Εκδηλώσεις για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων»

Στα Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, με ελεύθερη είσοδο

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Για το 2017, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», καθώς τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας και να παίξουν, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Την ημέρα του εορτασμού, 18η Μαΐου 2017, η είσοδος στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
• «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, ώρα 18:00
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και το Δήμο Αλμυρού και την Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο α-θέατος κόσμος της γυναίκας στην αρχαιότητα», που περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στο Μουσείο από τις αρχαιολόγους Ελισάβετ Νικολάου και Βάσω Ροντήρη και, στη συνέχεια, μουσική συναυλία από γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δήμου Αλμυρού και την τετράφωνη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού στον αύλειο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Αλμυρού. Η είσοδος και συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

• «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 και Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρες 11:00-13:00.

Στην Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και με αφετηρία συγκεκριμένα εκθέματα θα πραγματοποιηθεί, από την αρχαιολόγο Ελισάβετ Νικολάου, θεματική περιήγηση για εκείνα που δεν λέγονται μέσα από το θέμα «Δόερο, δμώες, δούλοι, είλωτες. Η δουλεία στην Αρχαιότητα».
Η είσοδος και συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.