Ελισάβετ Γκακίδου: «Ο Άγγελος μου είχε δυο πρόσωπα»

Της Σοφίας Νικολάου κοινωνιολόγου

Η πρόταση της παρουσίασης του βιβλίου της Ελισάβετ Γκακίδου έφτασε στα χέρια μου από τρεις διαφορετικές πηγές ένα πρωί του Οκτώβρη. Τηλεφωνώ στην ίδια να μου στείλουν το βιβλίο. Πράγματι σε λίγες μέρες έχω στα χέρια το μυθιστόρημα με τίτλο: «Ο Άγγελός μου είχε 2 όψεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Μέσα από μια ιστορία ιδιάζουσας φιλίας εξετάζεται το εσωτερικό σθένος μας και πώς μπορούμε να περάσουμε μέσα από τις Συμπληγάδες και τους υφάλους της κατάθλιψης για να ανέλθουμε στην επιφάνεια τελικά πραγματοποιώντας τη δική μας κάθαρση μέσα από τη γραφή που στην περίπτωση της Γκακίδου ξορκίζει τους δαίμονες οι οποίοι την οδήγησαν στον πάτο για να αναδυθεί στην επιφάνεια αναγεννημένη και σοφή, ενσωματώνοντας στο κείμενο της όλο το επέκεινα της λερναίας εμμονής της, την αλήθεια του πόνου, αλλά και την ανακάλυψη ότι δεν μπορούμε να ζητάμε δεκανίκια για να σωθούμε από ό,τι μας στοιχειώνει αλλά κάλλιστα μπορούμε να βρούμε μέσα μας την πηγή λύτρωσης μας.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Public, όπου η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της. Η συνέντευξη ήταν περισσότερο ένας χείμαρρος λέξεων για το πώς γεννήθηκε το βιβλίο μέσα από την ανάγκη της συγγραφέως να βάλει τις σκέψεις της σε τάξη για να αποκρυσταλλώσει στο υπερώο του μεταφυσικού και με καταφύγιο τις λέξεις τον πόνο που βίωσε από την προδοσία ενός αχάριστου φίλου, με το αμφίσημο όνομα Άγγελος.
Είχε ξεκινήσει να γράφει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μου εξομολογείται η συγγραφέας αλλά ένας εκδότης της προτείνει να το γράψει σε τριτοπρόσωπη οπότε καταφεύγει στο αφηγηματικό εύρημα της πρωταγωνίστριας-της, της Ροζάνθης, και της δημοσιογράφου στην οποία η Ροζάνθη το alter ego της συγγραφέως διηγείται την ιστορία. Η συγγραφέας με αυτό το αφηγηματικό τρόπο καταφέρνει να είναι δυο πρόσωπα μαζί, αφηγητής και πρωταγωνιστής. Αυτό τη βοηθά ως αφηγητή να κάνει «τα κακά σχόλια αφήνοντας στην πρωταγωνίστρια μόνο τις καλές προθέσεις». Μου εξομολογείται πως δυο άνθρωποι την παρότρυναν να γράψει – καθώς η αγάπη για τη γραφή και την ανάγνωση είναι δυο διαδικασίες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία όπως είπε-, μια φίλη και αγαπημένος της στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης. Δεν ξεχωρίζει αγαπημένες και μη σκηνές.
Αγαπά κάθε στιγμή του βιβλίου γιατί την οδήγησε να γλιτώσει από το τέρας της κατάθλιψης και να αναδυθεί χωρίς δεκανίκι, όπως υπήρξε ο πρωταγωνιστής της ο Άγγελος, για κάποιο διάστημα. Τον ευγνωμονεί μάλιστα γιατί έγινε η αιτία να αλλάξει πορεία η ζωή της. Συμπλήρωσε ότι το δια ταύτα του βιβλίου, είναι πώς μετά την κάθαρση επέρχεται η αποθεραπεία από την κατάθλιψη κι αυτό θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ τους αναγνώστες της. Ηθικό δίδαγμα, χωρίς να είναι διδακτική: «Να βρεις τη δύναμη μέσα σου». Το προσεχές βιβλίο της θα έχει τίτλο «Ηλέκτρα : όλα για τον έρωτα;» και ετοιμάζει και μια μελέτη για την ενδοοικογενειακή βία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.