Εντυπωσίασε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πόζαρ

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου έκλεισε τις καλοκαιρινές του παραστάσεις με την εμφάνισή του στο 20ο διεθνές φεστιβάλ «Ποζαρίτικα» στο Λουτράκι του Δήμου Αλμωπίας. Πρόκειται για ένα τετραήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόζαρ» και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ανταμώματα της Ελλάδας, αφού στο ακριτικό αυτό χωριό συνευρίσκεται όχι μόνο ολόκληρος ο Ελληνισμός με την παράδοση και τη μουσική του αλλά και σύλλογοι χωρών από τη βαλκανική χερσόνησο.

Το σύνθημα που κυριάρχησε στη φετινή διοργάνωση ήταν «επιστροφή στις ρίζες», καθώς ήχοι διαφορετικοί που δένουν αρμονικά, από συλλόγους με ρίζες Μακεδονικές, Θεσσαλικές, Θρακιώτικες, Ποντιακές, Κρητικές, Νησιώτικες δημιούργησαν ένα μεγάλο πολιτιστικό και μουσικό ψηφιδωτό της Ελληνικής παράδοσης. Χοροί της χαράς, της λύπης, του γάμου, του πολέμου, τραγούδια που εξυμνούν την ομορφιά του τόπου μας, την αγάπη, τον πόνο, τον ξεριζωμό παρουσιάστηκαν από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου στο τετραήμερο αυτό φεστιβάλ που παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και τουρίστες που βρέθηκαν εκεί για τις διακοπές τους.

Η δεύτερη βραδιά όπου ήταν και η δική μας παρουσία άνοιξε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της προσκεκλημένης χώρας της Σερβίας η οποία παρουσίασε εντυπωσιακούς χορούς και τραγούδια από την περιοχή του Βελιγραδίου. Οι Σέρβοι χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους έδωσαν ένα εντυπωσιακό χρώμα στη γιορτή αυτή. Έντονα κυριάρχησε και το Ελληνικό στοιχείο αφού οι άνθρωποι της ακριτικής αυτής περιοχής σε κάθε ευκαιρία νιώθουν την ανάγκη να βροντοφωνάξουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της προέδρου ενός Μακεδονικού Συλλόγου, όταν μας παρότρυνε να σηκωθούμε όρθιοι και να ενώσουμε τις φωνές μας για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το πατριωτικό τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα».

Η εμφάνιση του δικού μας χορευτικού πραγματικά εντυπωσίασε , αφού καταχειροκρο-τήθηκε από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους . Η άρτια παρουσία του στη σκηνή και η ανά-δειξη της ιδιαίτερης τραγουδιστικής κληρονομιάς του Κεραμιδίου κέρδισε τον θαυμασμό των θεατών και των διοργανωτών της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος της διοργάνωσης μετά το τέλος της παράστασης εκθείασε ιδιαίτερα την ολοκληρωμένη εμφάνιση του συλλόγου μας αφού είναι από τα λίγα χορευτικά που χορεύουν πάντα με τη συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιστών που τρα-γουδούν με αυθεντικό τρόπο τα κεραμιδιώτικα τραγούδια.

Μετά την εκδήλωση ο Πολιτιστικός σύλλογος Πόζαρ που μας φιλοξένησε μας παρέθεσε το γεύμα της βραδιάς και ακολούθησε παραδοσιακό μακεδονίτικο γλέντι με την ορχήστρα «Ρυθμοί της Μακεδονίας» μέχρι το πρωί. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε τοπικούς χορούς και να γνωριστούμε καλύτερα με τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και των άλλων φιλοξενούμενων συλλόγων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τους τόπους τα ήθη και τα έθιμά μας.

Στον ελεύθερο χρόνο μας περιηγηθήκαμε στα Λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται στο κέντρο μιας καταπράσινης περιοχής στην κοιλάδα του ρέματος του Αγ. Νικολάου με φαράγγια, καταρράχτες και δάση. Είναι οργανωμένα σε μια Λουτρόπολη έκτασης 72 στρεμμάτων που λειτουργεί όλο το χρόνο. Η ιαματική λουτροθεραπεία σταθερά στους 37 βαθμούς κελσίου λειτουργεί θεραπευτικά σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών και προσφέρει στο σώμα υγεία και ευεξία. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε το μπάνιο μας τόσο στις εσωτερικές πισίνες του «Αλεξάνδρειου» υδροθεραπευτηρίου, όσο και στην εξωτερική πισίνα κοντά στο ποτάμι σε ένα μοναδικό τοπίο. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν εξαιρετική.

Στο ταξίδι του γυρισμού δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επίσκεψή μας στην Έδεσα με τους μαγευτικούς καταρράχτες και στο πάρκο Αγ. Νικολάου στην Νάουσα με τους υπεραιωνόβιους πλατάνουςκαι τις όμορφες λιμνούλες . Εκεί δοκιμάσαμε το κυριότερο προσφε-ρόμενο έδεσμα των εστιατορίων της περιοχής την πέστροφα αλλά και το τοπικό τσιπουράκι.

Επιστρέψαμε στο Βόλο γεμάτοι από τις όμορφες εικόνες, τη ζεστή φιλοξενία αλλά κυρίως περήφανοι που για μια ακόμη φορά συμβάλλαμε στην ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων του χωριού μας στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μουσικολόγους – δασκάλους Δημήτρη κα Στέφανο Τραγουδάρα δυό ανθρώπους που καταθέτουν πέραν της επιστημονικής τους επάρκειας την ψυχή και την αγάπη τους για την παράδοση , σε όλα τα μέλη της χορευτικής ομάδας, της ορχήστρας και στους τραγουδιστές κυρίως όμως στους μεγαλύτερους σε ηλικία που είναι ο κρίκος που μας συνδέει με την μοναδική μας μουσικοχορευτική παράδοση .

Έτσι με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου στο Βελεστίνο στις εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου , στην Πάτρα στο 23ο φεστιβάλ λαικού χορού , στο Κεραμίδι στην βραδυά παραδοσιακού τραγουδιού και χορού και στο Πόζαρ στο 20ο Διεθνές φεστιβάλ , έκλεισε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά .Θα θέλαμε να αναφέρουμε τους πρωταγωνιστές των παραστάσεων του φετινού καλοκαιριού :

Τραγούδησαν : Βελίτσου Χαρίκλεια , Γκιούλος Λουκάς , Διαλελή Ελένη , Δημητριάδη Κυριακή , Ζαχαράκη Ελένη , Καλαμίδα Ευτυχία , Καρυστινού Μαρία , Κατούνης Αθανάσιος , Κατσίμπη Δαφνούλα , Πούλιος Νικόλαος , Τόρη Μαρία , Τσιούμαρη Ασπασία , Τραγουδάρα Αγλαία .

Χόρεψαν: Αγριδοπούλου Μαριλένα , Βάρση Βάνα , Γεωργαλή Ξένια , Διαλελή Δήμητρα , Διχτά Ελένη , Δρόσος Γιώργος , Ευαγγελάκη Κατερίνα , Καλαμίδας Στέφανος , Καλαμιδας Δημήτρης , Κούρη Μαρία , Κουσιόπουλος Δημήτρης , Κουτσικού Γιασεμή , Κουτσιμπάνα Αθηνά , Λυτρα Χαρά , Μανώλη Αγγελική , Μούτου Βούλα , Μπέλλος Δημήτρης , Μπλαζής Νίκος , Μπουτίνας Βάιος , Παπαδόπουλος Σάββας , Παπαδοπούλου Όλγα , Παπαζέτη Γεωργία , Παπαζέτη Ειρήνη , Παπαζέτη Κυριακή , Παπακωνσταντίνου Δέσποινα , Σαμαρά Ευθυμία , Σαμαρά Ουρανία , Σιούρα Μαρίνα , Σιάνου Σοφία , Σολδάτου Ισμήνη , Σολδάτου Πόπη , Σπανομήτρου Εύη, Σπανομήτρου Ζωή , Τζώρτζιου Βάσω , Τραγουδάρας Αντώνης , Τραγουδάρα Ευαγγελία , Τραγουδάρας Αριστοτέλης , Τράτσας Κώστας , Τράτσα Ευαγγελία , Τράτσα Φωτεινή , Τσιακαλάκη Σταυρούλα , Τσιούμαρη Νικολέτα , Τσούκα Μαρία , Χιονίδης Μενέλαος , Χιονίδης Δημήτριος , Χρυσάνθη Μαρία .

Έπιαξαν οι μουσικοί : Σιάρρας Γιάννης (βιολί), Τσιούτσας Δημήτρης (κλαρίνο) , Τσιακαλάκης Νίκος (λαούτο) , Τραγουδάρας Δημήτριος (τουμπελέκι) , Τραγουδάρας Στέφανος (ακκορντεόν) .

Νικολέτα Τσιούμαρη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.