Έκθεση φωτογραφίας στη Ζαγορά «Ανωνύμων ταυτότητες»

Για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Τα 100 χρόνια δεν αποτελούν απλά ένα συμβατικό ορόσημο, αλλά μια ζωντανή ιστορία αγώνων, προσπάθειας και θυσιών τριών γενεών Ζαγοριανών έχοντας ήδη στο προσκήνιο της ροής της την τέταρτη γενιά παραγωγών. Με αφορμή την σημαντικότατη αυτή χρονική στιγμή το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού με αίσθημα τιμής και ευθύνης διοργανώνει διάφορες δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, πολιτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Οι δράσεις και τα μηνύματα που στοχεύουν να διαδώσουν είναι όμοιες με το ίδιο το υπαρξιακό αποτύπωμα του Συνεταιρισμού στη περιοχή της Ζαγοράς αλλά και σε όλο το Ανατολικό Πήλιο.

Μία από τις δράσεις αυτές είναι και η Έκθεση Φωτογραφίας, με φωτογραφικό υλικό από την έκδοση Κώστας Ρούσσης ένας Φωτογράφος από τη Ζαγορά Πηλίου, «Ανωνύμων Ταυτότητες» των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ και του πρώην Δήμου Ζαγοράς. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς σε ένα σημείο μεγάλης ιστορικής βαρύτητας για την περιοχή, στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς (Σχολείο του Ρήγα Φεραίου) από 10 Αυγούστου μέχρι 05 Σεπτεμβρίου 2016.

Η επιλογή του συγκεκριμένου φωτογραφικού υλικού δεν έγινε τυχαία καθώς η τέχνη του Ζαγοριανού Φωτογράφου δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο κανέναν από τους συνδιοργανωτές. Ο Κώστας Ρούσσης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία τις κρίσιμες δεκαετίες από το 1960 ως και το 1980. Την ίδια περίοδο οικοδομείται σε γερά θεμέλια η καλλιέργεια του μήλου «starking delicious». Απέραντες εκτάσεις με ήμερες καστανιές εκχερσώθηκαν και η Ζαγορά έγινε ένας τεράστιος μηλεώνας. Ο Κώστας Ρούσσης παρών σε όλη αυτή τη μεταστροφή αποτυπώνει την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα, όπως και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, έχοντας πάντα περασμένη στον ώμο του χιαστί μια φωτογραφική μηχανή με φυσούνα. Παρότι στην περιοχή υπήρξαν την ίδια περίοδο και άλλοι φωτογράφοι, ο Ρούσσης είχε την προνοητικότητα να διαφυλάξει όλα τα αρνητικά των φωτογραφιών και να κληροδοτήσει έτσι ένα θησαυρό μνήμης για την μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε τοπικά σε επίπεδο είδους καλλιέργειας αλλά και στο πλαίσιο ενός αγροτικού συνόλου που εγκαταλείπει την περίοδο αυτή τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της γης και εμπορίου των προϊόντων που έχει διατηρηθεί για χιλιετίες και μεταμορφώνει την κοινωνική του πραγματικότητα ολοσχερώς μέσω της εκβιομηχάνισης και των βιομηχανικών εργαλείων. Αξίζει βέβαια στο σημείο αυτό να αναφερθεί και το εξής σπουδαίο για το έργο του Ρούσση. Η Ζαγορά που προφανώς επηρεάστηκε σημαντικά από την συστηματική εκβιομηχάνιση που συντελέστηκε, δεν πέρασε ποτέ ολοκληρωτικά στο νέο σύστημα παραγωγής και διατηρεί στον τρόπο καλλιέργειας μέχρι και σήμερα, αυτή την άυλη κληρονομιά που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Η διατήρηση λοιπόν των παραδοσιακών μεθόδων αποδεικνύεται και από το έργο του Κώστα Ρούσση.

Η όλη μεταστροφή αυτή βρήκε και πάλι την περιοχή με την παράδοση στο εμπόριο και στις καλλιέργειες να πρωταγωνιστεί με τη νέα της κατάκτηση, τα μήλα. Η ποικιλία μήλου που έκανε γνωστή και πάλι τη Ζαγορά πλέον αποτελεί για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, την πρώτη ποικιλία μήλου που πιστοποιήθηκε ιστορικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι στους εορτασμούς του για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμό Ζαγοράς, στυλοβάτης και αρωγός της ανάπτυξης του τόπου, τιμά αυτόν τον λαϊκό καλλιτέχνη για το έργο του διοργανώνοντας την έκθεση φωτογραφίας. Τεράστια είναι και η συμβολή για το τελικό αποτέλεσμα, του Ζαγοριανού επίσης Φίλιππα Κουτσάφτη με την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού του Ρούσση, της συνεργάτιδας της έκδοσης – κοινωνικής ανθρωπολόγου Αλεξάνδρας Σιώτου, των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ και του επίσης Ζαγοριανού ερευνητή κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη για τον συντονισμό της έκθεσης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, θέλοντας να τιμήσει ακόμα περισσότερο τον Κώστα Ρούσση, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Αντώνη Λάσκο, επισκέφτηκε πρόσφατα τον λαϊκό φωτογράφο στον οίκο ευγηρίας που διαμένει και τον ενημέρωσε για την έκθεση που υλοποιείται. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέλαβε να μεταφερθεί ο φωτογράφος στη γενέτειρά του τη Ζαγορά, από τα Κανάλια που βρίσκεται ο χώρος φιλοξενίας του, και να είναι στα τιμώμενα πρόσωπα κατά την κορύφωση των εορτασμών για τα 100 χρόνια που θα γίνουν 02 ως 04 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΕΚΘΕΣΗ ΖΑΓΟΡΑ1ΑΦΙΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΑΓΟΡΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.