Εντυπωσίασε στο Θέατρο της “Δόρας Στράτου”

O «Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου»

Εβδομήντα και πλέον συντελεστές του πολιτιστικού συλλόγου Κεραμιδίου, χορευτές, τραγουδιστές, ορχήστρα, συμμετείχαν πριν λίγες ημέρες , σε μια μοναδική παράσταση στο ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού από το 1953, το θέατρο “Δόρας Στράτου’’, τον σημαντικότερο χώρο του παραδοσιακού χορού της πατρίδας μας, λαμβάνοντας μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ “Εμμέλεια 2017”. Τραγούδησαν και χόρεψαν αυθεντικά σκοπούς του Κεραμιδίου σ’ έναν εμβληματικό χώρο διεθνούς εμβέλειας, στον οποίο διοργανώνονται εδώ και εξήντα τέσσερα χρόνια πολιτιστικές δράσεις με σημείο αναφοράς τον παραδοσιακό χορό. Την επιμέλεια αυτής της τόσο σημαντικής και επιτυχημένης παράστασης είχαν οι εξαίρετοι μουσικολόγοι- δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας, παιδιά του μεγάλου δασκάλου Αντώνη Τραγουδάρα και εγγόνια της «θρυλικής» γιαγιάς Αγλαιώς μιας μεγάλης μορφής όχι μόνο του Κεραμιδίου, αλλά και ολόκληρου του Πηλίου.

Η τιμητική πρόσκληση του προέδρου του Θεάτρου ΄΄Δόρας Στράτου΄΄ δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού κορυφαίοι λαογράφοι όπως οι Σίμωνας Καράς, Νέστορας Μάτσας, Παναγιώτης Μυλωνάς και Δόμνα Σαμίου, επισκέφτηκαν πολλές φορές το Κεραμίδι, για να αξιοποιήσουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της ζωντανής παράδοσης. Αυτοί οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της διάσωσης της τραγουδιστικής παράδοσης της πατρίδας μας, που στο μεγαλύτερό της μέρος ήταν προφορική, θεώρησαν το Κεραμίδι ένα από τα σημαντικότερα χωριά του Πηλίου αλλά και της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό. Προϊόν εκείνων των πρώιμων καταγραφών, ήταν μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπου προβάλλονταν τα τραγούδια του Κεραμιδίου και αναδεικνύονταν η μορφή της Αγλαίας Τραγουδάρα και η συμβολή της στην διατήρησή τους. Από το 2000 και μετά το σημαντικό έργο της διάσωσης και καταγραφής του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού, έχουν αναλάβει οι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας. Με την αρωγή της τότε κοινότητας Κεραμιδίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου, ήδη έχουν εγγραφεί σε CD με τίτλο ΄΄Τραγουδώντας την παράδοση ΄΄ αρκετά από αυτά τα τραγούδια .

Σύντομα ο σύλλογος θα προχωρήσει στο δεύτερο CD αφού ο τραγουδιστικός πλούτος του Κεραμιδίου είναι πολύ μεγάλος .

Το Κεραμίδι αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή στην τοπογραφία των δημοτικών τραγουδιών μας, καθώς αποτέλεσε μια κοινωνία ανοιχτή σε επιρροές που δεν συναντούμε στις γειτονικές του περιοχές και ειδικά στο Πήλιο όπου ανήκει γεωγραφικά. Αυτές αποτυπώνονται και στα τραγούδια του. Η ερμηνεία τους είναι κυρίως αντιφωνική και η θεματολογία τους έχει δεχτεί επιδράσεις τόσο από την ηπειρωτική όσο και από την νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και από τη Μικρά Ασία. Αυτές ερμηνεύονται ιστορικά από την προέλευση των οικιστών του αλλά και της μεγάλης γεωγραφικής κινητικότητας των Κεραμιδιωτών λόγω των εμπορικών δρόμων που είχαν αναπτύξει για να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα των ίδιων και του τόπου τους. Οι ρυθμοί στα περισσότερα χορευτικά τραγούδια του Κεραμιδίου, είναι (7/8) και (2/4), οι οποίοι σε αρκετά από αυτά εναλλάσσονται (7/8-2/4) και συνοδευόταν από ορχήστρες που αποτελούνταν αρχικά από κλαρίνο, βιολί και λαούτο. Στη συνέχεια προστέθηκε και το ακορντεόν. Ο χορός και το τραγούδι ανέκαθεν αποτελούσε ευκαιρία επικοινωνίας των κατοίκων και ερμηνευτική εκδήλωση συναισθημάτων, με το χορευτικό σχήμα να είναι κυρίως κυκλικό.

Στο Κεραμίδι λοιπόν, σ’ αυτό το μικρό χωριό, με την τόσο μεγάλη μουσική παράδοση, σ’ αυτή την τόσο προικισμένη με φυσική ομορφιά γωνιά, νοτισμένη με την αρμύρα του Αιγαίου τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν και εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να χορεύονται αυτά τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Δόρας Στράτου και υμνήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η παράδοσή μας που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη όλων μας και φέρει το δικό της πολιτισμό και τις δικές της αξίες. Αυτά τα τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε, τα ακούσματα που όλοι έχουμε από γάμους, γιορτές, πανηγύρια και που πάντα θα χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους αυτού του μικρού τόπου, θα ελαφραίνουν την αέναη πάλη ενάντια στις αντιξοότητες, θα απελευθερώνουν και θα ορίζουν με το δικό τους τρόπο, την αγάπη, την τιμή και την αξιοπρέπεια.
Η συμμετοχή σ΄αυτή την εξαιρετική παράσταση γέμισε τις αισθήσεις και τις καρδιές όλων με ανυπέρβλητα συναισθήματα συντροφικότητας και οικειότητας που δημιουργείται μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται ευχάριστες στιγμές.
keramidi 2
Ο πολιτιστικός σύλλογος Κεραμιδίου εντυπωσίασε όχι μόνο το κοινό αλλά και τον πρόεδρο του Θεάτρου και πρόεδρο του διεθνούς συμβουλίου χορού με έδρα το Παρίσι , Άλκη Ράφτη , ο οποίος κάλεσε το σύλλογο για μία παράσταση στο Παγκόσμιο Συνέδριο χορού που θα γίνει τον Ιούλιο στην Αθήνα .

Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων οι δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας, δυο άνθρωποι που καταθέτουν πέραν της επιστημονικής τους επάρκειας, την ψυχή και την αγάπη τους γι΄ αυτό που κάνουν. Επίσης συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, κυρίως όμως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι ο κρίκος που μας συνδέει με την μοναδική μας μουσική παράδοση αφού διατήρησαν από τους παλαιότερους και μας κάνουν γνωστή μια μοναδική κληρονομιά μέσα από τη θαυμαστή προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους στις εμφανίσεις του συλλόγου. Με την ευχή και την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η όμορφη διαδρομή με τη συμμετοχή και ακόμη περισσότερων ανθρώπων, γιατί η διάδοση και η αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων κάθε τόπου, αποτελεί έργο σημαντικό, προκειμένου να διατηρηθεί, να αναδιαμορφωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτιστική μας ταυτότητα και ειδικότερα η σχέση των νεώτερων με την παράδοση και τις αξίες που εμπεριέχονται σ΄ αυτή.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε τους συντελεστές αυτής της σημαντικής παράστασης : τραγούδησαν οι Βελίτσου Χαρίκλεια , Γκιούλος Λουκάς , Διακουμή Ελένη , Διαλελή Ελένη , Καλαμίδα Ευτυχία ,Καρυστινού Μαρία ,Κατούνης Αθανάσιος , Παλληκάρη Δέσποινα, Πούλιος Νικόλαος , Τόρη Μαρία , Τσιούμαρη Ασπασία ,Τραγουδάρα Αγλαία , Τραγουδάρας Δημήτριος .
Χόρεψαν οι : Αγριδοπούλου Μαριλένα ,Αλεξίου Γιάννα ,Βελίτσου Αμαλία Γεωργαλή Ξένια , Δημητριάδη Κυριακή ,Διχτά Ελένη , Ζαχαράκη Καλλιόπη , Καλαμίδας Στέφανος , Καρανάσιος Γιάννης ,Κοντοπαναγιώτης Παναγιώτης , Κουτσικού Γιασεμή , Κουτσιμπάνα Αθηνά , Μακρυγιάννη Ελένη , Μανώλη Αγγελική , Μούτου Παρασκευή ,Μπλαζής Νικόλαος , Μπουτίνας Βάγιος , Παπαδόπουλος Σάββας , Παπαδοπούλου Μαρία ,Παπαδοπούλου Όλγα , Παπαζέτη Ειρήνη , Παπαζέτη Κυριακή , Παπαζέτη Γεωργία ,Παπαζέτη Μαρία ,Παπακωνσταντίνου Ράνια ,Πούλιος Κώστας , Πούλιου Αρετή , Πούλιου Ειρήνη ,Πούλιου Κάλλι , Σαμαρά Έφη ,Σιάνου Σοφία , Σιούρα Μαρίνα , Σπανομήτρου Ζωή ,Σταμάτη Γεωργία ,Στάμου Έλενα ,Στεργιοπούλου Σοφία , Ταβλαρίδης Δημήτριος ,Τάτση Αποστολία ,Τάτσης Βασίλης , Τραγουδάρας Αντώνιος ,Τραγουδάρας Αριστοτέλης ,Τράτσα Ευαγγελία , Τράτσας Κώστας ,Τσιακαλάκη Σταυρούλα ,Τσιούμαρη Νικολέττα , Χιονίδης Δημήτριος , Χιονίδης Μενέλαος , Χολέβας Νικόλαος .
Έπαιξαν οι μουσικοί : Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο) ,Αλέξανδρος Τζάνης (βιολί) ,Αντώνης Βούλγαρης (λαούτο) ,Στέφανος Τραγουδάρας (ακορντεόν) .

Ειρήνη Παπαζέτη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.