Επίσημη παρουσίαση πορτρέτου του Μακρινιτσιώτη Αγωνιστή του ’21 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας

Με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», υλοποιήθηκε η ιδέα και προσφορά του Γιώργου Γκέκου – Μαύρου και αναρτήθηκε φωτογραφία με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα. Μέσω ανακοίνωσης αναφέρεται ότι αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, και ώρα 11.30, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του πορτρέτου του ήρωα. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου: «Η επιστροφή» του Γεώργιου Ι. Γκέκου, των Εκδόσεων ΚΑΠΟΝ, από τον Πασχάλη Δήμου, Εκπαιδευτικό, Διευθυντή του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Η ιδέα γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, “Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823” το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ήρθαν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που ανέφεραν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζή μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί, και δημοσίευσαν ήδη από το 1823.

Ο Γεώργιος Γκέκος είχε την ιδέα, ανέλαβε όλο το οικονομικό κόστος, και η «Μαγνήτων Κιβωτός» μαζί με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας υλοποίησαν την πρότασή του.
Έτσι, από την προσεχή Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, όσοι επισκέπτονται τη Μακρινίτσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν την κορνίζα με τη φωτογραφία του και να ενημερωθούν για τη δράση του.
Στη συνέχεια το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σχεδιάζει να υλοποιήσει Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη συμμετοχή της Μακρινίτσας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, που θα την παρουσιάσει ο ίδιος ο Γεώργιος Γκέκος.

O ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΓΚΕΚΟΣ, γεννήθηκε το 1940 στον Βόλο με ρίζες στην πόλη αυτή και στο Πήλιο. Η μητέρα του Μαρία Μαύρου, είναι απόγονος της μεγάλης Μακρινιτσιώτικης οικογένειας Μαύρου, ονομαστών Βυρσοδεψών. Σπούδασε στη Λοζάνη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε (1969, Βραβείο του Πολυτεχνείου Ζυρίχης) με κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ. Ίδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Υφηγητής από το 1973 και τιτλούχος καθηγητής από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε ξένα πανεπιστήμια οπτική-ηλεκτρονική και εφαρμογές της. Εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος. Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία σε συνεργασία με την βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως (1979). Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικά άρθρα αξιολογημένα από κριτές για τα οποία έγιναν πάνω από 3100 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ), επιστημονικός σύμβουλος, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων οργανισμών. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν ιστορικά θέματα, το δυναμικό της ελληνικής διασποράς, ο ελβετικός φιλελληνισμός και οι Ελληνο-ελβετικές σχέσεις στον ρου των αιώνων. Ερευνά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ελβετία και πτυχές του ελβετικού φιλελληνισμού που είχαν σημαντική επίδραση στην ελληνική ιστορία. Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Μάριον-Σάντρα. Έχει δύο παιδιά. Ζει στην Ελβετία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.