Έλληνες της Ανατολίας»

Μια αρχαιολογική περιήγηση στη Μικρά Ασία

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, διοργανώνει ένα μαγευτικό όσο και επιμορφωτικό ταξίδι με τον φωτογραφικό φακό της Δήμητρας Στασινοπούλου, φωτογράφου-περιηγήτριας και συγγραφέως. Είναι μια αρχαιολογική περιήγηση στη Μικρά Ασία, που έχει τίτλο:
«Έλληνες της Ανατολίας».
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 20.00, στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως), έχει ως συνδιοργανωτές και τους καθ’ ύλην Μικρασιάτικους φορείς. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας “ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ”, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “ΙΩΝΕΣ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, ο Σύλλογος Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας και ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου «ΤΟ ΤΣΑΡΙΚΛΙ».
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, «το οδοιπορικό είναι μια ανα-σύνθεση των εξαιρετικών παρουσιάσεων που έγιναν τον περασμένο χρόνο στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε παρουσίαση στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς, στο Λονδίνο.

Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για είκοσι χρόνια στον τραπεζικό τομέα και αργότερα στην οικογενειακή της επιχείρηση στη Ρουμανία. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα πενήντα της χρόνια. Ανακάλυψε τυχαία ότι αυτό την εκφράζει, σε μια περίοδο που δεν ήταν ευχαριστημένη από την «καθημερινότητά» της. Τον Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ρουμανία της Καρδιάς μου», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO.
Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε μοναδικές γωνιές του πλανήτη, αλλά και η ανάγκη της να μοιράζεται τις «εικόνες» που τη συνόδευαν επιστρέφοντας, την οδήγησαν στην έκδοση βιβλίων για το Μπουτάν (υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που φωτογράφησε το Μπουτάν), την Ινδία, τη Βιρμανία και τους Παπούα στη Νέα Γουινέα. Φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, μετράει 5 έντυπες συλλογές και 2 ηλεκτρονικές. Δεν εμπορεύεται το υλικό της. Το προσφέρει σε ανθρώπους που ξέρει ότι θα το εκτιμήσουν, αλλά το διαθέτει και διαδικτυακά σε όποιον ενδιαφέρεται. Είναι εξαιρετική τιμή για την «Μαγνήτων Κιβωτό», τους Μικρασιατικούς Συλλόγους και προπάντων για τον Βόλο, η φιλοξενία και η παρουσίαση ενός μικρού τμήματος της τεράστιας εργασίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς της Κυρίας Δήμητρας Στασινοπούλου.Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.