «Χρυσού Σταυρού» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί αντιφώνηση και σύντομη του τιμωμένου καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη με θέμα «Η σημασία της μελέτης της Λαογραφίας στην εποχή μας» και απονομή βεβαιώσεων αποφοίτησης Α’ Εαρινού Εξαμήνου. Την εκδήλωση συντονίζει ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., και Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Το έργο του Εμμανουήλ Βαρβούνη συνδέεται άμεσα με την τοπική Εκκλησία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ειδικότερα ο καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνη είναι μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικών Τεχνών, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του ενοριακού συμβουλίου του Ι. Ν. Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου. Ως καθηγητής (1992 κ.εξ.) και Πρόεδρος (2016 κ.εξ.) του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εισήγαγε την διδασκαλία της «Θρησκευτικής Λαογραφίας» στην Ελλάδα, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας πλήθος αυτοτελών μελετών και άρθρων, σε πολλές γλώσσες, δια των οποίων προβάλλεται η ελληνορθόδοξη λαϊκή παράδοση και το ανάλογο φρόνημα του λαού μας. Με πλήθος άρθρων του, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, ο κ. Βαρβούνης προβάλλει τις ελληνορθόδοξες αξίες, το έργο και την προσφορά της Εκκλησίας διαχρονικά, διδάσκοντας και παραδειγματίζοντας. Ως διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, και του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Βαρβούνης εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την καταγραφή, αποτύπωση και μελέτη των στοιχείων της ελληνορθόδοξης λαϊκής παράδοσης. Ιδιαιτέρως δε έχει ασχοληθεί με τα κειμήλια, τα παλαιά βιβλία, τα έγγραφα και τα χειρόγραφα της Σάμου, οργανώνοντας τόσο το Ιστορικό Αρχείο, όσο και την Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου. Παραλλήλως δε εργάζεται εθελοντικά και στο ανάλογο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, όπου και η έδρα του πανεπιστημίου στο οποίο διδάσκει. Παραλλήλως με τη συμμετοχή του σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια, αλλά και με τις εκατοντάδες διαλέξεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την αρθρογραφία του σε περιοδικά έντυπα και εφημερίδες και με τη συχνή συμμετοχή του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές – κυρίως δε μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος – ο κ. Βαρβούνης εκλαϊκεύει τα πορίσματα της έρευνάς του. Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Οικουμενικού Θρόνου (2005) και μέλος του ΔΣ της Αδελφότητος των Οφικιάλιων του Οικουμενικού Θρόνου «Παναγία η Παμμακάριστος». Άρχων Χαρτοφύλαξ (2007) και ακολούθως Μέγας Άρχων Χαρτοφύλαξ (2017) του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής. Σταυροφόρος του Παναγίου Τάφου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (2009).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.