Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο μιας πολυτάραχης εποχής όπως αυτή της μετεμφυλιακής Ελλάδας

Το βιβλίο του Χρήστου Τρικαλινού που παρουσιάστηκε στον Βόλο

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα Μ. Γλέζος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το βιβλίο του Χρήστου Τρικαλινού «Σταγόνες μνήμης» που κυκλοφορεί από τις εκ. Άπαρσις. Είναι ένα βιβλίο ενδιαφέρον που μας δείχνει τον τρόπο που τα μικρά γεγονότα εμπλέκονται στην ιστορία καθώς και μέσα από ποιες ρωγμές του νου όλα αυτά τα θραύσματα μνήμης επέστρεψαν και υποχρέωσαν τον συγγραφέα να αδράξει την πένα του και να μας τα προσφέρει ως δώρο για τις νεότερες γενιές μια και οι δικές μας γενιές λίγο έως πολύ έζησαν κάποια από αυτά.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τους Πολυμέρη Βόγλη καθηγητή Ιστορίας στο Π.Θ., που μίλησε για τη σπουδαιότητα του βιβλίου ως αυτοβιογραφικό στοιχείο μιας πολυτάραχης εποχής όπως αυτή της μετεμφυλιακής Ελλάδας ότι είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα που παρουσιάζουν ανάγλυφα αυτή την εποχή. Ο Τρικαλινός υφαίνει εντέχνως τη μικρή προσωπική ιστορία χωρίς να μιλά πολύ για το προσωπικό τραύμα και την εμπλέκει με την μεγάλη ιστορία της Ελλάδας. Βαθύτερη είναι η έγνοια να ριχθεί ένα εσωτερικό φως στα γεγονότα, τις περιστάσεις, τις συνθήκες και τους ανθρώπους μιας ολόκληρης εποχής. Ο εμβριθής αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τις εποχές που περιγράφει στο βιβλίο του ο συγγραφέας.
Ο Φώτης Λαμπρινίδης, κοινωνιολόγος, μίλησε για την Πανεπιστημιακή εμπειρία του συγγραφέα και τη δική του φυσικά, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας όπου σπούδασαν αμφότεροι. Τέλος, ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθ. Πολιτικών Μηχανικών στο Π.Θ, μίλησε για τη δομή ενός κεφαλαίου που ο συγγραφέας το αποκαλεί η Συνέλευση, ίσως παραπέμποντας και λίγο στο γνωστό τραγούδι του Σαββόπουλου η Συνέλευση της ΕΦΦΕ, όπου ο συγγραφέας με ένα τρυκ που χρησιμοποιεί αυτό του εγκιβωτισμού μιλά για τη συνδικαλιστική του δράση καθώς και τη δράση πολλών φίλων πανεπιστημιακών και συναδέλφων του μια και ο Τρικαλινός είχε διατελέσει πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) των ΑΕΙ κεφάλαιο όπου περιγράφονται ανάγλυφα οι αγώνες και η ενεργοποίηση του συνδικαλισμού στα Πανεπιστήμια. Εμπειρία που στοίχισε στον Τρικαλινό.
Η Σοφία Νικολάου, κοινωνιολόγος, προλόγισε με δυο λόγια το βιβλίο και στάθηκε στον εκ των υστέρων απολογισμό που συνοψίζει ο Τρικαλινός στη σελ. 196 του βιβλίου «Ανασκαλεύοντας σήμερα στη μνήμη τα χρόνια εκείνα, ίσως και κάμποσα κατοπινά, θα τα ονόμαζα «χρόνια της κομματικής αθωότητας» για μας τους νέους, που υπηρετώντας το κόμμα στο οποίο πιστεύαμε, δινόμασταν ολόψυχα σε αγώνες ανούσιους. Την ώρα που ο λαός μας στέναζε από τα δεσμά της δικτατορίας εμείς αναλωνόμασταν σε θεωρητικές συζητήσεις και μάχες όχι ενάντια στον εχθρό , αλλά σε εκείνους που τολμούσαν, να σκεφτούν λίγο διαφορετικά από εμάς. Πόσες δυνάμεις αναλώθηκαν σε αυτό…». Επίκαιρος όσο ποτέ.
Η κ. Μαρία Αποστόλου, ποιήτρια και κλινική ψυχολόγος, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας έκλεισε την εκδήλωση αφιερώνοντας το βιβλίο στη νονά και στη θεία που τον μεγάλωσαν υποσχόμενος να μας δώσει ένα νέο βιβλίο με τη ζωή της Λούλας της νονάς του. Και αναφέρθηκε στα γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον ατσάλωσαν συνάμα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου καθώς και οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η πρώην υπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Την οργάνωση από πλευράς Πανεπιστημίου είχε η Βανέσα Κατσαρδή αναπληρώτρια καθηγήτρια μηχανικής στο Π.Θ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.